ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Λαογραφικός Σύλλογος ΑΡΚΑΔΙ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

0

Μια ωραία βραδιά με μουσική και χορό.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ιδρύτρια του Συλλόγου Σοφία Ηλιάκη.

Στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Λαογραφικού Συλλόγου ΑΡΚΑΔΙ εντυπωσίασαν οι χορευτές, μικροί και μεγάλοι, για άλλη μια χρονιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μ. Λιονή, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευγένιου αρχιερατικός εκπρόσωπος ιερέας Νίκος Νικηφόρος ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα με πολλές μαντινάδες, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκη αντιδήμαρχος κ. Γ. Σκορδίλης.

Παρευρέθησαν επίσης πρόεδροι πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων, όπως το Λύκειο Ελληνίδων με την πρόεδρο κ. Φ. Βαλαρή και την αντιπρόεδρο κ. Τ. Μαρινάκη, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλονύκτη Γ. Παναγιωτάκης, Αγ. Κωνσταντίνου Δ. Γαβαλάς, ο Σύλλογος Γεωργαλίδικων αλόγων, οι πρόεδροι κοινοτήτων Κ. Παρασύρης, Δ. Σερλής και πολλοί άλλοι.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ακόμη, ο νεοσύστατος Λαογραφικός Σύλλογος Βρακοφόρων Δυτικής Κρήτης από την Κίσσαμο, με επικεφαλή τον Μπάμπη Σιδερή, στο ριζίτικο, χορεύοντας τους ιδιαίτερους τοπικούς χορούς τους.

Τους συνόδευσε με το συγκρότημά του ο Λεωνίδας Λαϊνάκης, γιος του Στέλιου Λαϊνάκη, μουσικός, διδάσκαλος και οργανοποιός, ο οποίος είναι ένας εκφραστής και συνεχιστής της παράδοσης της δυτικής Κρήτης.

Η μουσική κάλυψη της βραδιάς ήταν από το συγκρότημα του πολλά υποσχόμενου ταλαντούχου νέου καλλιτέχνη Νίκου Λαγουδάκη (τραγούδι, λύρα) με τους συνεργάτες του Γιάννη Γεωργαλή (λαούτο), Δημήτρη Σηφάκη (κιθάρα) και Ηλία Λιανδρή (κρουστά, ασκομπαντούρα).

Παρουσιάστηκαν τα παιδικά τμήματα του συλλόγου μας, που συνεχίζουν τις παραδοσιακές μας καταβολές και έχουν ως χοροδιδασκάλους τον κ. Νίκο Καφφάτο και την κ. Ιωάννα Ταταράκη, που με ακούραστο ζήλο συνεχίζουν το έργο του συλλόγου.

Ο Κωνσταντίνος  Ηλιάκης, πρόεδρος του συλλόγου και οι αντιπρόεδροι Κ. Σαββάκης και Μ. Τζωρτζινάκης, χαιρέτησαν τους παρευρισκομένους, ευχαριστώντας τους που τίμησαν με την παρουσία τους για ακόμη μια χρονιά τον ιστορικό σύλλογο “Αρκάδι” που ίδρυσε η αείμνηστη Σοφία Ηλιάκη πριν 44 χρόνια, η αρχόντισσα της κρητικής παράδοσης.

Ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά με υγεία, ειρήνη και προκοπή για τις οικογένειες τους και ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που ακολουθούν τις παραδοσιακές αξίες τις Κρήτης.

Επεσήμαναν ότι η Κρήτη είναι τόπος ευλογημένος, με τεράστια πολιτιστική αξία γεμάτη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Ο σύλλογός μας αναδεικνύει όλες αυτές τις τοπικές ιδιαιτερότητες του νησιού μας, στο χορό, στο τραγούδι, στη μουσική, μα πάνω από όλα, μας θυμίζει πως μέσα από την πολυμορφικότητά της έχει έναν ενιαίο πολιτισμό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ