ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προβληματισμοί…

0

Ο παρακάτω προβληματισμός είναι ιδιαίτερα σοβαρός, αλλά το ζήτημα είναι τι κάνουμε κι εμείς σε σχέση με την αξιοπιστία μας, ως δημοσιογράφοι. Όχι και πολλά πράγματα. Τραγικά υποτασσόμαστε ως κλάδος στη μοίρα μας και γινόμαστε βορρά στα νύχια των εκδοτών που θέλουν να προστατεύσουν τα δικά τους, οικονομικά και μόνο συμφέροντα.

Απεργούσε, λοιπόν, την περασμένη Τρίτη 18/2/2020 η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών καθώς είχε κηρύξει 24ωρη απεργία. Και τι αποφάσισαν οι εκδότες; Αποφάσισαν να μην τυπώσουν εφημερίδες, αφού δεν θα μπορούσαν να διανεμηθούν.

Από μια πλευρά μπορείς να πεις ότι, επιχειρηματικά, είχαν δίκιο. Ναι, αλλά να μην υπάρχει ούτε μια στοιχειώδης συνεννόηση με τους δημοσιογράφους; Με το επαγγελματικό τους έστω Σωματείο; Στο τέλος- τέλος, αυτοί δεν είναι που βγάζουν τις εφημερίδες;

Αντ' αυτού είδαμε τις δημοσιογραφικές ενώσεις, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, να κάνουν την ίδια μέρα απλώς μία τρίωρη στάση εργασίας, 12 με 3 το μεσημέρι. Μεγαλούργησαν και πάλι! Όχι μόνο γιατί με μία τόσο «δυναμική» αντίδραση «πετσόκοψαν» την κυβέρνηση, αλλά και επειδή, για να σοβαρευτούμε λίγο, με αυτή την ακατανόητη απόφαση, έκαναν κακό μόνο στα μέσα που εργάζονται και ακτ’ επέκταση στον εαυτό τους.

Δείτε τι διεκδικούσαν μ’ αυτή την τρίωρη στάση εργασίας. Η ανακοίνωση ανέφερε:

Αντιδρούμε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση και που υπηρετεί ξεκάθαρα το πνεύμα όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία.

Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και σε όλες τις παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τη ζωή, την ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και όλο το μόχθο του εργασιακού τους βίου.

Ζητάμε:

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών.

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα.

Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους  ασφαλισμένους.

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ν. 4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση χωρίς καμία ιδιωτικοποίησή της.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν την 3ωρη στάση εργασίας της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου. Ο αγώνας συνεχίζεται.

* Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία και τις σχετικές εκδηλώσεις.

Ενώ όμως sites, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις την ίδια ημέρα λειτούργησαν κανονικά, οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν την επόμενη ημέρα. Περνάει που περνάει δύσκολα ο Έντυπος Τύπος, έρχονται και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις να τον αποτελειώσουν με την ασυνεννοησία τους.

Ένα φύλλο λιγότερο λοιπόν, όλο και περισσότερο να χάνεται η συνήθεια του αναγνώστη. Η συνήθεια που χάνεται ούτως ή άλλως, αλλά το βοηθάμε κι εμείς; Είναι κι αυτή μια άποψη που θα έπρεπε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη εφόσον σεβόμαστε και εκτιμούμαι το ψωμί που τρώμε ή τουλάχιστον όσοι τρώνε ακόμα...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ