ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ισχυρός και με κεντρικό ρόλο ο ΕΛΓΑ στη νέα εποχή

0

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος, η οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο οργανισμός του επιτρέπει να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τους αγρότες, ενώ καλοδεχούμενα, όπως είπε, θα είναι τα όποια ασφαλιστικά προγράμματα θελήσουν να διαμορφώσουν οι ιδιωτικές εταιρείες που δείχνουν να ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο πεδίο κάλυψης ασφαλιστικών κινδύνων.

Ο κ. Λυκουρέντζος, ξεκαθάρισε πάντως τα εξής:

- Η υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα συνεχίσει να υφίσταται. Σε ένα προωθημένο σενάριο, ενδέχεται να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να επιλέγουν το πρόγραμμα στο οποίο θα ασφαλίζονται, δηλαδή, είτε του ΕΛΓΑ είτε κάποιας ιδιωτικής εταιρείας, αν τους συμφέρει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

- Στόχος της κυβέρνησης και της διοίκησης του Οργανισμού είναι να μην υπάρξει καμιά περαιτέρω επιβάρυνση στο ασφάλιστρο με το οποίο παρέχει τις καλύψεις του ο Οργανισμός

- Σήμερα τα έσοδα του ΕΛΓΑ αρκούν ώστε ο Οργανισμός να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, παρά τις τελευταίες δύσκολες χρονιές από πλευράς εντάσεως καιρικών φαινομένων.

- Ένα μικρό έλλειμμα στο αποθεματικό της τελευταίας διετίας της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ περίπου είναι κάτι διαχειρίσημο.

- Αυτό που χρειάζεται είναι νοικοκύρεμα στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ, πέρασμα του Οργανισμού στην ψηφιακή εποχή και σε ότι αφορά στην καταγραφή των ζημιών, ανάπτυξη προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας.

- Οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες ξεκινάει από μηδενική βάση, ο ρόλος τους κατά πάσα πιθανότητα θα είναι επικουρικός και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο στον ΕΛΓΑ για ότι υπηρεσίες δεδομένων και καταγραφής ζημιών κάνουν χρήση.

Η συνέντευξη Λυκουρέντζου υπήρξε διαφωτιστική της θέση και του ρόλου που επιτελεί σήμερα ο ΕΛΓΑ. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε μια χρονιά πολύ μεγάλων ζημιών στην αγροτική παραγωγή, όπως ήταν το 2019, τα έσοδα του Οργανισμού (χωρίς την υποχρέωση δημιουργίας αποθεματικού (περί τα 12 εκατ. ευρώ) προσέγγισαν τα 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύνολο 172 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών (αποζημιώσεις συν λειτουργικά έξοδα) δεν υπερβαίνουν τα 175 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ παραμένει οριακή, παρατήρησε ο κ. Λυκουρέντζος, μας ανησυχεί γιατί κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να καλύψουμε το προβλεπόμενο αποθεματικό, ωστόσο, δεν υπάρχει ανυπέρβλητο πρόβλημα και οι προσπάθειάς μας είναι να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα ζητήματα ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.

Νέο πρόγραμμα αντιχαλαζικών 40 εκατ. ευρώ

Στο σημείο αυτό ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε τη σημασία των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας, όπως αυτό που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και αφορά ενισχύσεις για αντιχαλαζικά δίχτυα, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα είναι δυνατή η συμμετοχή και Ομάδων Παραγωγών. Το προηγούμενο πρόγραμμα (Μέτρο 5.1) ήταν ύψους 12.5 εκατ. ευρώ και εντάχθηκαν σ’ αυτό περί τους 200 παραγωγούς.

Στα de minimis οι χοιροτρόφοι

Καμιά συμμετοχή του ΕΛΓΑ σε πιθανά προγράμματα αποζημιώσεων χοιροτρόφων για κρούσματα πανώλης, ήταν η διευκρίνιση που παρείχε ο κ. Λυκουρέντζος, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο από εθνικές ενισχύσεις τύπου de minimis ή ΠΣΕΑ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ