ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σαρωτική θύελλα ο κορονοϊός καθηλώνει τον τουρισμό

0

 

  • Προτάσεις τουριστικών παραγόντων για την επόμενη ημέρα

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Απαισιοδοξία εκφράζεται από τους τουριστικούς παράγοντες του Ρεθύμνου για το μέλλον της φετινής τουριστικής περιόδου. Δεν είναι μόνο το γεγονός των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί προς εφαρμογή. Είναι κυρίως η στάση των διεθνών μεγάλων tour operators που είτε ακυρώνουν, είτε μετατρέπουν τα συμβόλαια σε allotment.

Σύμφωνα με δημοσιεύματασαρωτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικά ξενοδοχεία και για μήνες πέραν του Απριλίου, ενώ μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί όπως η TUI επικαλούμενοι λόγους ανωτέρας βίας (force majeure) αναστέλλουν πληρωμές. Παράλληλα, μακραίνει η λίστα των εταιρειών κρουαζιέρας που σταματούν τα δρομολόγια όπως και των αεροπορικών εταιρειών.

Η TUI απέστειλε επιστολές σε ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους με τους οποίους διατηρεί εγγυημένες συμβάσεις (guarantee), που προβλέπουν δηλαδή απευθείας ενοικίαση δωματίων από αυτήν και πληρωμή τους, γνωστοποιώντας τους πως για λόγους ανωτέρας βίας όπως χαρακτηρίζει την πανδημία τις μετατρέπει σε allotment, δηλαδή απλές κρατήσεις χωρίς προκαταβολές με δυνατότητα ανέξοδης ακύρωσής τους, 21 συνήθως μέρες πριν από τη χρήση των δωματίων. Με δεδομένο πως ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ξενοδόχων χρηματοδοτεί με τις προκαταβολές και τις εξοφλήσεις από αυτές τις συμβάσεις τόσο τα λειτουργικά του έξοδα όσο και την εξυπηρέτηση του δανεισμού του, καθίσταται σαφής η απειλή για τη βιωσιμότητα των πιο ευάλωτων εξ αυτών, σχολιάζουν στην αγορά. Την πολιτική αυτή της TUI βεβαίως ακολουθούν ή αξιολογούν να υιοθετήσουν και άλλοι operators.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Τουρισμού θέτει τα μεσάνυκτα της 22ας προς 23η Μαρτίου σε αναστολή και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου. Στον συγκεκριμένο τομέα, προβλέπεται η υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΦΟΒΟΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΕΖΟΝ

Αγωνία εκφράζεται από τους δύο βασικούς τουριστικούς παράγοντες του νομού Ρεθύμνου για το αν αρχίσει η φετινή τουριστική περίοδο. Ο πρόεδρος του Σωματείου τουριστικών πρακτόρων κ. Στράτος Μπερέτης εκφράζει φόβους πως η σεζόν είναι ήδη χαμένη ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Μανώλης Τσακαλάκης θεωρεί πως μόνο αν υπάρξει αξιόπιστο φάρμακο κατά του κορονοϊού, θα ξεμπλοκάρει η σημερινή κατάσταση και ως εκ τούτου θεωρεί λήξασα την υπόθεση τουρισμός για φέτος.

«Εάν συνεχίσει η κατάσταση έτσι όπως πάει έως τώρα, η σεζόν είναι όλη χαμένη» είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Μπερέτης για να συνεχίσει: «Έχουμε μόνο ακυρώσεις. Τα τουριστικά γραφεία βρίσκονται στην μέση μιας δύσκολης κατάστασης. Όλα τα χρήματα που είχαν πάρει τα είχαν δώσει στους προμηθευτές τους, στους εργαζόμενους, όπου ήταν ανάγκη να δοθούν, και ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση ακυρώσεων, επιστρέφουμε πίσω χρήματα συνέχεια και έχουμε εγκλωβιστεί ανάμεσα στους προμηθευτές και τους καταναλωτές.

Εάν συνεχιστεί έτσι και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ότι το φαινόμενο θα κορυφωθεί σε μας τον Απρίλιο και στο εξωτερικό Μάιο – Ιούνιο, είναι προφανές πως θα χαθεί η σεζόν. Αλλά και να ομαλοποιηθεί πάνω στο δίμηνο η κατάσταση, από την στιγμή που η οικονομία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη που μας τροφοδοτούν, έχουν παγώσει όλα, όταν θα κινηθεί και εκεί η αγορά ο κόσμος θα επιστρέψει να δουλέψει, δεν θα πάει διακοπές. Επομένως ακόμα και αν έχουμε σεζόν, θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη σεζόν.»

Μιλώντας για την σχεδόν τραγική κατάσταση των πρακτόρων ο κ. Μπερέτης δήλωσε τα εξής: «Ο κλάδος μας βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και δύσκολη θα είναι και η επόμενη ημέρα. Στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν περιλαμβάνονται τα τουριστικά γραφεία και γενικότερα ο τουριστικός τομέας. Εννοείται πως χρειάζεται η λήψη μέτρων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν θα μπορούμε να κάνουμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλά πως θα επανέλθουμε αν δεν μας στηρίξει το κράτος από τώρα. Και αυτό μπορεί να γίνει και με φορο λαφρύνσεις και με άτοκα δάνεια και με εγγύηση του δημοσίου και εννοείται πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναβάλουν τόκους και χρεολύσια. Απαιτείται στήριξη του κλάδου μας. Να είναι έτοιμος να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.»

Ο ίδιος έστειλε και ειδικό μήνυμα προς τους συνεργαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους λέγοντας, ότι «πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ προμηθευτών, ξενοδόχων και όλων των εμπλεκομένων στο τουριστικό γίγνεσθαι. Να κάνουμε υπομονή και να μην πέσουμε να φάμε ο ένας τον άλλο.»

Από την πλευρά των ξενοδόχων ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης θεωρεί χαμένη υπόθεση την φετινή τουριστική περίοδο. Στην εφημερίδα μας δήλωσε τα εξής: «Η εκτίμηση μου είναι πως αν δεν βρεθεί κατασταλτικό φάρμακο, δηλαδή, να είναι σίγουρος ένας άνθρωπος πως σε περίπτωση που θα αρρωστήσει, θα το πάρει και θα γίνει καλά, για μας έχει χαθεί η σεζόν. Διότι μπορεί να έχουμε εμείς να εξαλείψει τον ιό και να είναι δυνατόν να έρθουν από μια άλλη χώρα και να μας κολλήσουν εμάς και τους επισκέπτες μας. Και επειδή δεν γίνεται τουρισμός έστω και με την ιδέα ενός κινδύνου, φοβάμαι πως θα δούμε κόσμο, μόνο αν βρεθεί φάρμακο, για το οποίο οι επαΐοντες κάνουν λόγο για τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ δεν ακυρώνονται μόνο τα συμβόλαια μας τον Απρίλιο. Ήδη έχουμε και για το Μάιο και πέρα του Μαΐου. Σχεδόν όλοι οι tour operators μετατρέπουν τα συμβόλαια μας σε allotment. Φοβάμαι πως έχει χαθεί η φετινή χρονιά.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: «Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»

Με σπουδές στον τουρισμό και τουριστικός επιχειρηματίας ο ίδιος, ο Γιώργος Μαραβελάκης κάνει λόγο για «αγώνα επιβίωσης» για όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας και περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση, τόνισε, ότι «Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών και τις ενημερώσεις που υπάρχουν από τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού (Tour Operators) η φετινή σεζόν θα είναι αγώνας επιβίωσης για τους επιχειρηματίες του τουρισμού (άμεσα και έμμεσα) και κα επέκταση και για τους εργαζομένους.

Ήδη από την Δευτέρα 16/03/2020 ο  μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός του κόσμου η TUI  έχει αναστείλει την λειτουργία της «μέχρι νεοτέρας», ενώ οι περισσότεροι Tour Operators σταδιακά με προσωπικές επιστολές προς τους ξενοδόχους βάζουν την αφετηρία της σεζόν του 2020 στις αρχές Ιουνίου από μέσα Απριλίου που ήταν η έναρξη σε περίοδο κανονικότητας»

Ο κ. Μαραβελάκης συμμερίζεται την άποχη ότι ότι η φετινή σεζόν έχει ήδη τιναχθεί στο αέρα, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας τα εξής «Μετά την παύση πληρωμών, early bookings και προκαταβολές δεσμευτικών (guarantee) συμβολαίων, των τουριστικών γραφείων προς τα ξενοδοχεία όλη η σεζόν όπως και η οικονομία έχει ήδη τιναχθεί στον αέρα.Με τα ποσά από τις προκρατήσεις και τις προκαταβολές, τα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία, που αντιπροσωπεύουν το 80% της ξενοδοχείας, χρηματοδοτούν απαραίτητα έργα συντήρησης για την επαναλειτουργία τους, έδιναν παραγγελίες σε προμηθευτές και προσλάμβαναν προσωπικό. Αρκετές επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν τις προκαταβολές για να καλύψουν την ύστατη ώρα «τρύπες» της προηγούμενης χρονιάς που επιδεινώθηκαν και λόγο της χρεοκοπίας της Thomas Cooκ. Μια χρεωκοπία που άφησε με τις ποιο αισιόδοξες μελέτες στον νομό Ρεθύμνου έλλειμμα 10 εκατομμύριων ευρώ για το 2019.»

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, ο κ. Μαραβελάκης προχωρά σε σειρά από προτάσεις, ως εξής:

«Αν και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει

Α) αναστολή πληρωμών των δανείων για ένα χρόνο (όχι μόνο των τοκοχρεολυσίων)

Β) αναστολή πληρωμών των επιταγών

Γ) Νομοθέτηση της αποπληρωμής όλων των τιμολογίων που εκδίδονται από τα ξενοδοχεία προς τα τουριστικά πρακτορεία Ελλάδος και εξωτερικού να εξοφλούνται υποχρεωτικά εντός 15 ημέρων από την αναχώρηση του πελάτη.

Ανεξάρτητα εάν το νομικό δίκαιο επιλύσεις των διαφορών αφορά άλλη χωρά εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δ) Ολοκληρώσει και εκταμίευση εντός 15 ημέρων όλων των επενδυτικών σχεδίων των Νόμων 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998 μετά από έλεγχο ορκωτών λογιστών

Ε) Υποχρέωση για την υπαγωγή στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, η διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας για την σεζόν του 2021 με τις θέσεις εργασίας του 2019

ΣΤ) Επιδότηση των αεροπορικών θέσεων στα πρότυπα άλλων ανταγωνιστριών χωρών για την σεζόν του 2021 και μεγάλη συνδιαφήμιση με σταθερά ποσά για τις επόμενες 4 τουριστικές σεζόν.»

ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΝΑ ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Με πολλές δεκαετίες στην διοργάνωση τουριστικών συνεδρίων αλλά και στο management ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα η Τίνα Φραγκάκη τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Πάνορμο Μυλοποτάμου ως OperationManager στοCreteResidences, Panormo. Μιλώντας στην εφημερίδα μας αντιμετωπίζει κάπως πιο αισιόδοξα τα δεδομένα, ειδικά για τις μικρές μονάδες.

«Μέχρι στιγμής, στις μικρές μονάδες τουλάχιστον, οι ακυρώσεις δεν είναι ακόμα πολλές» είπε στην εφημερίδα μας και συμπλήρωσε τα εξής: «Η αίσθηση μου είναι ότι προς το παρόν ο κόσμος  "παγώνει" το θέμα διακοπών περιμένοντας την εξέλιξη της πανδημίας.  Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε καλύτερα μέχρι το τέλος του Απριλίου η και λίγο αργότερα, θεωρώ ότι η σαιζόν θα ξεκινήσει δειλά τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες, όχι όπως αναμενόταν, αλλά με μια κάποια καλή ροή. Αν τώρα τα πράγματα πάνε κατ' ευχήν, μπορεί να δούμε και μια πιο έντονη κινητικότητα από τα μέσα μέχρι το τέλος της σαιζόν. Ο κόσμος μετά από τέτοιο εγκλεισμό και τόσο φόβο, θα θελήσει να πάρει βαθιές ανάσες. Όμως εδώ, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και έναν σημαντικό αρνητικό παράγοντα που θα προκύψει:  την οικονομική κατάσταση  που μοιραία θα αλλάξει, λόγω των μέτρων για την πανδημία, για πολλούς δυνητικούς επισκέπτες μας.»

Ως προς την έναρξη και την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, η κ. Φραγκάκη τόνισε, ότι «Είμαι λίγο πιο αισιόδοξη. Δεν θεωρώ - ακόμα- ότι η σαιζόν έχει τιναχθεί στον αέρα, αλλά οπωσδήποτε δεν περιμένουμε πλέον μια καλή σαιζόν. Η εκτίμηση αυτή βέβαια κλιμακώνεται   ανάλογα με το   μέγεθος των μονάδων. Μια μεγάλη μονάδα με πολλές κλίνες, πολύ προσωπικό, και πολλές υπηρεσίες (εστίαση, διασκέδαση, κλπ) αλλά και συμβόλαια με tour operators που πιθανόν θα επηρεαστούν, απειλείται ίσως πολύ περισσότερο από μια μικρή μονάδα  διαμερισμάτων που δουλεύει με ιντερνετικές μηχανές αναζήτησης. Τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό και όλα μπορούν να ανατραπούν.»

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην μετά κρίση εποχή, η κ. Φραγκάκη δήλωσε, ότι «Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, θα έχει να κάνει με το πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία και τι θα αφήσει πίσω της. Τι συνέπειες θα φέρει στον παγκόσμιο χάρτη σε επίπεδο υγείας, οικονομίας, διαβίωσης. Ποιες αγορές θα θίγουν και πόσο. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε το σχεδιασμό μας  στα νέα δεδομένα. Το ζήτημα δεν θα είναι να διαφημίσουμε το προϊόν μας, είναι ήδη γνωστό και δημοφιλές, αλλά πως θα το διαφημίσουμε και τι θα προσφέρουμε.»

 

ΒΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ : ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΛΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ

Μεγάλος αριθμός τουριστών, ο οποίος είχε κλείσει να κάνει διακοπές σε βίλες στο Ρέθυμνο, ματαιώνει τις κρατήσεις του. Σύμφωνα με την τουριστικής πράκτορα κ. Βάλια Κόκκινου που εργάζεται αποκλειστικά σε αυτήν την κατηγορία τουρισμού, σχετικά με τις ακυρώσεις λόγω πανδημίας, δήλωσε τα εξής: «Η επιδημία COVID-19 αποτελεί σαφώς μια σημαντική απειλή για τη βιομηχανία του Τουρισμού στο σύνολό του, για όσους απασχολούνται σε αυτόν, καθώς και για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν.

Τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός ακυρώσεων είναι πολύ μεγάλος. Κατόπιν της υπουργικής αποφάσεως να παραμείνουν κλειστά όλα τα τουριστικά καταλύματα μέχρι τις 30 Απριλίου καθώς και λόγω των ρυθμίσεων για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης και μη εξάπλωσης του Κορωνοϊού που διενεργούνται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, όπως οι απαγορεύσεις ταξιδιών, η επιβολή καραντίνας, και η αναστολή πτήσεων.. έχουν σαν αποτέλεσμα οι ακυρώσεις να ανέρχονται καθημερινά σε εκατοντάδες. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και ήδη έχουμε χάσει δυο μήνες. Όλη η σεζόν δείχνει δυστυχώς να καταρρέει, καθώς πρώτα έχουμε χάσει όλο τον Απρίλιο και σιγά-σιγά και το Μάιο. Παλεύουμε καθημερινά να μη χαθεί και η υπόλοιπη σεζόν.»

Η ίδια, αναφορικά με το πώς εκτιμά πως θαα κινηθεί τελικά η φετινή σεζόν, απάντησε, ότι «Αυτή τη στιγμή ο τουρισμός και τα ταξίδια έχουν καταρρεύσει και μπορώ να διακρίνω ότι οι περισσότερες ταξιδιωτικές δραστηριότητες σταματούν μέχρι τα τέλη Απριλίου το νωρίτερο. Ο Ιούνιος ενδέχεται να έχει καλύτερη πορεία, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Κορωνοϊός θα είναι "υπό έλεγχο”, ωστόσο με πολλές πιθανότητες να επαναληφθεί το επόμενο φθινόπωρο.

Οι εκτιμήσεις βέβαια σε μια τόσο αβέβαιη εποχή δεν είναι εύκολες αλλά μεταβαλλόμενες, καθώς ό,τι ορίζαμε χθες σαν πιθανό, σήμερα μπορεί να μοιάζει απίθανο. Κάθε μέρα προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων και να είμαστε ένα βήμα μπροστά, για την καλύτερη ενημέρωση των πελατών αλλά και των συνεργατών μας. Αν θα μπορούσα να “προβλέψω” κάτι, είναι ότι σίγουρα η σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη και ήδη έχει χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι της, οι ταξιδιώτες βρίσκονται σε πανικό και πέρα από τον Covid-19, φοβούνται ότι ίσως δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για διακοπές, αφού περάσει όλο αυτό. Ένας από τους βασικότερους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας πλήττεται ανεπανόρθωτα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το

80% του τουριστικού τομέα αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο είναι ευάλωτη λόγω του Covid-19. Τώρα πιο πολύ από ποτέ ο κλάδος χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, χρειάζεται να σκεφτόμαστε συλλογικά και όχι ατομικά. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποτέ θα τελειώσει αυτή η πρωτοφανής κρίση, αλλά γνωρίζω ότι σαν παγκόσμια κοινωνία θα το ξεπεράσουμε και μόλις τα καταφέρουμε και οι άνθρωποι αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά, εμείς θα είμαστε εδώ να τους υποδεχτούμε!»

Σε ότι αφορά τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα, η κ. Βάλια Κοκκινου δηλώνει τα εξής: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και την παρατεταμένη αβεβαιότητα, ο τουριστικός κλάδος καλείται να επιδείξει ανθρωπιά, ανθεκτικότητα, αλληλεγγύη και ηγεσία, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες περιόδους.

Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε ελπίδα, να έχουμε θετική σκέψη και καλό πνεύμα στις πιο δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για τα απολυμαντικά, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μπορούν να σκεφτούν για τις διακοπές. Η αυθεντική επικοινωνία και η σωστή διαχείριση των σχέσεων, είναι απολύτως κρίσιμες για την αντιμετώπιση της κρίσης, της ανθεκτικότητας και της

προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Η ευελιξία, οι έξυπνες λύσεις και οι στρατηγικές σε πραγματικό χρόνο, θα μας βοηθήσουν να κινηθούμε σωστά σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά.

Αυτή τη στιγμή στην επικοινωνιακή πυραμίδα βρίσκεται ο άνθρωπος.

Προσφέρουμε στους πελάτες μας ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης, δυνατότητα αλλαγής κράτησης, κρατάμε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και τους ενημερώνουμε για όσα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με σιγουριά, καθώς και για τα μέτρα που εμείς παίρνουμε, για τη διαχείριση των γεγονότων που εμείς κάνουμε, και με μότο μας #stayhome #TravelTommorrow .

Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των τουριστικών βιομηχανιών και της φιλοξενίας, διασφαλίζοντας την ευημερία των πελατών και του προσωπικού και υποστηρίζοντας όλους τους κατοίκους και τους εταίρους του τουριστικού συστήματος, θα πρέπει να παραμείνει στην πρώτη γραμμή οποιασδήποτε απόφασης και να υποστηρίξει τη συνέχιση της επιχείρησης του τουριστικού κλάδου. Ο τουρισμός θα είναι καθοριστικός για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη, ιδίως στις περιφέρειες, τις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές, με λίγες εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες. Ο τουρισμός θα αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας για την ενδυνάμωση της νέας οικονομίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις και επενδύσεις.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ