ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι οικοδόμοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση που δεν λαμβάνει μέτρα για τους εργαζόμενους στις κατασκευές

0

Τα Σωματεία Οικοδόμων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου καταγγέλλουν την κυβέρνηση που δεν λαμβάνει μέτρα για τους εργαζόμενους στις κατασκευές, αφήνοντάς τους απροστάτευτους.

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες στην πλειοψηφία τους σε όλη την Κρήτη, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο.

Τι ώρα που η κυβέρνηση «απαγορεύει» τις συνευρέσεις άνω των 10 ατόμων, υπάρχουν εργοτάξια – ανακαινίσεις ξενοδοχείων- με πολλές δεκάδες οικοδόμους ο ένας δίπλα στον άλλο.

Παράλληλα η κυβέρνηση απαγόρευσε να υπάρχουν πάνω από δύο άτομα στα οχήματα, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην καλύπτουν αυτό το έξοδο μετακίνησης, βάζοντας οι ίδιοι οι εργάτες το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να πάνε στο μεροκάματο και να βρίσκονται οι εργάτες εκτεθειμένοι σε απόλυση αν δεν πάνε στη δουλειά.

Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως το μεγάλο κεφάλαιο δεν τους ενοχλεί τίποτα. Μπροστά στο κέρδος αποδεικνύεται ότι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοκατασκευαστές δεν λογαριάζουν την υγεία των εργαζομένων .

Από την άλλη υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων που οι κατασκευαστικές εταιρείες , εργοδότες τους σταμάτησαν από την δουλεία λόγο του κορονοϊού, χωρίς όμως να δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση που λαμβάνουν άλλοι κλάδοι που έχουν πληγεί.

Αυτοί οι συνάδελφοι μένουν απροστάτευτοι αφού τα μετρά που έχει πάρει η κυβέρνηση τους αφήνουν εκτός και έχουμε και δηλώσεις ότι δεν θα πληρωθούν για μεροκάματα που έχουν κάνει γιατί η εργοδοσία βρίσκει πρόσχημα προκειμένου να τους καταβάλει τα μεροκάματα.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς μεροκάματο και χωρίς κανένα εισόδημα, με τις ανάγκες να αυξάνουν.

Τα μέτρα που παίρνει, επιβεβαιώνουν ότι η περίοδος αυτή θα αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν με μεγάλα οικονομικά πακέτα οι επιχειρήσεις και η μεγαλοεργοδοσία και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύκλο χτυπήματος δικαιωμάτων και χειροτέρευσης συνολικά των όρων ζωής και δουλειάς.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις είναι κενές περιεχομένου αφού δεν παίρνονται αντίστοιχα μέτρα που να υποχρεώνουν την εργοδοσία στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

√ Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα.

√ Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση για τους μακροχρόνια άνεργους που και αυτοί αποκλείονται από κάθε μηχανισμό στήριξης της ζωής τους.

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα:

Τι θα γίνει με όλους αυτούς; Με τι προϋποθέσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους; Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση;

Τι θα γίνει στους χώρους δουλειάς όπου η μεγαλοεργοδοσία δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων; Που προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων με δικαιολογία την κατάσταση που διαμορφώνεται;

Οι συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή των εργαζομένων, ούτε να σφυρίζει αδιάφορα για τις ανάγκες τους.

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Να εξασφαλισθεί η μεταφορά των εργαζομένων από την εργοδοσία κι όχι να πέσει στις πλάτες των οικοδόμων.
  • Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους, είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας .
  • Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και τέσσερις μήνες. Δε στέκει καμία δικαιολογία περί «επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιριών σε δύσκολες συνθήκες». Το δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση στους οικοδόμους.
  • Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμη φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.
  • Άμεσα απαιτούμε στελέχωση των δομών Υγείας, των Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του απαραίτητου εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

Επίταξη της Ιδιωτικής Υγειάς εδώ και τώρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ