ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα Αλλαγής: Διεκδικεί ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στον προοδευτικό χώρο

0

Κρας τεστ και ευκαιρία επιβεβαίωσης για τη δυναμική που θέλει να αναπτύξει το Κίνημα Αλλαγής, επιλέγοντας μετεκλογικά το «σερφάρισμα» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί για τη Χαριλάου Τρικούπη η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις 14 και 15 Μαρτίου.

Μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την «επικαιροποίηση» της απόφασης για την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, ηγεσία και στελέχη καλούνται να ξεκαθαρίσουν απολύτως το στίγμα τους, διεκδικώντας ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στον προοδευτικό χώρο. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν τους συνομιλητές τους ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη δεν γίνεται για να προσθέσουν άλλη μία κομματική διαδικασία στην αλυσίδα, αλλά για να συνθέσουν όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις της σύγχρονης Κεντρο αριστεράς. ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ (το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου), Ανανεωτική Αριστερά και διάφορες τάσεις της Σοσιαλδημοκρατίας θα καθίσουν γύρω από τα έξι θεματικά τραπέζια, με βασικούς ομιλητές κυρίως τεχνοκράτες και ειδικούς. Θα απαντηθούν έτσι τα ερωτήματα, π.χ., για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στις προκλήσεις για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή για τον ρόλο-μπαλαντέρ που κάποιοι προβλέπουν ότι μπορεί να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τη ΝΔ μετά τις διπλές εκλογές λόγω απλής αναλογικής;

Η Φώφη Γεννηματά δεν είναι ο μόνος άνθρωπος στο ΚΙΝΑΛ που επιμένει, έχοντας ακλόνητη πεποίθηση, ότι το κόμμα της θα ισχυροποιηθεί στον προοδευτικό πόλο και θα κερδίσει στο πολιτικό-ιδεολογικό μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής. Οι περισσότεροι, χωρίς να υποτιμούν την αριθμητική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής, καίτοι κυβερνούσε επί τέσσερα έτη ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταφέρει να αιφνιδιάσει με νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για τα μείζονα θέματα – όπως για τα εθνικά, το Προσφυγικό, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη 13η σύνταξη και τώρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.

Από την άλλη πλευρά προσπερνώντας την αρχική αμηχανία από τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα κατά τη μετεκλογική περίοδο, ηγεσία και στελέχη καταφέρνουν να κινηθούν αποτελεσματικότερα στη «γραμμή» των σφοδρών επιθέσεων προς το κόμμα που κυβερνά – «δεν αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση» είναι η φράση που θύμισε πρόσφατα ο Κώστας Γείτονας, αλλά εκφράζει την πλειοψηφία του κόσμου στις οργανώσεις και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Αυτό δεν σημαίνει -υπογραμμίζει όμως κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛότι θα ξεχάσουμε την απόδοση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ ή θα σταματήσουμε τις σκληρές αντιπαραθέσεις, όπως για την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας.

Νέο πλαίσιο διαλόγου

Με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως φαίνεται ότι εγκαινιάζουν ένα νέο πλαίσιο διαλόγου. «Στη Βουλή ο διάλογος είναι απολύτως ανοιχτός με όλους. Είμαστε οι πρώτοι που βάζουμε ως προτεραιότητα τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά σε μείζονα ζητήματα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και στέλεχος της νεότερης γενιάς του ΚΙΝΑΛ. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αναγνωρίζει τη δυνατότητα και την ανάγκη να μετεξελίσσονται σε πλειοψηφικές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ μέσα στη Βουλή, εξηγώντας ότι η τελευταία πρόσκληση ήταν για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Καλοδεχούμενες οι συγκλίσεις» σημειώνει ο κ. Χριστοδουλάκης, αναμένοντας προφανώς και την αντίδραση των άλλων κομμάτων στην πρόσκληση για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι δεν αποκλείει τη συζήτηση για τη στήριξη κοινής πρότασης.

Κοινή πρόταση βέβαια μπορεί να στηρίξει από τη μεριά του και το ΚΙΝΑΛ, «προσυπογράφοντας» όποια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Οπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, «δεν υπάρχει συζήτηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι λόγοι είναι αρκετοί». Και ο «καφές» του κ. Γείτονα με τον κ. Φλαμπουράρη τι σημαίνει τελικά για τη Χαριλάου Τρικούπη; Ο στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά, Μ. Χριστοδουλάκης, σπεύδει να ξεκαθαρίσει προφανώς και στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είδαν «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του «καφέ» ότι: «Οι συγκλίσεις δεν διαμορφώνονται με ‘‘καφέδες’’, αλλά θεσμικά, μέσα από τις τοποθετήσεις στα ζητήματα εντός του Κοινοβουλίου, στους μαζικούς χώρους κι όπου αλλού εκπροσωπούνται τα κόμματα».

Τα ζητήματα αυτά θα έχουν σίγουρα την ευκαιρία να τα συζητήσουν ανά την Ελλάδα με αφορμή και τις προ-συνδιασκέψεις σε κάθε περιφέρεια. Το ενδιαφέρον, δε, στοιχείο είναι ότι εκτός από τη Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του επιτελείου της, ενεργό συμμετοχή στο... όργωμα ανά την Ελλάδα θα έχει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και άλλοι. Στη διήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, εν τω μεταξύ, θα μιλήσουν για την «ταυτότητα» της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, και ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Νίκος Ανδρουλάκης. Απάντηση στην πρόσκληση η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αν και οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι διατηρείται ισχυρός πάγος με την κυρία Γεννηματά λόγω της σύγκρουσης του περασμένου καλοκαιριού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ