ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Καύση απορριμμάτων στην Κρήτη: Υπάρχει ξαφνική «στροφή»;

0

“Φωτιές” σε τοπικό επίπεδο έρχονται να ανάψουν κεντρικά δημοσιεύματα, αλλά και μια γενικότερη περιρρέουσα - εσχάτως - ατμόσφαιρα που ουσιαστικά φαίνεται να επαναφέρει άρδην στο προσκήνιο την πολυσυζητημένη και απορριπτέα για τη συντριπτική πλειονότητα φορέων και κόσμου καύση απορριμμάτων, βάζοντας μάλιστα στο “κάδρο” και την Κρήτη (!), όπου, θυμίζουμε, με βάση τον εγκεκριμένο εδώ και χρόνια περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, η καύση σκουπιδιών έχει αποκλειστεί οριστικά..!

Σε επίπεδο Κρήτης, πριν από πολλά χρόνια, ως γνωστόν, είχε “σηκωθεί” πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από τις τεχνολογικές μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στο τραπέζι, από επιστημονικές μελέτες μέχρι συσκέψεις των εμπλεκόμενων φορέων, είχε πέσει και το σενάριο της καύσης! Της δημιουργίας δηλαδή μονάδας ή μονάδων θερμικής καύσης απορριμμάτων!

Το σενάριο είχε προκαλέσει τότε έντονες αντιδράσεις, τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αφού η τεχνολογική μέθοδος της καύσης θεωρείται μη φιλική προς το περιβάλλον, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αφού οι θερμικές μονάδες επεξεργασίας θεωρούνται βαριές υποδομές υψηλού κόστους.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων που θεσμοθετήθηκε οριστικά πριν από μερικά χρόνια ήρθε να βάλει τέλος στην όλη συζήτηση, βγάζοντας τελείως έξω από το “κάδρο” την τεχνολογική μέθοδο της καύσης.

Αντιθέτως, προκρίθηκε, ως προς τη δημιουργία των νέων αναγκαίων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, η τεχνολογική λογική και “συνταγή” της λεγόμενης μηχανικής διαλογής, κομποστοποίησης κ.τ.λ.

Και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι κανένα σενάριο και καμία σκέψη για μονάδα καύσης στην Κρήτη.

Αυτό είναι το τοπίο που γνωρίζουμε...

Ωστόσο πληροφορίες, διαρροές και δημοσιεύματα, τα οποία φαίνεται να αποτυπώνουν τις προθέσεις, τις σκέψεις και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης, έρχονται ξαφνικά να σκιαγραφήσουν άλλα δεδομένα, ανατρέποντας το σκηνικό που γνωρίζουμε.

Και αυτό γιατί σκιαγραφούν μια κυβερνητική στροφή, αίφνης, στην ενεργειακή αξιοποίηση, με στοχευμένη καύση, ώστε να ελαχιστοποιείται ο όγκος υπολειμμάτων αποβλήτων που θα πηγαίνει για ταφή.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για “κύμα” έργων δημιουργίας μονάδων καύσης απορριμμάτων στη χώρα, με βάση συγκεκριμένο κυβερνητικό πλάνο, και με βάση τα όσα είδε επισκεπτόμενος τέτοιες μονάδες στη Γαλλία ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, χθεσινό δημοσίευμα του newmoney.gr, που κάνει λόγο για μέγα πρότζεκτ μονάδων απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης!

«Το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων με την ανάπτυξη πάνω από 40 εργοστασίων απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια για την επόμενη τετραετία ξεκινά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φιλόδοξο στόχο έως το 2030 να θάβεται στις χωματερές μόνο το 10% των αποβλήτων - από το 80% που είναι σήμερα.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, που κινεί το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως η γαλλική Suez, και θα τροφοδοτήσει με έργα και τους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους, βάζοντας στο “παιχνίδι” και νέους παίκτες όπως η ΔΕΗ και η Motor Oil, χτίζοντας παράλληλα και νέες συμμαχίες, θα υπηρετηθούν τρεις κυρίως πολιτικές, πάνω στις οποίες χαράσσει πορεία το ΥΠ.ΕΝ.: η διαλογή στην πηγή με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και του καφέ κάδου για τα οργανικά απόβλητα, η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων που θα περιληφθεί στα νέα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και οι τρεις μονάδες ΣΔΙΤ που θα δημοπρατηθούν εντός του 2020-2021 στην Αττική (Σχιστό, Φυλή) και στον δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ενεργοποίηση του τέλους ταφής αποβλήτων για τους Δήμους που δε θα συμμορφωθούν με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα συνεχίσουν να θάβουν τα απορρίμματά τους», αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, που επικαλείται και σχετικές, αποκαλυπτικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλη Γραφάκου.

«Η κυβέρνηση χαράσσει μια νέα στρατηγική στα έργα διαχείρισης αποβλήτων χωρίς δογματισμούς, για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί, ανεβάζοντας στροφές στα θέματα της ανακύκλωσης, αλλά και της αξιοποίησης όλων των τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών», αναφέρει ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος.

Όπως σημειώνει, στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός του υπολείμματος που θα θάβεται, ο οποίος περνά μέσα από την ενεργειακή αξιοποίηση είτε απευθείας για παραγωγή ενέργειας, όπως θα γίνει με τις μεγάλες μονάδες απορριμμάτων, είτε με την ανάπτυξη SRF ενός δευτερογενούς καυσίμου που θα μπορεί να αναπτυχθεί από μικρότερες μονάδες και να αξιοποιηθεί από τις τσιμεντοβιομηχανίες.

Η κατεύθυνση αυτή θα είναι ξεκάθαρη και στο νέο εθνικό σχέδιο για τα απορρίμματα που βρίσκεται στο στάδιο της επικαιροποίησης και σύντομα θα γίνει θεσμικό πλαίσιο.

Εργοστάσια και στην Κρήτη

Σήμερα «υπολογίζεται ότι από την επεξεργασία αποβλήτων ανακτάται περίπου ένα 40% των υλικών, ενώ από το υπόλοιπο 60% ένα ποσοστό χάνεται λόγω υγρασίας (περίπου 1/4). Αυτό σημαίνει ότι στο εργοστάσιο φτάνουν λιγότερα απορρίμματα, τα οποία πλέον ο στόχος είναι να πηγαίνουν για καύση.

Αυτό το μοντέλο θα απαλλάξει τη χώρα από τις χωματερές και τους ΧΥΤΥ, και θα φέρει ένα πολύ θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο, στο ΥΠ.ΕΝ. εκτιμούν ότι θα χρηματοδοτούνται μόνο έργα διαχείρισης αποβλήτων από ενεργειακή αξιοποίηση», επισημαίνει ακόμα το δημοσίευμα, ενώ ως προς το κομμάτι της χωροθέτησης των νέων μονάδων καύσης βάζει στο “κάδρο” και το νησί μας, αναφέροντας: «Οι μονάδες θα αναπτυχθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μέχρι την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αφού εργοστάσια θα φιλοξενηθούν από την Κρήτη, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα μέχρι τη Λέρο, τη Θάσο και τη Χίο, όχι μόνο με δημόσιο χρήμα αλλά και με ιδιωτικούς πόρους».

Ο καφέ κάδος για τα οργανικά απόβλητα περιλαμβάνεται στις νέες πολιτικές για τα απορρίμματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ