ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρόβλημα ο υπερπληθυσμός μαθητών στα ΕΠΑΛ της πόλης

0

  • Ζητά να αποτρέπεται η εγγραφή παιδιών από άλλους δήμους που διαθέτουν ΕΠΑΛ

Πρωτοβουλίες για την αποφόρτιση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου από τον πλεονάζοντα αριθμό μαθητών, έχει πάρει η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα. Μέσα από συνεχείς συσκέψεις με συναρμόδιους φορείς, προσπαθεί να αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθητών που φοιτά κυρίως στο 1ο ΕΠΑΛ της πόλης καθώς όπως είναι γνωστό αλλά και η ίδια επιβεβαιώνει, οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν με ασφάλεια και ποιότητα τον αριθμό των παιδιών που φέτος ξεπερνούν τα 700 άτομα. Στα όρια του επίσης είναι και το 2ο ΕΠΑΛ που έχει περιορισμένες κτιριακές δυνατότητες.

Επειδή, διαφαίνεται πως την επόμενη σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών στα ΕΠΑΛ θα αυξηθεί, η κ. Ελευθεριάδου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας μέτρα περιορισμού της αποδοχής μαθητών στα ΕΠΑΛ της πόλης καθώς όπως τονίζει δεν επαρκεί η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή και δεν υπάρχουν κονδύλια, ούτε προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν νέα κτίρια ή ένα τρίτο ΕΠΑΛ στην πόλη.

Η πρώτη κίνηση που γίνεται είναι η ανακοπή των μαθητών από περιοχές, στις οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ΕΠΑΛ όπως ο Μυλοπόταμος. Η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθυμνου ζητά να μην γίνονται δεκτοί οι μαθητές του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο αλλά να φοιτούν στο τοπικό ΕΠΑΛ που λειτουργεί στο Γαράζο και το οποίο έχει τις ίδιες ειδικότητες με αυτές του Ρεθύμνου, με μοναδική εξαίρεση την μηχανολογία, θέμα, το οποίο τέθηκε στην διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ίδρυση και αυτής της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Γαράζου.

Παράλληλα διερευνούνται και περιπτώσεις από τις όμορες επαρχίες των Χανίων που προτιμούν το Ρέθυμνο από τα ΕΠΑΛ του γειτονικού νομού.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η κ. Ελευθεριάδου δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Βάση των στοιχείων που πήρα από τα δύο ΕΠΑΛ της πόλης και τα οποία επιβεβαίωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, υπάρχει μια αυξητική τάση των εγγραφών .

Ειδικά το 1ο ΕΠΑΛ έχει ξεπεράσει τα όρια του αριθμού των παιδιών που μπορεί να δεχθεί. Την τελευταία φορά που το επισκέφθηκα, ένιωσα μεγάλη στενοχώρια γιατί σε πολύ μικρές αίθουσες είδα να στριμώχνονται πολλά παιδιά. Αυτό είναι αντιπαιδαγωγικό και τίθενται πολλά και σοβαρά ζητήματα. Επειδή ο ρόλος μας σαν δήμος είναι να διασφαλίζονται καλές συνθήκες για την διαδικασία της μάθησης των παιδιών, έλαβα κάποιες πρωτοβουλίες.

Ζήτησα μια συνάντηση με τον Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με τον υπεύθυνο παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου, διότι εκεί έχουμε ένα ΕΠΑΛ σε ένα εξαιρετικό κτίριο, το οποίο λειτουργεί με μη επαρκή αριθμό μαθητών. Πήρα την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε αυτή την κουβέντα και θα την συνεχίσω την συζήτηση με τους συνδικαλιστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης γιατί θέλω να ακούσω και την δική τους γνώμη. Πρέπει να καταθέσουμε όλοι τις γνώμες μας και να συνεργαστούμε.

Η ουσία του πράγματος είναι ότι εγώ είμαι υποχρεωμένη να απευθυνθώ στο Υπουργείο με όλα τα στοιχεία και να τονίζω ότι τίθεται θέμα όχι μόνο ασφαλούς στέγασης αλλά και ποιότητας της εκπαίδευσης, το να συνεχίσει το 1ο ΕΠΑΛ να δέχεται τόσους πολλούς μαθητές.»

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι «Εμείς θα κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τα κτιριακά ζητήματα του ΕΠΑΛ αλλά το θέμα που τίθεται είναι ο υπερπληθυσμός μαθητών που έχουμε και στα δύο ΕΠΑΛ της πόλης. Επίσης είναι αδύνατον να ζητήσουμε τρίτο ΕΠΑΛ και δεν υπάρχει ούτε πρόγραμμα, ούτε χρήματα για νέα κτίρια. Δεν υπάρχει τίποτα.

Διερευνούμε όλες τις δυνατότητες και επειδή δεν μπορούμε να στερήσουμε από τα παιδιά την δυνατότητα επιλογής να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, ζητώ να τηρηθεί μια διαδικασία και να μπουν κριτήρια. Επειδή υπάρχει σοβαρό θέμα στέγασης στην πόλη θα πρέπει να ξεκινήσουμε για την αποφόρτιση των εδώ σχολείων με μια λογική διανομή των μαθητών που προέρχονται από άλλους δήμους να πηγαίνουν στο ΕΠΑΛ της περιοχής τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Μυλοποτάμου που έχει ΕΠΑΛ.

Τα παιδιά από τον Μυλοπόταμο πρέπει να επιλέγουν το ΕΠΑΛ Γαράζου, που είναι της περιοχής τους και το οποίο μάλιστα όχι μόνο δεν υστερεί σε τίποτα αλλά διαθέτει καλύτερους χώρους σε ένα εξαιρετικό κτίριο. Δεν υστερεί σε τίποτα από τα δικά μας ΕΠΑΛ αλλά αντίθετα έχει καλύτερο κτίριο και σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει το ΕΠΑΛ του Γαράζου από τα ΕΠΑΛ του Ρεθύμνου και νομίζω πως αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί.»

 

Μ.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ