ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πλοίο «φάντασμα» με όπλα από την Τουρκία στη νατοϊκή και ελληνική φάκα

0

Ένα εμπορικό πλοίο τουρκικών συμφερόντων, γεμάτο όπλα για τη Λιβύη γυρίζει προς την Τουρκία σε νοτιοανατολικό λιμάνι της κατοχικής δύναμης. Η επιστροφή του έχει να κάνει με τον στενό κλοιό που ξεκίνησε να δημιουργεί η νατοϊκή δύναμη που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα φοβούμενη ακόμη και το ρεσάλτο ελέγχου των εμπορευμάτων που προορίζονταν για την Τρίπολη, παίρνει πίσω κακήν κακώς το πλοίο «φάντασμα».

Δηλωμένο ως επιβατικό-εμπορικό, γεμάτο όμως με βαρύ οπλισμό που προορίζονταν για τις δυνάμεις του αλ Σάρατζ, στην Τρίπολη. Αυτή τη φορά το σχέδιο ενίσχυσης από την Τουρκία ναυάγησε αρκετά γρήγορα και κάπως έτσι η Άγκυρα εκνευρίστηκε και η μόνη διέξοδος της δικής της αποσυμπίεσης ήταν ο ουρανός του Αιγαίου. Οι Τούρκοι φαίνεται ότι ζύγισαν πως η ναυτική Νατοϊκή αρμάδα, ανάμεσά της μονάδες επιφανείας της Γαλλίας και της Ελλάδας έστελνε τελεσίγραφο προς το εμπορικό-επιβατικό πλοίο με το παράνομο θανατηφόρο φορτίο, πως εφόσον συνεχίσει τον πλου του θα ελεγχθεί και φυσικά θα υποστεί τις συνέπειες ενώ το αφήγημα του Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν ιδιαίτερα έκθετο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, όλες οι πληροφορίες είχαν περιέλθει και στην Αθήνα που παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες σημειώνουν ότι ο πλους του συγκεκριμένου εμπορικού τύπου πλοίου σταμάτησε «άδοξα» αρκετά ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και ανατολικά της Καρπάθου, εκεί δηλαδή όπου τοποθετεί η Τουρκία την θαλάσσια ζώνη του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου. Στη συνέχεια το πλοίο έστρεψε πορεία και ύστερα από ορισμένες μανούβρες πήρε την ευθεία προς την νοτιοανατολική Τουρκία περνώντας μάλιστα ανοιχτά από τη Μεγίστη.

Ο συναγερμός στη ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε ύστερα από πληροφορία συμμάχου χώρας, αλλά εκτός της Συμμαχίας. Θεωρήθηκε ιδιαίτερα αξιόπιστη, το πλοίο τέθηκε υπό παρακολούθηση με ναυτικά, αεροπορικά και ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης. Οι ναυτικές δυνάμεις υπό Νατοϊκή διοίκηση και ιδιαίτερα μονάδα επιφανείας της Ελλάδας πήραν εντολή να προσεγγίσουν το πλοίο.

Μέχρι και επιχείρηση ναυτικού ελέγχου σχεδιάστηκε, για ένα ρεσάλτο στο εμπορικό πλοίο που στόχο έχει αυτή ακριβώς την αποστολή για την οποία πλέει η ναυτική δύναμη εδώ και χρόνια στη Μεσόγειο, τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου όπλων που ενισχύουν την τρομοκρατία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό με το μπλόκο του παράνομου οπλικού φορτίου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτυλίχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση των συντεταγμένων του Τουρκό-Λιβυκού παράνομου μνημονίου στον ΟΗΕ ενώ τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα είχε αρχίσει η στενή παρακολούθηση και η διασταύρωση των πληροφοριών που περιέρχονταν στη συμμαχία.

Μάλιστα πληροφορίες που φτάνουν στο Ελληνικό Επιτελείο κάνουν λόγο για ιδιαίτερη Τουρκική δυσαρέσκεια που βλέπει το εμπορικό που έστελνε στη Λιβύη, να επιστρέφει προς την Αττάλεια τις επόμενες ώρες. Εκεί ακριβώς στρατιωτικές πηγές αποδίδουν το αναβαθμισμένο «ξέσπασμα» της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που άδραξε την ευκαιρία να κορυφώσει πριν λίγες ώρες, ανήμερα της Εθνικής επετείου της Ελλάδας, τις αεροπορικές προκλήσεις στον Έβρο αλλά και τα ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανώτατη πηγή σχολίαζε ότι οι κρυφοί άσσοι του Ερντογάν μέσω των πλοίων-φαντασμάτων γεμάτων από όπλα που έφταναν το ένα μετά το άλλο στη Λιβύη, λαμβάνει τέλος… Άλλωστε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Αθήνα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις παράνομες, γεμάτες όπλα πλόες τουρκικών πλοίων πολλές από τις οποίες έχουν καταγραφεί ακόμη και από ανοιχτές πηγές.

Ταυτόχρονα, ούτε η ασύμμετρη απειλή στον Έβρο έχει βγει στα σχέδια της κυβέρνησης του Ερντογάν, με την Ελληνική πλευρά να διατηρεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τον Στρατό Ξηράς στα σύνορα.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ