ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Η Ανταρκτική μετατρέπεται σε έρημο - Απόδειξη αυτή η εικόνα της NASA

0

Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει - τουλάχιστον όχι όλοι - αλλά η Ανταρκτική είναι μια έρημος, καλυμένη από πάγο. Φαίνεται, όμως, πως η κλιματική αλλαγή, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αλλάζει άρδην τη γεωμορφολογία του πλανήτη όπως την γνωρίζουμε, έρχεται να αλλάξει την εικόνα της νοτιότερης ηπείρου της Γης, εξαιτίας της τήξης των πάγων.

Όπως αναφέρει το livescience.com, ο δορυφόρος της NASA Landsat-8 αποτύπωσε το Eagle Island, ένα μικρό νησί στη βορειοδυτική πλευρά της Ανταρκτικής, στις 4 και 13 Φεβρουαρίου, περίοδος κατά την οποία καταγράφηκαν στην ήπειρο οι πιο υψηλές θερμοκρασίες στην ιστορία της. Ανάμεσα στις δύο εικόνες, γίνεται εμφανές ότι μεγάλο μέρος των πάγων έχουν λιώσει και έχει εξαφανιστεί από την επιφάνεια του νησιού, αποκαλύπτοντας το καφέ, βραχώδες έφαφός του.

Μάλιστα, σύμφωνα με καθηγητή περιβαλλοντικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, το νησί έχασε το 20% της εποχιακής συγκέντρωσης χιονιού μέσα σε λίγες ημέρες. «Τέτοια φαινόμενα τήξης πάγων είναι συνηθισμένα στην Αλάσκα και τη Γροιλανδία αλλά όχι στην Ανταρκτική», δήλωσε ο ίδιος.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ