ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Πόσες ημέρες μπορεί να επιβιώσει στις διάφορες επιφάνειες

0

Ενώ ο κοροναϊός έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 1.700 ανθρώπους στην Κίνα, οι επιστήμονες δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να ανακαλύψουν τη θεραπεία που θα σημάνει το τέλος του COVID-19. Παράλληλα, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες ως προς το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε σε περιβάλλον ή σε συνθήκες δυνητικά πρόσφορες για τη μετάδοση του ιού.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι πόσο μπορεί να επιβιώσει ο κοροναϊός στις διάφορες επιφάνειες. Καθώς, μέχρι στιγμής, τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα ώστε οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, προς το παρόν εξετάζουν τη συμπεριφορά άλλων κοροναϊών και πόσο αυτοί επιβιώναν σε αντικείμενα και επιφάνειες.

Όπως αναφέρει το CNN, ο SARS για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι ήταν ανθεκτικός σε μεταλλικές, γυάλινες και πλαστικές επιφάνειες για έως και 9 ημέρες, εφόσον η επιφάνεια δεν είχε απολυμανθεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο, στο «The Journal of Hospital Infection». Στην εν λόγω έρευνα αναφέρεται ότι τα κοινά οικιακά καθαριστικά προϊόντα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά καθώς αυτού του τύπου οι κοροναϊοί αδρανοποιούνται αποτελεσματικά από προϊόντα που περιέχουν κατά 62-71% αιθανόλη, κατά 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου και κατά 0,1% υποχλωριώδες νάτριο και, μάλιστα, μέσα σε ένα λεπτό.

Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα από 22 προηγούμενες μελέτες αναφορικά με κοροναϊούς και οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα συμπεράσματά τους θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού και εν συνεχεία εξάλειψης του ιού.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ