ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Novartis: Εξαφανισμένος ο «Σαράφης» - Από τις 14 Φεβρουαρίου είχε λάβει κλήση για κατάθεση

0

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται η υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα - Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης & αντιπολίτευσης

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται από το μεσημέρι της Τρίτης (18/2) η διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis. Και αυτό διότι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» παραμένει εξαφανισμένος, την ώρα που η Προανακριτική Επιτροπή έχει ζητήσει τη βίαια προσαγωγή του. Μάλιστα τα μέλη της προανακριτικής τον περίμεναν για αρκετές ώρες, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπραγοι.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας αναζητήθηκε χωρίς αποτέλεσμα και τα μέλη της προανακριτικής αποφάσισαν να εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητήθηκε εκ νέου αλλά και πάλι ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν βρέθηκε. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε κλείσει και τα κινητά του τηλέφωνα και ότι βρίσκεται με τον δικηγόρο του προκειμένου και ο ίδιος να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Ήξερε για την κατάθεση από τις 14 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του Open TV Σοφία Φασουλάκη η κλήση του για κατάθεση, του είχε σταλεί από τις 14 Φεβρουαρίου. Ο «Μάξιμος Σαράφης» τότε δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να καταθέσει, αρκεί η διαδικασία να γίνει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προκειμένου να προστατευτεί η ανωνυμία του αλλά και γιατί ο ίδιος εξέφραζε φόβους για αντίποινα μετά τα όσα είχε πει στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, τα οποία και επανέλαβε ενώπιον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη.

Από την πλευρά τους τα μέλη της προανακριτικής επιμένουν να λένε ότι θέλουν να πάρουν κατάθεση από τον «Μάξιμο Σαράφη» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατέθεσε εναντίον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εάν αυτός ο τρόπος ήταν δια ζώσης με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ή εάν ήταν πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς κουκούλες και μάσκες, εκείνοι επιθυμούν να τον εξετάσουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μιας και έχουν ρόλο και καθήκοντα εισαγγελέα.

Όπως φαίνεται, όμως, ο προστατευόμενος μάρτυρας υποστηρίζει πως ενώπιον του αντιεισαγγελέα κατέθεσε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και έτσι θέλει να πράξει και τώρα. Πλέον μένει να φανεί πώς θα καταλήξει αυτή η υπόθεση καθώς η προανακριτική δεν μπορεί τώρα να του ασκήσει κάποια δίωξη. Είναι στο χέρι του εισαγγελέα εάν θα ασκήσει κάποια δίωξη για απείθεια.

Τι δήλωσαν τα μέλη της προανακριτικής φεύγοντας από τη ΓΑΔΑ

«Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ' τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σοφουλάκη. Άρα ο τρόπος εξέτασής του, θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας. Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το ‘άρθρο 231 του ΚΠΔ, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε: «Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι΄ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».

Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος δήλωσε: «Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας. Συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία».

Τσίπρας: Υπεύθυνος για την εκτροπή ο πρωθυπουργός

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Αλλά το πιο σημαντικό: Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω απ' όλα στον Ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέτσας: Ύβρεις Τσίπρα για την προανακριτική

Ύβρεις και «ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία. Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των 'αρμών της εξουσίας', είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ