ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σήμα SOS για τους εποχικά εργαζόμενους στην Κρήτη: «Αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας πολλές οικογένειες»

0

Μεγάλος είναι ο "Γολγοθάς" των ξενοδοχοϋπαλλήλων και γενικά των εποχικά εργαζομένων, αφού η παράταση, κατά δύο μήνες, στο ταμείο ανεργίας τους, που έχει λήξει από την 1η Ιανουαρίου ή λήγει στις 31 Μαρτίου, δεν αρκεί, για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικότερες ανάγκες των οικογενειών τους. Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρος πανελλαδικά του κλάδου, Νίκος Κοκολάκης, μέσω της εφημερίδας μας, απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνολικότερη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών, που κυριολεκτικά δοκιμάζονται!

«Για όλους τους ανέργους να ληφθεί μέριμνα και να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη και για τους άλλους κλάδους εργαζομένων όπως είναι η καταβολή των 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το ταμείο ανεργίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Νίκο Κοκολάκη.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, όλες οι διευκολύνσεις που ισχύουν και για τους άλλους κλάδους στη χώρα μας ως προς τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες να εφαρμοστούν και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και γενικότερα για τους εποχικά εργαζόμενους.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Και δέχομαι καθημερινά πάρα πολλά μηνύματα από τον κόσμο που ζητάει να ληφθούν και άλλα μέτρα πέρα από τη δίμηνη παράταση στο ταμείο ανεργίας», λέει ο Νίκος Κοκολάκης. Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε χθες, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης ή ένα μεγάλο μέρος αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

«Φυσικά και είναι σωστό το μέτρο να πάρουν άλλα 400 ευρώ τον Απρίλιο και άλλα 400 ευρώ τον Μάη από το ταμείο ανεργίας, αλλά φανταστείτε πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους οικογενειάρχες που είναι και οι δύο σύζυγοι εργαζόμενοι σε αυτό τον κλάδο και σήμερα βρίσκονται στην ανεργία. Πώς θα τα βγάλουν πέρα; Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη, και δεν αναφερόμαστε μόνο στους σημερινούς δικαιούχους του ταμείου ανεργίας αλλά και σε όσους είχαν ενταχθεί στο ταμείο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Όλοι σήμερα είναι ξεκρέμαστοι», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά για τον τουρισμό στην Κρήτη, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου λέει πως, αν δεχτούμε το καλό σενάριο, θα είναι έτοιμα τα ξενοδοχεία να δουλέψουν από τον Ιούνιο με Ιούλιο. «Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κοιτάξουμε την υγεία τη δική μας, των οικογενειών μας και των γύρω μας. Και να είμαστε έτοιμοι για τη νέα καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα πάντα με το καλό σενάριο της υπόθεσης αυτής», λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας.

Ζητούν μέτρα στήριξης της απασχόλησης

Εξάλλου, με αναλυτική ανακοίνωση το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου προ ημερών είχε καταστήσει σαφές ότι «η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητα βασική προϋπόθεση για τα αντισταθμιστικά μέτρα και επίσης απαραίτητα βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους.

Ακόμα, η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, διάστημα που αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Στην ίδια ανακοίνωση, μεταξύ των άλλων, είχε ξεκαθαριστεί ότι «για τους εποχικά εργαζόμενους ζητούμε μέτρα στήριξης της απασχόλησης και να πραγματοποιηθούν όλες οι επαναπροσλήψεις όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί το χρονικό όριο που προϋποθέτει το επόμενο ταμείο ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

Συνιστούμε ψυχραιμία και ατομική υπευθυνότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κατάσταση που διαμορφώνεται. Μένουμε σπίτι. Προέχει η ανθρώπινη ζωή.

Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους ότι θα συνεχίσουμε συλλογικά να αγωνιζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματά μας και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού και το ΕΚΗ να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα».

Εξάλλου, έχει βγει σχετική ανακοίνωση και από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου. Το Σωματείο αναφέρεται και στους εργαζόμενους που το ταμείο τους έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2019, ζητώντας να λάβουν και εκείνοι δίμηνη παράταση. Αναφορικά με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, τονίζουν πως θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ζητούν την παράταση της μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις που λήγουν στις 31 Μαρτίου και οι οποίες δεν μπορούν να ανανεωθούν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ