ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη στη σκιά του κορωνοϊού

0

Τέσσερα στον αριθμό παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη, τη στιγμή που τα μέτρα προφύλαξης από τον φονικό ιό εντατικοποιούνται από την κυβέρνηση, με τους περισσότερους Κρητικούς να τα τηρούν με ευλάβεια. Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες φορέων για την αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης που ζούμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως 100.000 χειρουργικές μάσκες έχει διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης το τελευταίο τριήμερο, 30.000 χθες στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια για τις ανάγκες των νοσοκομείων της Κρήτης κι άλλες 70.000 σε Ιατρικούς Συλλόγους, Δήμους, υπηρεσίες και φορείς του νησιού. Στην παράδοση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς και η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και τον κ. Βαμβακά και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας. Υπογράμμισε δε πως «συνεχίζεται η εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, που ξεκίνησε από τις πρώτες στιγμές αντιμετώπισης της δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας. Με την προσφορά ενισχύονται τόσο το ΠΑΓΝΗ που είναι νοσοκομείο αναφοράς, όσο και όλες οι δομές Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας τόνισε πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της Υγειονομικής Περιφέρειας και των Δομών Υγείας του νησιού και σε συνεννόηση πάντα με τον περιφερειάρχη είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κι άλλο υλικό και κάθε συνδρομή που θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που έχουμε μπροστά μας».

Αιμοδοσία

Την ίδια ώρα, με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση αιμοδοτών λειτουργεί καθημερινά στην Περιφέρεια Κρήτης ο νεοσύστατος σταθμός αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που ξεκίνησε προχθές να δέχεται εθελοντές αιμοδότες και είναι ο πρώτος σταθμός στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε έδρα Περιφέρειας. Ήδη, 75 φιάλες αίματος έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό αιμοδοσίας που λειτουργεί σε κατάλληλες συνθήκες και με ανεξάρτητη είσοδο στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου της Περιφέρειας στο Ηράκλειο και έχουν αποσταλεί στο ΠΑΓΝΗ. Ο σταθμός αιμοδοσίας ιδρύθηκε από την Περιφέρεια, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση του υπουργείου Υγείας προς τις Περιφέρειες της χώρας να διατεθούν αίθουσες για τη μεταφορά του έργου της αιμοληψίας των νοσοκομειακών υπηρεσιών της αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείου, για να διασφαλιστούν οι ανάγκες μετάγγισης, αλλά και απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ, σε συνεργασία με την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης και τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ.

«Δίνουμε αίμα, αγαπούμε τη ζωή: Αυτό είναι το μήνυμά μας και ευχαριστούμε θερμά τους γιατρούς, το προσωπικό της αιμοδοσίας για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τους δεκάδες αιμοδότες που προσέρχονται καθημερινά χωρίς φόβο στον σταθμό αιμοδοσίας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο σταθμός αιμοδοσίας στην Περιφέρεια λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο με ωράριο από τις 9:30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. με τηλέφωνο επικοινωνίας για προσέλευση και ραντεβού το 2813/400.390.

Παράλληλα, στην Αιμοδοσία του ΠΑΓΝΗ βρέθηκε η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ., Λένα Μπορμπουδάκη, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Λάμπρο Βαμβακά. Η διοικήτρια, αφού ευχαρίστησε τους αιμοδότες για την ανυπολόγιστης αξίας προσφορά τους, πέρασε το δικό της μήνυμα στους εθελοντές του Ηρακλείου: «Κάνε μια βόλτα με ουσία, πήγαινε Αιμοδοσία. Και αμέσως μετά μένουμε σπίτι».

Επίσης, τον νέο σταθμό αιμοδοσίας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης στο κεντρικό κτήριό της, στην πλατεία Ελευθερίας, επισκέφτηκε χθες το πρωί η κ. Λένα Μπορμπουδάκη, επισημαίνοντας τη μεγάλη ανάγκη σε παροχή αίματος.

Πρωτοδικείο

Αναβάλλονται όλες οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων που επρόκειτο να συζητηθούν χθες από το δικαστήριο. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών Ηρακλείου, κ. Κωνσταντίνου Ρόκου, η οποία κοινοποιήθηκε χθες.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών Ηρακλείου και σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων, όλες οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν προσδιοριστεί να συζητηθούν χθες, «αναβάλλονται, οίκοθεν, σε δικάσιμο που ορίζεται από το δικαστήριο».

Οι προσωρινές διαταγές, που είχαν δοθεί σε ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις, διατηρούνται, μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης.

Αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με το θέμα αυτό αναφέρονται στην απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου (dsh. gr).

Πτήσεις επαναπατρισμού

Η αεροπορική εταιρεία Condor ξεκίνησε πτήσεις επαναπατρισμού Γερμανών και Ολλανδών από την πόλη του Ηρακλείου. Η πρώτη πτήση της Condor έγινε χθες το πρωί από το Ηράκλειο φέρνοντας στο νησί 2 άτομα από Φρανκφούρτη και παραλαμβάνοντας 66.

Η δεύτερη πτήση από την Condor ήταν από Αμβούργο, φέρνοντας στο Ηράκλειο 9 άτομα και παραλαμβάνοντας 140, ενώ η ίδια αεροπορική εταιρεία συνέχισε τη διαδικασία επαναπατρισμού Γερμανών χθες το βράδυ από το Ντίσελντορφ φέρνοντας στο Ηράκλειο 14 άτομα και παραλαμβάνοντας πάνω από 100.

Επίσης σήμερα η Τransavia θα πραγματοποιήσει την τελευταία της πτήση μέχρι νεωτέρας, με στόχο να επαναπατρίσει Ολλανδούς στο Άμστερνταμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αεροπορική εταιρεία Condor την ερχόμενη Παρασκευή δρομολογεί ένα ακόμα αεροπλάνο προς το Ηράκλειο, με στόχο τον επαναπατρισμό των τελευταίων Γερμανών που βρίσκονται στο νησί. Σημειώνεται πως ήδη από χθες έχουν μειωθεί δραματικά και οι πτήσεις εσωτερικού και αυτό θα συνεχίζει και για τις επόμενες μέρες. Όσοι έρχονται από εξωτερικό μπαίνουν αυτομάτως σε καραντίνα με κατ' οίκον περιορισμό.

Ψηφιακό σχολείο

Την ίδια ώρα, με ταχύτατους ρυθμούς και εντυπωσιακή συμμετοχή υλοποιείται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναλυτικά, το ψηφιακό σχολείο ξεκίνησε, με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ' Λυκείου, σε επίπεδο Κρήτης την περασμένη Τρίτη 17/3 από τον νομό Λασιθίου. Προχθές Πέμπτη 19/3 επεκτάθηκε στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, ενώ χθες Παρασκευή 20/3 προστέθηκε και ο νομός Ηρακλείου.

Το Επιμελητήριο

Με ενημερωτικά δελτία (newsletters), σε τακτικότερη βάση, θα ενημερώνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου τα μέλη του για όλα τα κυβερνητικά μέτρα που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων την περίοδο που διανύουμε. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει συστήσει ειδική επιτροπή, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και αποκωδικοποιεί τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και θα στέλνει στο e-mail που έχουν δηλώσει τα μέλη του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να έχουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις αλλαγές που δρομολογούνται στο φορολογικό και εργασιακό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Παράλληλα, το Επιμελητήριο Ηρακλείου παρέχει τη δυνατότητα σε όσα μέλη του δεν έχουν δηλώσει το e-mail τους ώστε να λαμβάνουν ενημέρωση, να το δηλώσουν στον παρακάτω σύνδεσμο http://eepurl.com/gWZNNf ή στo www.ebeh.gr. Επίσης, οι επιχειρηματίες που δε γνωρίζουν αν καλύπτονται από τα κυβερνητικά μέτρα ή επιθυμούν εξειδικευμένη ενημέρωση για κάποιο από τα παραπάνω θέματα, θα μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2810/247.034 ή να στείλουν μήνυμα στο e-mail: [email protected].

Γραμμή Πνευματικής Στήριξης

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, επιθυμώντας να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί, στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε, όσους νιώθουν ότι έχουν ανάγκη πνευματικής στήριξης, εγκαινιάζει μια νέα ποιμαντική διακονία: τη Γραμμή Πνευματικής Στήριξης. Καταρτισμένοι πνευματικοί, άνθρωποι αγάπης, προσφοράς και προσευχής θα βρίσκονται στη διάθεση όσων πιστών ζητήσουν τηλεφωνικώς τη στήριξη, βοήθεια και προσευχή τους, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας (8 το πρωί έως 10 το βράδυ). Οι κληρικοί αυτοί είναι οι παρακάτω: 1) Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, τηλ. 6945/148.364, 2) Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Μαράκης, τηλ. 6986/629.887, 3) Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Νικάκης, τηλ. 6932/370.363, 4) Πρωτ. Εμμανουήλ Αντωνακάκης, τηλ. 6973/354.706, και 5) Πρωτ. Κων/νος Δοξαστάκης, τηλ. 6944/157.447, ενώ για μια ακόμη φορά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης τονίζει προς όλους: «Μένουμε σπίτι, αλλά δεν αισθανόμαστε μόνοι. Καλή δύναμη σε όλους!».

Δεν τηρούνται τα μέτρα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου διενέργησε χθες ελέγχους μαζί με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας σε εργοτάξια του νομού, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούνται τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια εκατοντάδων οικοδόμων. Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορωνοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και τον γιατρό εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το σαββατοκύριακο». Για τον λόγο αυτό και μεταξύ άλλων τα μέλη του Συνδικάτου ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Τι γίνεται με τη δακοκτονία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης γνωστοποίησε χθες σε όλους τους ενδιαφερομένους ότι μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών και η ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών τού εν εξελίξει ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (μέσω ΕΣΗΔΗΣ) με αριθμό Διακήρυξης 57928/6.3.2020 (ΑΔΑΜ: 20PROC006400464) για την ανάθεση υλοποίησης του έργου "Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης για τα έτη 2020-2022" (α/α ΕΣΗΔΗΣ: 89494,1). Ειδικότερα, ως νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών ορίζεται η 31η Μαρτίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 3 μ.μ. Ως νέα ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών ορίζεται η 6η Απρίλιου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11 π.μ. Επίσης μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών και η ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών τού εν εξελίξει ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (μέσω ΕΣΗΔΗΣ) με αριθμό 53576/3.3.2020 (ΑΔΑΜ: 20PROC006382673) για την ανάθεση υλοποίησης του έργου "Έλεγχος των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου Mcphail στους ελαιώνες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς ετών 2020-2022 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου" (α/α ΕΣΗΔΗΣ: 85679). Ειδικότερα, ως νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών ορίζεται η 30ή Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 3 μ.μ. Ως νέα ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών ορίζεται η 3η Απρίλιου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 π.μ.

Τι γίνεται στους άλλους Δήμους

Με το σύνθημα «Μείνετε σπίτι-Μένουμε δίπλα σας!» ο Δήμος Μαλεβιζίου ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ειδικής πενταψήφιας Γραμμής Δημότη Μαλεβιζίου στον αριθμό 15330 (αστική χρέωση).

Η ηλεκτρονική εφαρμογή "Δημότης Μαλεβιζίου" είναι διαθέσιμη δωρεάν για "κατέβασμα" (download) και εγκατάσταση σε φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablets κ.λπ.) με λογισμικό Android και iOS.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου καλεί τους εργαζόμενους/νες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τον εργοδότη τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, να απευθύνονται στα Σωματεία τους και στο Κέντρο, προκειμένου τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπίζονται. Τους καλούν επίσης να αποφεύγουν να υπογράφουν οποιαδήποτε δήλωση, αίτηση ή άλλο έγγραφο που αφορά την εργασιακή, ασφαλιστική ή μισθολογική κατάστασή τους, πριν να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους ή το Εργατικό Κέντρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.λπ. θέματα μόνο στα τηλέφωνα 28310/22.332 και 28310/53.332 και ηλεκτρονικά στο e-mail του Κέντρου: [email protected].

Εξάλλου, ο Δήμος Γόρτυνας διευρύνει τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και υπηρεσιών φροντίδας και αλληλεγγύης προς τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες μπορούν να απευθύνονται, από την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στον Δήμο Γόρτυνας και να εξυπηρετούνται κατ' οίκον, με ασφάλεια. Επίσης, από Δευτέρα ως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9 το πρωί έως 3 μετά το μεσημέρι, θα λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης (μία τηλεφωνική γραμμή ανά Δημοτική Ενότητα), ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες των δημοτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, οι τηλεφωνικές γραμμές είναι: για τη Δ.Ε. Γόρτυνας 28923/40.365, για τη Δ.Ε. Αγίας Βαρβάρας 28943/40.023, για τη Δ.Ε. Κόφινα 28933/40.208, και για τη Δ.Ε. Ρούβα 28943/40.328. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα και μέσω e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Μπορούν, επίσης, να απευθύνονται στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι θα τους κατευθύνουν ή θα μεταφέρουν τα αιτήματά τους στις υπηρεσίες του Δήμου.

Στη Γαύδο

Σε κλίμα "απομόνωσης" φαίνεται πως κινείται και η Γαύδος, όπως αναφέρει η δήμαρχος του νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη. «Όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην υπόλοιπη χώρα ισχύουν και για το νησί μας. Κλείσανε τα μαγαζιά, ταβέρνες, καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούσαν».

Ένα ξενοδοχείο μένει ανοιχτό στο Ηράκλειο

Το ξενοδοχείο "Λατώ" επί της οδού Επιμενίδου θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, για το επόμενο διάστημα, στο Ηράκλειο. Τη συγκεκριμένη απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, στα πλαίσια της απόφασης του υπουργείου Τουρισμού για κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων της χώρας από αύριο τα μεσάνυχτα 22 του μήνα προς μεθαύριο Δευτέρα 23 Μαρτίου, πέραν ενός ξενοδοχείου που έχει υποχρέωση να λειτουργεί ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας.

Να σημειωθεί πως η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου προσφέρει φιλοξενία στους γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, συντασσόμενη με την Ένωση Ξενοδοχείων Ρεθύμνου. Για λεπτομέρειες και αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου (τηλ. 2810/288.108) ή να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected].

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ