ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Πάγωσε» το χαμόγελο των καρναβαλιστών

0

Παρά το γεγονός ότι ούτε ο δήμος Ρεθύμνου, ούτε οι ομάδες του καρναβαλιού συμμερίζονται την απόφαση για ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Και παρά το ότι όλα ήταν έτοιμα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, από την Πέμπτη το απόγευμα και μετά που ήρθε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, έγινε πλέον σαφές, ότι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι του 2020 δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω κορωνοϊού.  

Σαν βόμβα έπεσε στο Ρέθυμνο η είδηση της απόφασης  του υπουργού Υγείας για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την χώρα, λόγω του κορωνοΐού.

Η ανακοίνωση της απόφασης πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που ήταν προγραμματισμένη η καθιερωμένη τελευταία Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από τη Μεγάλη Παρέλαση και μόλις δύο 24ωρα πριν το Σαββατοκύριακο που θα κορυφώνονταν οι εκδηλώσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση με τους εμπλεκόμενους φορείς και καρναβαλιστές να περιμένουν επίσημη ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει. Το απόγευμα όταν η ΚΥΑ έφτασε επιβεβαίωσε και επίσημα την ακύρωση, μέσω της οποίας έγινε σαφές δεν θα πραγματοποιηθεί καμία καρναβαλική εκδήλωση που είναι υπό την αιγίδα των δήμων.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης χαρακτήρισε την απόφαση αναίτια και υπερβολική, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στο νησί: «Δεν  ξέρω κατά πόσο είναι αποτελεσματική η απόφαση αυτή. Το αμφισβητώ πάρα πολύ, γιατί αν οι υπαίθριες εκδηλώσεις καταργούνται, τότε τι θα γίνει με τις μαζικές μεταφορές προσώπων σε μετρό ηλεκτρικό αεροπλάνα, πλοία ,σιδηροδρόμους, λεωφορεία; Νομίζω ότι βγάζουμε έναν πανικό και μάλιστα σε περιοχές που είναι τουριστικές, όταν μάλιστα σε όλη την Κρήτη δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Μίλησα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματα υγείας και το 85% των κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού χρειάζονται απλώς μια εξωνοσοκομειακή προσοχή, όπως ένα κρυολόγημα». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι έχει στεναχωρηθεί πολύ «για όσους έχουν δουλέψει για τις εκδηλώσεις και για την όλη αναστάτωση που προκαλείται».

Ωστόσο, μία από τις πρώτες σκέψεις ήταν οι δήμαρχοι των καρναβαλικών πόλεων  να συνυπογράψουν μια επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία ενώ γράφτηκε δεν εστάλη αφού ωστόσο έφτασε η ΚΥΑ με τις κυρώσεις σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμμόρφωση.

Το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια των ομάδων η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη διάβασε στους καρναβαλιστές την επιστολή και χαρακτήρισε ασύλληπτο αυτό που συνέβη, αναφέροντας ότι ο δήμος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία εκδήλωση. «Έχουμε πολύ πόνο, μας φαίνεται ασύλληπτο αυτό που συνέβη. Μιλήσαμε με την οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού της Βενετίας και ένιωσαν ότι είναι άδικο που ακυρώθηκε το καρναβάλι τους. Τώρα νιώθουμε κι εμείς τα ίδια συναισθήματα», είπε μεταξύ άλλων.

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ 2021

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας των ομάδων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ οι ομάδες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις οικονομικές συνέπειες της ακύρωσης κι εξέτασαν το ενδεχόμενο το καρναβάλι να μεταφερθεί σε ένα από τα επόμενα τριήμερα, όπως αυτό της Πρωτομαγιάς ή του Αγίου Πνεύματος.

Ακολούθησε ψηφοφορία και με συντριπτική πλειοψηφία, αποφασίστηκε το καρναβάλι να μεταφερθεί αυτούσιο για το 2021. Μάλιστα οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των ομάδων ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες και τα ζητήματα που προκύπτουν από την απόφαση αυτή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΑΓΟΡΑ ΚΙ ΕΣΤΙΑΣΗ

Η ξαφνική ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων όπως είναι λογικό θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές οικονομικής φύσης, στις ομάδες του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, στις τοπικές βιοτεχνίες, στην εστίαση και τα ξενοδοχεία.

Από τους πρώτους που πλήττονται είναι οι ομάδες του καρναβαλιού που δεν έχουν ακόμα δώσει τις στολές τους, αλλά είχαν πολλές κρατήσεις. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που πλέον δεν θα θελήσουν να τις παραλάβουν και να τις πληρώσουν. Πράγμα που σημαίνει, ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ, τόσο για τις ομάδες όσο και για τις τοπικές βιοτεχνίες που δουλεύουν εδώ και μήνες.

Στο χώρο των ξενοδοχείων, ήδη από τα 1250 κρεβάτια που είχαν κρατηθεί για το τριήμερο της αποκριάς έχουν ακυρωθεί περίπου τα μισά, με το κόστος να βαραίνει τους ξενοδόχους, που αποφάσισαν να μην κρατήσουν τις προκαταβολές, αλλά να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις κρατήσεις σε άλλη περίοδο. Ανάλογη ζημιά θα έχει και ο χώρος της εστίασης αφού πέρα από τις προμήθειες που έχουν ήδη γίνει, υπήρξαν προσλήψεις και ασφάλιση προσωπικού που θα εργάζονταν στο τριήμερο.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΥΣ «ΑΤΙΘΑΣΟΥΣ» ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ

Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη υπέγραψαν την κοινή ΚΥΑ για τον κορωνοϊό και τα καρναβάλια. Με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε και επιβάλλει την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο κείμενό της γίνεται επίκληση της από 27/2/2020 Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Βάση αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Αμέσως μετά τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού». Στην συγκεκριμένη παράγραφο, αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ