ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρισμός βυθών μέσω εφαρμογής για... Smartphone από μαθητές

0

Έναν αλγόριθμο με στόχο τον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά και αλουμίνιο δημιούργησαν 18 μαθητές της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Πρόκειται για την εφαρμογή «oclean» (από τις αγγλικές λέξεις ocean και clean), η οποία λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χρήστες android κινητών ενώ την επόμενη βδομάδα θα είναι διαθέσιμη και για τους υπόλοιπους τύπους κινητών τηλεφώνων. Βασικό εργαλείο της «oclean» αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή για smartphones που δημιούργησαν οι 18 μαθητές μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της, όταν εντοπίζουν ρύπανση σε βυθούς, να επικοινωνούν το πρόβλημα άμεσα και με λίγα μόλις βήματα με τους αρμόδιους.

Πώς λειτουργεί

Δύτες, ψαράδες αλλά και λουόμενοι μέσω της εφαρμογής αφού εντοπίσουν τη ρύπανση σημειώνουν στο χάρτη το μολυσμένο σημείο. Αμέσως μετά δηλώνουν το αντικείμενο που εντόπισαν και επιλέγουν το μέγεθος και το είδος της μόλυνσης (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο). Μετά την καταγραφή της ρύπανσης και μέσω φωτογραφίας η εφαρμογή έχοντας ενσωματώσει χάρτη με gps (google map) δίνει ακριβώς τις συντεταγμένες του επίμαχου σημείου. Στο κοινόχρηστο χάρτη της εφαρμογής όταν η ένδειξη είναι κόκκινη σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί μολυσμένη περιοχή. Όταν η ένδειξη είναι πράσινη σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και η περιοχή έχει καθαριστεί! Πάνω στο χάρτη καταγράφεται το ιστορικό των ενεργειών, όπως επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να ανεβάσει ο χρήστης φωτογραφίες του ‘πριν’ και του ‘μετά’. Ενδιαφέρον για την απόκτηση της εφαρμογής έχει εκδηλώσει ήδη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας που δραστηριοποιείται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Antipollution. «Θέλουμε καθαρές θάλασσες και η εφαρμογή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του εντοπισμού της ρύπανσης και της προστασίας» τονίζουν στο ethnos.gr οι συμμετέχοντες του προγράμματος. Για την δημιουργία της εφαρμογής, η οποία εντάσσεται στον όμιλο επιχειρηματικότητας του σχολείου και λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, οι μαθητές πραγματοποίησαν δεκάδες συναντήσεις μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους ενώ ξόδεψαν αρκετές ώρες στο σπίτι προκειμένου αυτή να γίνει όσο πιο φιλική και εύχρηστη.

«Θέλουμε καθαρές θάλασσες»

«Ως καθηγήτρια Μαθηματικών θέλω να θέτω υψηλούς στόχους και να ενθαρρύνω τους μαθητές να είναι μεθοδικοί και αποτελεσματικοί. Με τα παιδιά ο όμιλος επιχειρηματικότητας ήταν κάτι παραπάνω από μια ευχάριστη συνάντηση. Η ανταλλαγή ιδεών, οι πρωτοπόρες ιδέες τους, οι καινοτόμες λύσεις και το πάντρεμα της οικολογικής συνείδησης με την τεχνολογική εξέλιξη πάθιασαν τόσο τους μαθητές μου όσο κι εμένα την ίδια. Έτσι γεννιούνται οι μεγάλες ιδέες, οι επιτυχημένες start up επιχειρήσεις και οι επόμενοι μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας μας» δήλωσε στο ethnos.gr η μαθηματικός και υπεύθυνη του προγράμματος Μελίνα Μπρόζου. «Προσπαθούμε να κάνουμε το όνειρο των καθαρών βυθών πραγματικότητα. Για αυτό και εστιάσαμε στην δημιουργία μιας υπηρεσίας η οποία θα συμβάλει στον καθαρισμό των θαλασσών» είπε στο ethnos.gr η μαθήτρια της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και υπεύθυνη μάρκετινγκ της εφαρμογής Όλγα Κωνσταντάρα.

oclean

Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της, η τελειόφοιτος μαθήτρια Λάουρα Κάσο δεν μετάνιωσε για την συμμετοχή της στον όμιλο επιχειρηματικότητας. «Ο όμιλος επιχειρηματικότητας ήταν αυτό που με βοήθησε να καταλάβω πως θέλω να ασχοληθώ με τον κλάδο του Business στην Αμερική. Φέτος στον όμιλο ασχολούμαστε με τον καθαρισμό του βυθού, κάτι που από μικρή ηλικία έκανα από μόνη μου. Η «Οclean» μου έδωσε την ευκαιρία να ‘πάω’ την εθελοντική μου συνείδηση ένα βήμα παραπέρα» δήλωσε η 17χρονη Kάσο στο ethnos.gr. Για πρώτη φορά στον όμιλο επιχειρηματικότητας συμμετέχει και η μαθήτρια Α' Λυκείου και υπεύθυνη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων Θεοδώρα Κουκουρίκη. «Η ‘oclean’ με ευαισθητοποίησε ακόμα πιο πολύ για το περιβάλλον και ειδικότερα για τον καθαρισμό των βυθών αφού μέσα από τον όμιλο έχω μάθει περισσότερα για το περιβάλλον και την προστασία του». Κύριος στόχος της «οclean» είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ μαθητών για την επίτευξη ενός κοινού στόχου είπε από την πλευρά της η μαθήτρια Β’ Λυκείου και οικονομική διευθύντρια της εφαρμογής Νικολέτα Πελαγίδου και πρόσθεσε: «Η ‘oclean’ με έχει ευαισθητοποιήσει περισσότερο για το περιβάλλον και την θαλάσσια ζωή». Όντας 3 χρόνια σε αυτό τον όμιλο έχω μάθει τι θα πει επιχειρηματικότητα, καινοτομία και σκληρή δουλειά. Φέτος με την ‘oclean’ έμαθα τι σημαίνει να νοιάζεσαι πραγματικά για το περιβάλλον παραδέχθηκε η μαθήτρια Γ Λυκείου και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής Ελευθερία Τοπάλογλου.

Η ομάδα της Oclean

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ