ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κορωνοϊός – Καταστράφηκαν οι αγρότες της Κρήτης – Τόνοι κηπευτικών στις χωματερές

0

Δραματική χαρακτηρίζουν την κατάσταση οι αγρότες της Κρήτης καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κηπευτικών που παράγουν παραμένει ,λόγω κορωνοϊού, αδιάθετο και καταλήγει στις χωματερές και σε χώρους ανακύκλωσης και υπαίθριας κομποστοποίησης. .

Η Κρήτη τροφοδοτεί την Ελλάδα- και όχι μόνο- με κηπευτικά. Ντομάτες, αγγούρια πιπερές κ.ά. με αποτέλεσμα τώρα που δεν υπάρχει ζήτηση τα προϊόντα να μένουν απούλητα και να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ο αγροτικός κλάδος καταστράφηκε ολοκληρωτικά! Εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία έκλεισαν, οι λαϊκές αγορές συρρικνώθηκαν και έτσι οι πωλήσεις μειώθηκαν στο 80% έως και στο 90%. Μόνο τα Σούπερ Μάρκετ, που παραμένουν ανοιχτά, τροφοδοτούνται και σε αυτά η κίνηση έχει κατά πολύ μειωθεί.

Δυστυχώς τα κηπευτικά δεν μπορούν να κρατηθούν για πολλές μέρες, ούτε στο χωράφι ούτε σε ψυγεία και οι αγρότες, όπως τονίζει ο Νεκτάριος Παπαδάκης, παραγωγός και εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας, βρίσκονται σε απόγνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη «Η Κρήτη τροφοδοτεί με κηπευτικά όλη την χώρα. Οι Κρητικοί παραγωγοί των λαϊκών αγορών της Αττικής, οι οποίοι διακινούσαν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του νησιού, τους έδιωξαν λόγω των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν λόγω κορωνοϊού».

«Η όλη κατάσταση με το κλείσιμο σχεδόν όλων των επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση των κηπευτικών έχει φέρει το αποτέλεσμα να πωλούνται ένα ποσοστό κοντά στο 30% σε τιμές κάτω του κόστους και τα υπόλοιπα να πετιούνται. Κατά τις προβλέψεις της κατάστασης και τι διάρκειας που θα χρειαστεί για την εξάλειψη του COVID 19 η καλλιεργητική μας περίοδος θα έχει τελειώσει δυστυχώς με καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας και όλης της Κρήτης».

Εξευτελιστικές τιμές

Τα προϊόντα πωλούνται σε τιμές εξευτελιστικές. Η οικονομική κατρακύλα δεν έχει τέλος σύμφωνα με τους αγρότες.

«Αυτά τα προϊόντα είναι προς κατανάλωση και όχι για πέταμα», τονίζει στο cretapost, ο παραγωγός της Ιεράπετρας Γιάννης Θεοδοσάκης.

«Οι παραγωγοί θα ξεπατώσουν τα φυτά λόγω της οικονομικής τους κατάστασης που δεν μπορούν να αντέξουν….. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα και για εμάς, η καταστροφή η δική μας θα μεταφερθεί στον καταναλωτή. Πάρτε μέτρα στήριξης για τους Έλληνες παραγωγούς όσο είναι ακόμα νωρίς.

Είναι κρίμα να πετάμε και οι καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά»

Κόστος παραγωγής προϊόντος

Α. Ντομάτα 0.55

Β. Αγγούρια 0.55

Γ. Πιπεριές πράσινες 0.65

Δ. Πιπεριές κόκκινες 0.85

Ε. Βελανιδι ντοματινι 1.50

Στ. Μελιτζάνα 0.65

2. Έξοδα τυποποίησης & μεταφοράς στην Αθήνα 0.30 ευρώ ανά κιλό μέσο όρο.

Την ίδια, στην αγορά, η ντομάτα πωλείται από 1.20€ έως και 1.90€

Ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης

Οι αγρότες παραγωγοί ζητούν τώρα από τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα καθώς η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

«Αν δεν αλλάξει κάτι, αν δεν λάβουν μέτρα, του χρόνου δεν θα μπορώ να καλλιεργήσω» τονίσει ο κ.Θεοδοσάκης.

«Παλεύουμε με κίνδυνο της δικιάς μας υγείας να παράγουμε κηπευτικά για την κατανάλωση

Δεν γίνεται εγώ να πουλάω τα κηπευτικά μου 0.20 λεπτά και το κόστος να είναι 0.55 ή και να μένουν απούλητα και το κράτος να μην μας προστατεύει και απλά να μας φορολογεί».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ