ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τα παιδιά της Κρήτης και ο διαδικτυακός εκφοβισμός

0

Διαδικτυακός εκφοβισμός, μια μάστιγα που χτυπά τα τελευταία χρόνια και την πόρτα της Κρήτης με παιδιά στην εφηβεία να βιώνουν ένα απίστευτο εφιάλτη εν αγνοία των γονιών τους υπό τον φόβο της κοινωνικής διαπόμπευσης.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτα τραύματα στον ψυχισμό των εφήβων, ενώ δεν είναι λίγες και στην χώρα μας οι αυτοκτονίες νέων παιδιών. Στην εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην «ΚΡΗΤΗ TV», ειδικοί αναφέρθηκαν σε αυτή την μάστιγα σε συνδυασμό και με τον διαδικτυακό εθισμό που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους, κάθε ηλικίας στην διαδικασία της απεξάρτησης.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες μια απλή απροσεξία ενός χρήστη στην διάρκεια της συνομιλίας στο διαδίκτυο με κάποιον άγνωστο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα απίστευτο εφιάλτη αλλά και σε μια περιπέτεια τεραστίων διαστάσεων.

Περισσότερο ευάλωτα είναι τα κορίτσια με βάση τα περιστατικά που έχουν διαχειριστεί οι αρχές. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό το έχουν αντιμετωπίζει και αγόρια.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπως και το σχολικό περιβάλλον ενώ πάντοτε υπάρχουν χαρακτηριστικά που πρέπει να μας κινητοποιήσουν όπως είναι η κοινωνική απομόνωση του παιδιού αλλά και η κατακόρυφη πτώση συμμετοχής των νέων στις εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες τους.

Όπως τόνισε στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην «ΚΡΗΤΗ TV» η υπεύθυνη επικοινωνίας της Γραμμής " Safeline" από το Ινστιτούτο Πληρ/κής του ΙΤΕ Μελιτινή Χριστοδουλάκη, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της τάξεως του 39% που σημείωσε ο αριθμός των καταγγελιών που υπεβλήθησαν στη SafeLine κατά τη διάρκεια του 2019 για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε και το ποσοστό των καταγγελιών για παιδική διαδικτυακή κακοποίηση.

Πάντως ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης καλεί τους μαθητές που αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα διαδικτυακού εκφοβισμού να μιλούν σε έναν εκπαιδευτικό που εμπιστεύονται έτσι ώστε να δρομολογούνται οι διαδικασίες αντιμετώπισης τους προβλήματος.

Δυστυχώς και στην Κρήτη κατά καιρούς υπάρχουν περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού εφήβων με την λύση να είναι μία, και δεν είναι άλλη από το να ζητούν βοήθεια.

Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός

Διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α.

Σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο Αλεξάνδρα Σουμάκη ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να βιώσει μία πολύ αγχώδη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα και επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης. Επιπλέον, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από οποιοδήποτε μέρος. Όταν τα μηνύματα ή οι φωτογραφίες δημοσιευθούν στο διαδίκτυο προβάλλονται άμεσα σε πολλούς χρήστες και αυτό αναστατώνει τα θύματα που βλέπουν πόσο γρήγορα μία φωτογραφία ή μια φήμη διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική μιας πολλά από τα κρούσματα καταγράφονται ακόμα και ανάμεσα σε συμμαθητές.

Μάλιστα σημαντικός είναι και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης όπως τόνισε στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας στο Ρέθυμνο, Άννα Ελευθεριάδου, που μαζί με την εκπαιδευτικό του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου Ηλέκτρα Σταγάκη παρουσίασαν μια σημαντική δράση που έκαναν στο Ρέθυμνο γύρω από το συγκεκριμένη μάστιγα.

Μάλιστα η ενημέρωση παίζει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην σωστή ενημέρωση των μαθητών που πρέπει πολύ γρήγορα να λύνουν την σιωπή τους και να μοιράζονται το πρόβλημά τους που μπορεί να έχει πραγματικά τραγικές συνέπειες.

Συμβουλές για διαδικτυακό εκφοβισμό

-Δεν απαντάμε στα εκφοβιστικά μηνύματα.

-Μπλοκάρουμε την πρόσβαση του αποστολέα.

-Κρατάμε και αποθηκεύουμε τα μηνύματα ή τις συνομιλίες.

-Δεν προωθούμε μηνύματα ή εικόνες και φωτογραφίες

-Αναφέρουμε το πρόβλημά μας στους γονείς μας

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ