ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Τηλεργασία και άδειες οι διευκολύνσεις για γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών

0

Την Τετάρτη το μεσημέρι, πιθανότατα, θα ανακοινωθούν τα μέτρα, λόγω κοροναϊού, που αναμένουν να πληροφορηθούν περισσότεροι από 1.000.000 εργαζόμενοι γονείς, οι οποίοι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους το πρωί της Τετάρτης στο σχολείο.

Ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσουν τα σχολεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης, Σταϊκούρας, Βρούτσης και Θεοδωρικάκος εκπόνησαν τα πρώτα σενάρια διευκολύνσεων για τους γονείς (με τη δυνατότητα τηλεργασίας ή ειδικής άδειας).

Τεχνικές ομάδες των συναρμοδίων υπουργείων θα ετοιμάσουν μέσα στη νύχτα τα τελικά μέτρα, για να καλύψουν τις διαφορετικές εναλλακτικές περιπτώσεις γονέων, είτε εργάζονται και οι δύο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είτε ο ένας στον ιδιωτικό ή ο άλλος στο Δημόσιο.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού» μετ’ αποδοχών λόγω κοροναϊού, αλλά και τη δυνατότητα τηλεργασίας, για να διευκολύνει γονείς παιδιών, των οποίων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία τους για 14 ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα να επιλυθούν, καθώς μπορεί π.χ. κάποιος γονέας να θέλει να επιλέξει τηλεργασία αντί της άδειας αλλά, αν εργάζεται στο Δημόσιο, να μην μπορεί να εργαστεί και να αμειφθεί χωρίς φυσική παρουσία.

Την Τετάρτη το πρωί η κυβέρνηση θα επιλύσει -σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Χρήστου Σταϊκούρα και Νίκης Κεραμέως- και άλλα ζητήματα, για το πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και πώς θα στηριχθούν οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες ή φροντιστήρια που αναγκάζονται να κλείσουν από την ίδια ημέρα.

Λουκέτο σε σχολεία και φροντιστήρια για 14 ημέρες

Νωρίτερα την Τρίτη, την άμεση αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με στόχο να περιορισθεί η διασπορά του κοροναϊού. Η απόφαση αφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δημόσιας και ιδιωτικής και έχει εφαρμογή από αύριο, Τετάρτη. Ισχύει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά από βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέχρι φροντιστήρια, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια και σχολεία.

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζει αυτήν την στιγμή το υπουργείο Παιδείας, ακόμα και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δηλώνει έτοιμο να προσφέρει τεχνογνωσία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης ζητηθεί.

Όσον αφορά τις χαμένες διδακτικές ώρες, για τα σχολεία η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι, όσον αφορά στις απουσίες, καταχωρούνται, αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους από πληττόμενες περιοχές.

Κεραμέως: «Για να μη χαθεί η χρονιά, μελετάται παράταση, ακόμη και μαθήματα μέσα στο Πάσχα»

Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων λόγω κοροναϊού -από την Τετάρτη και για 14 ημέρες- ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως δεν υπάρχει «καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές». Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.

Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ τόνισε ότι «εφ' όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μη γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Αναστέλλονται οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης στην Αττική

Σε αναστολή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας οδήγησης, μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, ειδικής άδειας ταξί και κάθε άλλου είδους εξέτασης που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις επόμενες 14 ημέρες, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης για τη μη διασπορά του κοροναϊού. «Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη που συμβάλει στην καλύτερη θωράκιση της υγείας των πολιτών", επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι οφείλουν να διακόψουν κάθε είδους θεωρητικού μαθήματος όλες οι σχολές οδηγών (ΚΘΕΥΟ Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ