ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Παρέμβαση Μαμουλάκη για απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κρήτης

0

Με αναφορά του προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών των Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, που έρχεται να καλύψει ένα κενό στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ενός σύγχρονου επιστημονικού κλάδου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Πολιτεία οφείλει να το ικανοποιήσει, έτσι ώστε οι απόφοιτοι των τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών να μπορούν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, να εναρμονιστεί η νομοθεσία της χώρας μας με τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις, αλλά και να ενισχυθεί ένας επιστημονικός τομέας που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα της εθνικής μας οικονομίας».

Αφορμή για τη σχετική αναφορά του Χάρη Μαμουλάκη, αποτέλεσε η ανοικτή επιστολή της Προέδρου του τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Καθηγήτριας κ. Άννας Μητράκη.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο κλάδος της Επιστήμης των Υλικών είναι σχετικά νέος επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα, που ωστόσο τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης παγκοσμίως. Ευρίσκεται στο επίκεντρο των σύγχρονων διεθνών τάσεων και επισήμων ερευνητικών και επαγγελματικών προτεραιοτήτων, συνδυάζει γνώσεις Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Μαθηματικών με σκοπό την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την πιστοποίηση και παραγωγή νέων υλικών σε εργαστηριακή και βιομηχανική κλίμακα.

Κατόπιν ενεργειών των δύο Τμημάτων και των αντίστοιχων Πρυτανικών Αρχών των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πατρών, οι απόφοιτοι των Τμημάτων απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα ως: «Εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια, λύκεια, φροντιστήρια, δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) και λοιπούς φορείς δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη διδασκαλία μαθημάτων επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, αλλά και λοιπών σχετικών με τα υλικά μαθημάτων θετικών επιστημών». Εν τούτοις, οι απόφοιτοι μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα κλάδο ΠΕ σε αντίθεση με τους αποφοίτους των λοιπών Τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών, με αποτέλεσμα:

1) να μη μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., συμπεριλαμβανομένων των διαγωνισμών που αφορούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2) να στερούνται τη δυνατότητα να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί ακόμη και σε φροντιστήρια, Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ, Κ.Ε.Σ. και λοιπούς φορείς δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, δεν εντάσσονται σε κανέναν κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) του

Εθνικού Προσοντολογίου, ώστε να αποκτήσουν προσόν διορισμού μονίμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, η σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίθετα με τους αποφοίτους των λοιπών τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών, αλλά και των Πανεπιστημίων γενικότερα.

Στην τελευταία αίτηση, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αναγνώρισε για πρώτη φορά δικαίωμα διδασκαλίας μαθημάτων Τεχνολογίας Υλικών στα ΕΠΑΛ σε Α’ ανάθεση (Σεπτέμβριος 2019) και αυτή την στιγμή εκκρεμεί στο Υπουργείο η αίτηση ένταξης στον κλάδο ειδικοτήτων ΠΕ4 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (Α’ 370) και η δημιουργία νέου ειδικότερου κλάδου (προέκτασης) στον κλάδο ΠΕ04 (π.χ. ΠΕ04.06).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ