ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έρχονται "γρήγορα" τεστ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

0

Από την ερχόμενη Τρίτη, με ενέργειες της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης , φτάνουν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου τα λεγόμενα γρήγορα τεστ για την διάγνωση του κορωνοϊού. Η πρώτη παρτίδα θα φτάσει στο νοσοκομείο την Τρίτη.

Τα τεστ αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Και θα γίνονται μόνο σε ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας και σε υγεινομικούς.

Την είδηση ανακοίνωσε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας και επικεφαλής του ιολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, στην εκπομπή Αντιθέσεις με τον Γιώργο Σαχίνη στην Κρήτη TV.

Με το εργαλείο αυτό στα χέρια τους, οι γιατροί θα μπορούν να έχουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα όσον αφορά την προσβολή ή όχι ενός ατόμου από τον ιό.

Ο κ. Σουρβίνος είπε σε κάθε τόνο οτι τα τεστ , πάσης φύσεως, είναι τα βασικά εργαλεία του συστήματος υγείας και θα τα χρειαστεί στη μεγάλη μάχη που θα κληθεί να δώσει τις επόμενες 2 με 6 εβδομάδες. Γι΄αυτό και τώρα η χρήση τους γίνεται στοχευμένα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη παραμένουν 4 στον αριθμό και έως τώρα έχουν ελεγχθεί 290 δείγματα στο εργαστήριο ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο εργαστήριο καθημερινά ελέγχονται 45 - 50 τεστ.

Η εικόνα όπως διαμορφώνεται στην Κρήτη, με τα 4 κρούσματα που έχουν μια καλή πορεία στην υγεία τους, είναι ένας αισιόδοξος δείκτης, επουδενί όμως όπως τόνισε ο κ. Σουρβίνος δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα και τον αυτοπεριορισμό.

Τα πιθανά σενάρια που έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας είναι τα εξής δύο. Το καλό σενάριο θα μας δώσει μια κορύφωση του ιού τον Απρίλιο , με το φαινόμενο να επεκτείνεται τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το κακό σενάριο περιλαμβάνει μια εκρηκτική διασπορά της επιδημίας που θα επεκταθεί σε βάθος μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 495. Στο γενικό πληθυσμό αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Της τάξης των 2000-3000 κρουσμάτων. Οι περισσότεροι όμως που έχουν προσβληθεί από τον ιό είτε νοσούν με πολύ ήπια συμπτώματα είτε είναι ασυμπτωματικοί.

Γι' αυτό και έχει εξαιρετική σημασία να τηρούνται τα μέτρα αυτοπεριορισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ