ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αγωνία για την επόμενη ημέρα

0

  • Για μέτρα ενίσχυσης μιλούν οι δήμαρχοι φοβούμενοι κατάρρευση του συστήματος λειτουργίας των ΟΤΑ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Έκδηλη ανησυχία εκφράζεται στους αυτοδιοικητικούς κύκλους για την επόμενη ημέρα, που θα προκύψει μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Στους δήμους του Ρεθύμνου και στην Περιφέρεια Κρήτης αυτή την περίοδο πρώτο μέλημα είναι να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα προστασίας των πολιτών με παράλληλη στήριξη των κατά τόπο κοινωνικών δομών. Ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να μην σταματήσει η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος που εφαρμόζεται σε κάθε δήμο ενώ τα επιτελεία σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, η οποία φαντάζει δύσκολη λόγω των δυσμενών οικονομικών προβλέψεων.

Οι μηχανές της Περιφέρειας και των Δήμων, είναι οι πλέον άμεσες για τους πολίτες και η λειτουργία τους είναι η πρώτη που αντανακλά των πραγματικών συνθηκών της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι γεγονός, πως υπάρχει άγχος. Αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού όλοι ξέρουν πως η επαπειλούμενη οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό, θα είναι πιο δύσκολη από την οικονομική κρίση που ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες λειτουργούν με ειδικά ωράρια και με περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων. Όμως όλες λειτουργούν και «τρέχουν» τα απαιτούμενα ζητήματα όπως έλεγχοι, έργα και καθημερινότητα των πολιτών.

Στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και στους πέντε δήμους δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν οι μηχανές, ούτε έχει παύσει η κανονική διεκπεραίωση των τρεχόντων θεμάτων. Το ερώτημα της επόμενη ημέρας, όμως, είναι και για τους αυτοδιοικητικούς ο εφιάλτης που δεν περίμεναν και ανατρέπει τα δεδομένα.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΝΗ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

«Το πρώτο μας μέλημα είναι να μας βρει η επόμενη ημέρα όλους ζωντανούς και υγιείς» δηλώνει η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, η οποία τονίζει ότι «Την οικονομία εμείς την χαλάμε, εμείς και θα την φτιάξουμε. Είναι γεγονός, πως όλοι οι οικονομολόγοι μιλούν για τρομερές επιπτώσεις, το βλέπουμε στην Περιφέρεια και το υπολογίζουμε. Το δείχνουν τα στοιχεία μας. Ήδη υπάρχει επιβράδυνση και θα είναι δύσκολη η επόμενη ημέρα. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να το πεις αυτό. Θα χρειαστεί, λοιπόν, μια μεγάλη προσπάθεια και θα την καταβάλουμε όλοι μαζί. Το γεγονός, ότι δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τον τόπο μας ή την χώρα μας αλλά μια παγκόσμια κατάσταση, με κάνει να ελπίζω πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υπέρ των εργαζομένων, των επαγγελματιών, όλου του κόσμου, θα επιμεριστεί δηλαδή το βάρος με τρόπο τέτοιο, που δεν θα το επωμιστεί μόνο ο φτωχός πολίτης και οι μικρομεσαίοι.»

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της αυτοδιοίκησης «χτυπά» ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης. Ο ίδιος διαβλέπει μια σειρά λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης σε σχέση με την αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για ανάγκη σοβαρής οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ για την υλοποίηση του αναπτυξιακού τους σχεδιασμού αλλά και για τις ανάγκες πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού, θέμα, που κυριολεκτικά απασχολεί και προκαλεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε όλους τους δήμους.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου σε δήλωση του στην εφημερίδα μας, τόνισε χαρακτηριστικά, τα εξής:  «Όταν βλέπω πως είναι στρατηγικός συνεταίρος στην διαχείριση της Κρήτης η αυτοδιοίκηση και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενίσχυση της, αυτό το πράγμα σημαίνει πως αν συνεχιστεί ακόμα για λίγο η ίδια πολιτική, θα καταρρεύσει το βασικό σύστημα που αντιστάθηκε και στην προηγούμενη οικονομική κρίση αλλά και αυτό που μπορεί να αντισταθεί και στην επερχόμενη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Πρέπει να κρατήσουμε όρθιους τους δήμους και των δύο βαθμών. Διότι αυτό είναι το σύστημα, πάνω στο οποίο ακουμπά το κράτος.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Δεν γίνεται, για παράδειγμα να μας γεμίζει αρμοδιότητες, να μας ζητά να προσλάβουμε υπαλλήλους, και την ίδια ώρα να λαμβάνουμε ως δήμος Ρεθύμνου ενίσχυση 60.000 ευρώ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην μισθοδοσία τριών εργαζομένων για την υπηρεσία καθαριότητας για ένα χρόνο. Συνεπώς, μπορούμε να πάρουμε 12 εργαζόμενους για τέσσερις μήνες που μας ζητά. Φτάνουν όταν μας έχει μειώσει όλα τα ανταποδοτικά μας έσοδα; Η αγωνία μας είναι να κρατήσουμε ζωντανούς τους δήμους. Απαιτούνται σοβαρά μέτρα. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσει. Όχι να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αλλά να καταφέρει να επιβιώσει διεκδικώντας ό,τι της ανήκει για να μην υπάρξει δήμος που να καταρρεύσει. Εμείς ως τουριστικός δήμος δεν θα εισπράξουμε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ με βάση το τι συμβαίνει στον τουρισμό και με όσα μας έχει περικόψει στα ανταποδοτικά έσοδα. Φανταστείτε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το σύστημα της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να καταρρεύσει. Αυτό κατά κύριο λόγο πρέπει να το δει η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία.»

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ρεθύμνου ο κ. Μαρινάκης, τόνισε ότι ακόμα, ότι ήδη με τους συνεργάτες του επεξεργάζεται σχέδιο για ελάττωση δαπανών και πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί το σύνολο του τεχνικού προγράμματος που έχει εξαγγελθεί και ψηφιστεί.

Στην εφημερίδα μας δήλωσε τα εξής: «Αυτή εδώ η συγκυρία σε συνδυασμό με πρόσφατα νομοθετικά μέτρα, έχουν αποδεκατίσει οικονομικά τον δήμο Ρεθύμνου. Εγώ έχω ήδη δώσει εντολή στους συνεργάτες μου να πιάσουμε από την αρχή τον οικονομικό μας προϋπολογισμό. Πρέπει να δούμε πια είναι τα προϋπολογισθέντα έσοδα που δεν θα μπορέσουμε να εισπράξουμε, να δούμε ποιες είναι οι νέες περικοπές με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, να δούμε τί δυνατότητες έχουμε να ελαφρύνουμε από δαπάνες που δεν θα γίνουν, να δούμε ποια έργα μπορούν να μην δημοπρατηθούν και να μην γίνουν προς το παρόν. Δεν θα σταματήσει κανένα έργο που είναι σε εξέλιξη, όμως θα εξετάσουμε ό,τι είναι προγραμματισμένο και δεν έχει δημοπρατηθεί, για το αν και πότε θα γίνει. Θα υπάρξει, δηλαδή, επανσχεδιασμός.»

Αντίστοιχα θα γίνει και με την ΔΕΥΑΡ, λέει ο κ. Μαρινάκης και εφιστά την προσοχή στους πολίτες σε ό,τι αφορά την εξόφληση των τελών προς τον δήμο αλλά κυρίως προς την ΔΕΥΑΡ καθώς τίθεται ζήτημα επιβίωσης της δημοτικής επιχείρησης.

Όπως είπε, «Όπως με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, το ίδιο θα γίνει και με την ΔΕΥΑΡ, η οποία επιβιώνει μόνο με το τιμολόγιο του νερού. Δεν έχει άλλα έσοδα και αυτό θα ήθελα να το ξέρουν οι συμπολίτες μας, τους οποίους παρακαλώ να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να εξοφλούν τις οφειλές τους. Είναι ζήτημα βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΡ που διαχειρίζεται ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως το νερό και η αποχέτευση. Υπενθυμίζω δε, πως στην Ολλανδία ανίχνευσαν τον κορωνοϊό στα λύματα δύο πόλεων. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο κάθε ένας πόσο σοβαρό είναι να διατηρηθεί όρθια και να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά ο συγκεκριμένος τομέας του δημοτικού έργου.»

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Ανήσυχοι ως προς τις εξελίξεις είναι και οι άλλοι τέσσερις δήμαρχοι στην επαρχία του Ρεθύμνου.

Στον Δήμο Μυλοποτάμου, τον αμέσως μεγαλύτερο μετά το Ρέθυμνο, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κόκκινος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά το ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού ζητώντας άμεσα να λυθεί το θέμα πριν καταρρεύσει το όλο σύστημα. Την ίδια στιγμή εφαρμόζει τα μέτρα για την προστασία και την εξυπηρέτηση των δημοτών και δεν έχει σταματήσει η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος. «Η αγωνία μου είναι η επόμενη ημέρα σε όλους τους τομείς του δημοτικού έργου» δηλώνει ο κ. Κόκκινος και τονίζει: «Προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως τελικά θα καταλήξει όλο αυτό που συμβαίνει και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα αφού όλα έχουν να κάνουν με την διάρκεια, την ένταση και κυρίως τα αποτελέσματα της τρέχουσας κρίσης. Η οικονομική κατάσταση και το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα προφανώς και θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο μας μέλημα. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορείς να προβλέψεις. Δεν εξαρτάται από δικές μας κινήσεις η αντιμετώπιση μια τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης, για την οποία, ουσιαστικά, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της. Μέλημα μας να αντέξουμε, να υπερασπιστούμε την αυτοδιοίκηση και βέβαια να εργαστούμε για να προχωρήσουμε με όσο γίνεται πιο λίγες απώλειες.»

Στον Δήμο Ανωγείων η τρέχουσα διεκπεραίωση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και βαρύτητα δίδεται στις κοινωνικές υπηρεσίες όπως και στους άλλους δήμους. Ωστόσο η επόμενη ημέρα είναι που απασχολεί έντονα την Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας, ότι «είναι ξεκάθαρο πως η οικονομία θα υποστεί καθίζηση και αυτό θα επισκιάσει τα πάντα. Οπότε, προφανώς, ό,τι σχεδιασμός υπήρχε πριν ένα μήνα τίθεται εν αμφιβόλω. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις, θα αναθεωρήσουμε τα πράγματα και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση. Είμαι σίγουρος θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις προτεραιότητες με στόχο την ανάπτυξη.»

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης τόνισε πως η λειτουργία του δήμου διεξάγεται κανονικά και εφαρμόζει τα απαιτούμενα μέτρα. Ο ίδιος εστιάζει στο αύριο τονίζοντας πως «δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση και πως ακριβώς θα εξελιχθεί. Θα πάρει χρόνο, θα έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους δήμους και θα πρέπει να τα καταφέρουμε δουλεύοντας πάνω στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν.»

Τέλος ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός επίσης λειτουργεί χωρίς προβλήματα και επίσης αγωνιά για το αύριο. «Προβλέψεις δεν θέλω να κάνω» λέει για να τονίσει «όμως, όλοι ξέρουμε πως θα υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη του τεχνικού μας προγράμματος και θα βρεθούμε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Τώρα προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Αύριο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα προκύψουν και θα τα καταφέρουμε».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ