ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Βοήθεια στο Σπίτι: στην πρώτη γραμμή και στον κορωνοϊό

0

Το Βοήθεια Στο Σπίτι αφορά ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Καθώς υλοποιείται χρόνια τώρα με ευθύνη των δήμων και κοινοτήτων, έχει καταφέρει να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων ατόμων ανά την ελληνική επικράτεια. Το πρόγραμμα στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη όπως κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικιακούς βοηθούς. Μέσω του προγράμματος εξασφαλίζεται στενή συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, το ιατρικό προσωπικό, το νοσοκομείο και τις άλλες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Στο Δήμο Ρεθύμνης, το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά και χρήσιμα τμήματά του και υλοποιείται, από το 2010, από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ).

Γύρω στα 1.000 άτομα επωφελούνται, σε μηνιαία βάση, των επισκέψεων και των υπηρεσιών των εργαζομένων του Βοήθεια Στο Σπίτι, οι οποίοι φεύγοντας αφήνουν καθαρό σπίτι, ζεστό φαγητό, φαρμακευτικές αγωγές σε έλεγχο και πάνω απ’ όλα χαμόγελο ικανοποίησης για το αίσθημα ασφάλειας και φροντίδας που προκαλούν.

Πέντε Μονάδες Βοήθεια Στο Σπίτι οργώνουν καθημερινά την συνολική επικράτεια του διευρυμένου Δήμου Ρεθύμνης ως εξής:

1. ΜΟΝΑΔΑ ΒΣΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ με έδρα στην Π.Πόλη (οδός Βερνάδου, δίπλα στο Σπίτι Πολιτισμού).

2. ΜΟΝΑΔΑ ΒΣΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ με έδρα στο πρώην Δημαρχείο Άδελε.

3. ΜΟΝΑΔΑ ΒΣΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΠΠΑΙΩΝ με έδρα στο πρώην Δημαρχείο Επισκοπής.

4. ΜΟΝΑΔΑ ΒΣΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚ. ΦΩΚΑ με έδρα στο πρώην Δημαρχείο Γωνιάς.

5. ΜΟΝΑΔΑ ΒΣΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ με έδρα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (πάνω από την Μέση Επαγγελματική Τεχνική Νοσηλευτική Σχολή Ρεθύμνου).

Την περασμένη Τρίτη, οι υπάλληλοι των παραπάνω Μονάδων καθώς και οι υπάλληλοι του ΚΗΦΗ Ρεθύμνου, συναντήθηκαν στον ανοιχτό χώρο της Πλατείας Μικρασιατών κατόπιν καλέσματος της Προέδρου της ΚΕΔΗΡ κ. Πέπης Μπιρλιράκη. Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή κ. Γιώργο Γύπαρη και την Τμηματάρχη Κοινωνικών Δομών κ. Λιάνα Μηλιδάκη, ενημέρωσε τους υπαλλήλους των ΒΣΣ για όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης και του Δήμου καθώς και για τα μέτρα επιπλέον στήριξης του Βοήθεια στο Σπίτι από προσωπικό άλλων Δομών της ΚΕΔΗΡ και του Δήμου Ρεθύμνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 55/τ. Α/11.3.2020. Ενημερώθηκαν με τη σειρά τους για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιμέρους Μονάδες ούτως ώστε να γίνει δυνατή μια αποτελεσματική ενίσχυση ευπαθών ομάδων στα πλαίσια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ΚΕΔΗΡ, σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου φροντίζει να έχει τις σωστές ποσότητες όλων των υλικών που χρειάζονται, έχει δε την αρωγή των εργαζομένων από άλλα τμήματα της ΚΕΔΗΡ και των Παιδικών Σταθμών για επιπλέον υπηρεσίες όπου και αν χρειαστεί.

Μαζί με το Πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι, στην προσπάθεια εξυπηρέτησης ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων αυτή την δύσκολη περίοδο, έχει στρατευθεί και το ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) Ρεθύμνου, το οποίο επίσης λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΡ. Συνολικός σκοπός και στόχος των δύο αυτών σπουδαίων Κοινωνικών Δομών της ΚΕΔΗΡ είναι να πλησιάζουν με ασφάλεια ηλικιωμένους, αναπήρους και ευπαθείς ανά την επικράτεια του Δήμου Ρεθύμνου και να προσφέρουν συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, μικρο-αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Πάντα, με όλα τα μέτρα ασφαλείας και ανάλογα με τις κατ’ άτομο ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Προτεραιότητα θα δίνεται σε άτομα που διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένα, δεν εξυπηρετούνται πλήρως, έχουν ανάγκη ιδιαίτερη και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα, ενημερώνουμε τους δημότες ότι ο Δήμος Ρεθύμνης έχει συστήσει Δίκτυο εξυπηρέτησης πολιτών με μεγάλο αριθμό εθελοντών που είναι έτοιμοι να δράσουν στο πλαίσιο του Βοήθεια Στο Σπίτι και συνολικά του Δικτύου Βοήθειας του Δήμου Ρεθύμνου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και αιτημάτων από το Βοήθεια Στο Σπίτι και το ΚΗΦΗ:

2831 0 51199 Βοήθεια Στο Σπίτι

2831 0 53232 ΚΗΦΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ