ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κόκκινη γραμμή» η εμφάνιση τουρκικού γεωτρύπανου

0

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτηρίζει τυχόν εμφάνιση Τουρκικού γεωτρύπανου ανατολικά της Κρήτης και γενικά στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσος Παραγιουδάκης. Σχολιάζοντας τα ζητήματα της επικαιρότητας και όλα όσα συμβαίνουν με το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, ο έμπειρος στρατιωτικός και αναλυτής, μιλώντας στην εφημερίδα μας εξέφρασε την πεποίθηση του για την στρατιωτική ικανότητα της χώρας και παράλληλα άφησε αιχμές για τα πολιτικά λάθη που άφησαν περιθώρια στην Τουρκία να διαμορφώνει καταστάσεις όπως οι τρέχουσες.

Μιλώντας για το ίδιο το σύμφωνο, ο κ. Παραγιουδάκης τόνισε, ότι «Σύμφωνα με όλους όσοι γνωρίζουν, αυτό το παράνομο σύμφωνο δεν μπορεί να παράγει αποτελέσματα. Όμως,  οι Τούρκοι θα το κάμουν να παράγει. Όσο και αν είναι ανυπόστατο, οι Τούρκοι θα το αξιοποιήσουν. Αυτό δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία μας. Όμως, το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι Τούρκοι. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς. Και θα έπρεπε να προηγούμαστε εμείς και όχι να ακολουθούμε τις κινήσεις των Τούρκων» δήλωσε ο κ. Παραγιουδάκης, για να τονίσει χαρακτηριστικά «Είναι σφάλμα που οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν όρισαν έγκαιρα την υφαλοκρηπίδα μας. Όχι πως δεν θα είχαμε πάλι προβλήματα. Αλλά θα είχαμε επιχειρήματα.Τώρα δημιουργείται κλίμα και τρέχουμε να προλάβουμε τα γεγονότα.» Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επέκτασης, ακόμα και τώρα, των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια  και δηλώνει κατά του φόβου που κυριαρχεί για το Casus belli των Τούρκων επισημαίνοντας, ότι διαχρονικά «δεν έχουμε κάνει αυτό που πρέπει».

Σε κάθε περίπτωση ο Επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ κ. Παραγιουδάκης, θεωρεί πως η Ελλάδα δεν πρέπει να κάτσει σε διαπραγματευτικό τραπέζι με την Τουρκία αλλά πρέπει να προχωρήσει σε κάθε άλλη χρήσιμη πράξη κατοχύρωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κυρίως να οργανωθεί η εθνική άμυνα αναλόγως ανάλογα με τις γεωγραφικές θέσεις της Γείτονος.

Ωστόσο, παρά τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν την επικαιρότητα ο κ. Παραγιουδάκης θεωρεί πως «Είναι αστείο να πούμε ότι κινδυνεύει η Κρήτη» και συμπληρώνει ότι «Αν πούμε πως κινδυνεύει η Κρήτη, τότε, κινδυνεύει ολόκληρη η Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για το αν κινδυνεύει και το πιο μικρό νησί της χώρας μας.» Διαβεβαιώνει δε, για ακόμα μία φορά, για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα και την επάρκεια τους απέναντι στις Τουρκικές.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό η Άγκυρα προανήγγειλε την έναρξη σεισμικών ερευνών εντός της περιοχής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που επιχειρεί να υφαρπάξει μέσω του παράνομου συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak (εκφράζει το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν) υπό τον τίτλο «Έτοιμη η άδεια της Κρήτης» η Άγκυρα προετοιμάζεται για την αποστολή του ερευνητικού “Ορούτς Ρέις” στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, όταν ο ΟΗΕ δημοσιεύσει τις συντεταγμένες, τότε οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τετελεσμένα στην περιοχή, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τους. Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες αυτή τη χρονιά. Με βάση τα ευρήματα του “Ορούτς Ρέις”, που θα σταλεί για τις έρευνες, θα ακολουθήσει και αποστολή γεωτρύπανου.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, αφού προέβη στην αναγγελία ότι στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξουν πιο θερμές ακόμη εξελίξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος, ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στην Συρία και στην Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στην Μεσόγειο» και φέρεται να υποστήριξε, ότι η «αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή». Όπως δήλωσε, λόγω της σθεναρής στάσης της Τουρκίας το καθεστώς από τη συμφωνία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται σταδιακά αποδεκτό από εμπλεκόμενα μέρη και «ειδικά απ’ την Ελλάδα».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις νέες αυτές προκλητικές δηλώσεις. «Ως έχουμε κατ´ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ