ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διαχωρισμός εμπύρετων από απύρετους ασθενείς στα ΤΕΠ λόγω κορωνοϊού

0

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι και ο διαχωρισμός των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε εμπύρετους και μη, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή οι ασθενείς που έχουν πυρετό με άλλους που βρίσκονται εκεί.

«Έχουν διαχωριστεί τα επείγοντα περιστατικά και οι χώροι αναμονής», είπε η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου κ. Ελένη Ιωαννίδου αναφέροντας ότι τα εμπύρετα περιστατικά εξετάζονται σε ξεχωριστό μέρος, ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι ασθενείς μεταξύ τους.

«Αν κάποιο περιστατικό είναι ύποπτο» σημείωσε η ίδια, μπαίνει στην κλινική του κορωνοϊού (έχει μετατραπεί η παιδιατρική κλινική) κι απομονώνεται, περιμένοντας να βγει το τεστ. Αν βγει αρνητικό μετακινείται σε άλλη κλινική».

Μέχρι στιγμής, όπως υπογράμμισε η κ. Ιωαννίδου όλα τα τεστ που έχουν γίνει στο Ρέθυμνο σε ύποπτα περιστατικά είναι αρνητικά.

Αναφερόμενη στις ελλείψεις η Διευθύντρια της Παθολογικής υπογράμμισε ότι «είναι γνωστές οι ελλείψεις σε προσωπικό εδώ και πολύ καιρό και το γεγονός ότι  υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης. Το υγειονομικό υλικό μέχρι στιγμής δεν μας έχει λείψει, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει γενικά πρόβλημα, όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον που θα έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες», συμπλήρωσε η ίδια.

Σε ερώτημα που αφορούσε, αν υπάρχουν εμπύρετα περιστατικά που μένουν στο σπίτι κι αν επικοινωνούν με το Νοσοκομείο απάντησε θετικά, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποια περιστατικά που προς το παρόν μένουν στο σπίτι τους κι επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ, με το γιατρό τους αλλά και με το Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο. «Προς το παρόν μένουν στο σπίτι τους σε απομόνωση, εκτός αν εμφανίσουν κάποιο άλλο σύμπτωμα».

Στην περίπτωση πάντως που χρειαστεί οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου να μείνουν μακριά από το σπίτι τους, λόγω της εργασίας τους στην κλινική του κορωνοϊού, η κ. Ιωαννίδου είπε, ότι ήδη υπάρχει προσφορά από ξενοδόχους, ενώ όπως πρόσθεσε, υπάρχει και χώρος εντός του Νοσοκομείου που θα μπορούσε να τους φιλοξενήσει.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ – ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Οδηγίες για τα εμπορικά καταστήματα τροφίμων

  • Δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε οι πελάτες να μην έρχονται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το ταμείο. Σκεφτείτε την εξυπηρέτηση από απόσταση ή άλλου είδους μηχανικό διαχωρισμό (τζάμι;).
  • Κάθε φορά που ακουμπάτε χρήματα κάρτες ή αντικείμενα που έχει πιάσει ο πελάτης να απολυμαίνετε τα χέρια σας με αντισηπτικό. Καθαρίζετε τον πάγκο συναλλαγής και την ταμειακή μηχανή με απολυμαντικό επιφανειών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικά ανάμεσα σε κάθε συναλλαγή. Αν δεν έχετε απολυμαντικό επιφανειών φτιάξτε ένα διάλυμα 1 μέρος οικιακή χλωρίνη με 9 μέρη νερό (όχι την πυκνή).
  • Καθαρίζετε με απολυμαντικό επιφανειών ή διάλυμα χλωρίνης τις υπόλοιπες επιφάνειες, ψυγεία κλπ αρκετές φορές την ημέρα (ειδικά χειρολαβές, ταμειακή μηχανή). Μη χρησιμοποιείτε πανιά πολλαπλών χρήσεων. Σκουπίζετε τα χέρια με χειροπετσετες και τις επιφάνειες με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.
  • Το αντισηπτικό χεριών δεν είναι κατάλληλο για καθαρισμό των επιφανειών. Χρειάζονται δυο διαφορετικά διαλύματα. Άλλο για τα χέρια και άλλο για τις επιφάνειες.
  • Η χρήση μάσκας δεν έχει κανένα νόημα. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτική σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.
  • Η χρήση γαντιών δεν έχει κανένα νόημα εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσετε τα χέρια σας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.
  • Μάσκα θα φορέσετε όταν χρειάζεται να έρθετε σε επαφή σε απόσταση μικρότερη του μέτρου με κάποιον ασθενή.
  • Ακολουθούμε όλοι αναπνευστική υγιεινή

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης για τις επιφάνειες.

Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με τα χέρια.

  • Αν κάποιος από το προσωπικό ασθενήσει με συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την εργασία, να μείνει σε απομόνωση στο σπίτι και να συμβουλευτεί τηλεφωνικά το γιατρό του

Οδηγίες για την προστασία του κοινού από τον κορωνοϊο

Μένουμε στο σπίτι

Ακολουθούμε τις οδηγίες για αποφυγή μετακινήσεων και συγχρωτισμού.

Αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, ειδικά εάν έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με αντισηπτικό αν δεν είναι εμφανώς λερωμένα και με σαπούνι και νερό αν είναι λερωμένα. Προσοχή στη συναλλαγή χρημάτων και την επαφή με επιφάνειες στις οποίες ακουμπά πολύς κόσμος ή χρήματα. Μετά από κάθε επαφή με χρήματα πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Δεν φοράμε μάσκα αν είμαστε υγιείς. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτικό μέτρο σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.

Δεν φοράμε γάντια σε καμία περίπτωση εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσουμε τα χέρια μας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.

Ακολουθούμε αναπνευστική υγιεινή

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και πετσετάκια μιας χρήσης για τις επιφάνειες.

Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό και τη μύτη μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Την άμεση προμήθεια επαρκών μέσων προστασίας αλλά και του αναγκαίου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορωνοϊού, ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Συμπολίτες,

Οφείλουμε αυτές τις κρίσιμες ώρες να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί σας γιατί αυτή η επικοινωνία είναι η δύναμη μας και σας καθιστά κοινωνούς της αλήθειας από το επίκεντρο της μάχης.

Διαπιστώνουμε με έκπληξη πώς με την πάροδο του χρόνου τα μέτρα προστασίας των υγειονομικών γίνονται όλο και πιό ελαστικά αν και θα περίμενε κανείς το αντίθετο μετά τα συνεχή κρούσματα σε εργαζόμενους!

Παρατηρούμε με αγωνία βασικά μέσα προστατευτικά να γίνονται είδος πολυτελείας, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων.

Αγανακτούμε με την υποκριτική ηρωοποίηση των υγειονομικών από εξουσίες και ΜΜΕ που μέχρι χθες μας διαπόμπευαν.

Αγωνιούμε όντας εξουθενωμένοι χρόνια τώρα για την υγεία τού λαού!

Έχουμε ανάγκη από:

-Άμεση προμήθεια επαρκών μέσων προστασίας. Μάσκες απλές και προστασίας αναπνοής, στολές και γυαλιά μίας χρήσης.

-Άμεση προμήθεια αναπνευστήρων, μόνιτορ και του λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού.

-Άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

-Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σάς καλούμε για μια ακόμη φορά να μείνετε σπίτι και να ενώσετε τη φωνή και την ψυχή σας μαζί μας». 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ