ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αλλάζει η λειτουργία σε TOMY και κέντρα υγείας

0

Ο κοροναϊός αλλάζει και τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων υγείας των ΤΟΜΥ στην Κρήτη. Θα εξυπηρετούνται με ραντεβού μόνο τα επείγοντα ή έκτακτα περιστατικά.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σύμφωνα με τις οδηγίες που διαβιβάσθηκαν ήδη στους Δ/ντές και Υπεύθυνους, οι προαναφερόμενες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας οφείλουν να:

Περιορίσουν τα ραντεβού τους στα άκρως αναγκαία, έκτακτα και επείγοντα.

Ενισχύσουν την τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως.

Οι πορείες των περιφερειακών ιατρείων να σταματήσουν προσωρινά. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν επισκέψεις σε περιοχές όπου, κατά την κρίση του ιατρού, ο πληθυσμός ευθύνης ή το δυσπρόσιτο το απαιτεί και κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον υπεύθυνο Σ.Ε.Λ.

Αναπτύξουν συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» προκειμένου να παρέχουν εξ αποστάσεως φροντίδα, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ενημερώσουν ασθενείς των Π.Ι. και Π.Π.Ι. ευθύνης τους για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση τους ή την κλινική εξέταση τους με φυσική παρουσία, μόνο σε επείγουσα περίσταση, κατά την κρίση του ιατρού.

Αντίστοιχη ενημέρωση να παρέχουν στους ασθενείς τους και τα Παιδιατρικά και Οδοντιατρικά ιατρεία, για την εξυπηρέτηση μόνο των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, κατά την κρίση του ιατρού και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Τα φυσικοθεραπευτήρια των Κέντρων Υγείας επίσης να ενημερώσουν ότι οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται μόνο σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Γενικότερα η 7η ΥΠΕ Κρήτης και οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας ευθύνης της ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους πολίτες να προβαίνουν σε τηλεφωνική επικοινωνία και ΜΟΝΟ εφόσον κριθεί απαραίτητο να μεταβαίνουν σε μονάδα υγείας.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερη επιδίωξη της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί η κατανόηση ότι οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στις μονάδες υγείας.

Όταν αυτό είναι απαραίτητο, θα γίνεται με τρόπο που θα τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για όλους (όχι συνωστισμός, αυστηρά με ραντεβού, διαλογή στην είσοδο).

Παράλληλα, ενισχύονται οι διαδικασίες διαλογής στην είσοδο κάθε μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε ύποπτα περιστατικά να μένουν εκτός του ειδικότερου χώρου, όπου αυτό είναι εφικτό, ή στο σπίτι τους.

Όσοι έχουν κλείσει ραντεβού θα ενημερωθούν τηλεφωνικά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους.

Αναφορικά με τη μεταφορά δειγμάτων αίματος στα νοσοκομεία θα μεταφέρονται τα άκρως απαραίτητα δείγματα, σε επείγουσες περιπτώσεις και όχι εκείνα που αφορούν σε τακτικό έλεγχο”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ