ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου

0

Το καρναβάλι του Ρεθύμνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο της Κρήτης , με τις ρίζες του να απλώνονται πίσω στο χρόνο. Τις πρώτες  αναφορές για οργάνωση καρναβαλιού στο Ρέθυμνο τις συναντάμε το 1901, όπου έχουμε και την πρώτη καταγραφή  για οργανωμένη παρέλαση.  Φυσικά και υπάρχουν προγενέστερες  αναφορές για αποκριάτικους χορούς και καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά μόνο από το 1901 συναντάμε  επιτροπή διοργάνωσης του καρναβαλιού και στοιχεία για παρέλαση. Το πρώτο ορόσημο για το καρναβάλι του Ρεθύμνου  είναι το 1915, όπου γίνεται  η πρώτη μεγάλη οργανωμένη παρέλαση που θα διασχίσει τα όρια της τότε πόλης. Πρωτεργάτες αυτών των εκδηλώσεων ήταν κυρίως  τεχνίτες –επαγγελματίες της εποχής που αναλάμβαναν και την κατασκευή των αρμάτων συνοδευόμενοι  από μουσικούς  και παραδοσιακούς  «γλεντζέδες» .

Η Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου που ιδρύθηκε το 1958, ήταν και ο πρωτεργάτης του μεταπολεμικού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Για πρώτη φορά συναντάμε αποθήκες όπου φτιάχνονται άρματα.  Το 1983 ο Δήμος Ρεθύμνης, αναλαμβάνει ως επίσημος φορέας την ευθύνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, διατηρώντας στενή συνεργασία με την Περιηγητική Λέσχη για να φτάσουμε στο 1993, όπου με βάση τις ομάδες  που προέρχονταν  από το κυνήγι του θησαυρού ( θεσμός που έχει μπει στο ρεκόρ Guinness), το καρναβάλι του Ρεθύμνου αναγεννιέται και παίρνει τη σύγχρονη μορφή του.

Το βασικό στοιχείο του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού διαχρονικά είναι οι άνθρωποί του. Οργανωμένες ή μη ομάδες που σε πολλές περιπτώσεις δραστηριοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αναπτύσσοντας έντονη κοινωνική ή πολιτιστική δράση ακόμα και κατά την καρναβαλική περίοδο, ξεφεύγοντας από το στερεότυπο ότι το καρναβάλι είναι μόνο διασκέδαση.

Στα πλαίσιο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2020,  ο Δήμος Ρεθύμνης - ΚΕΔΗΡ, το πρόγραμμα Κάθε Κουτί Μετράει και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με τη μπύρα ΑΛΦΑ θα προχωρήσουν σε μια πρωτοποριακή δράση ανακύκλωσης με στόχο τη χωριστή συλλογή των αλουμινένιων κουτιών μπύρας και αναψυκτικών αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

 

To Κάθε Κουτί Μετράει είναι μέλος του προγράμματος ανακύκλωσης Every Can Counts που λειτουργεί σε πάνω από 15 χώρες σε όλη την Ευρώπη και φέτος ενώνει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του με το Δήμο Ρεθύμνης και την μπύρα ΑΛΦΑ για να ανακυκλώσουμε όλοι μαζί τα κουτιά αλουμινίου που θα καταναλωθούν το τριήμερο του καρναβαλιού.

 

Η δράση θα περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

  1. «Κινητή» ανακύκλωση

Κατά τη διάρκεια και της Νυχτερινής αλλά και της Μεγάλης Παρέλασης του Καρναβαλιού, οι επισκέπτες/ καρναβαλιστές θα μπορούν να ανακυκλώνουν on the go τα κουτάκια τους στα ειδικά backpacks που θα φοράνε οι εθελοντές της «κινητής» ανακύκλωσης.

  1. Ανακύκλωση πάνω στα άρματα

Τα πληρώματα των καρναβαλικών ομάδων θα μπορούν να ανακυκλώνουν τα κουτάκια αλουμινίου στους χάρτινους κάδους ανακύκλωσης Κάθε Κουτί Μετράει που θα τοποθετηθούν πάνω στα άρματα.

  1. Γιγάντια γράμματα (190 cm) - κάδοι ανακύκλωσης από μεταλλικό πλέγμα θα τοποθετηθούν στην περιοχή του Λαβύρινθου και οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακυκλώνουν τα κουτάκια τους, σχηματίζονταν τη λέξη #RETHYMNO!

Ένα πρόγραμμα που θα παραμείνει τουλάχιστον  για τρία χρόνια,

ενώ μέρος των κουτιών αλουμινίου που θα ανακυκλώσουμε όλοι μαζί, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αρμάτων και καρναβαλικών κατασκευών την επόμενη χρονιά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ