ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε ενίσχυση προϊόντων, επιδότηση επιτοκίων και εγγυήσεις δανεισμού θα διατεθούν τα 150 εκατ. του Α΄ πακέτου αγροτών

0

Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης των αγροτικών επιχειρήσεων τόσο στην επιδότηση επιτοκίου (για τρεις ή για πέντε μήνες) όλων των ενήμερων δανείων, όσο και στην δυνατότητα νέου φθηνού δανεισμού με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται ήδη για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τέλος, οι πληροφορίες του Agronews θέλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εργάζεται πυρετωδώς για την καταβολή το συντομότερο (Μάιο ή Ιούνιο) μιας γενναίας προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης (τσεκ) στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχει ήδη δοθεί από τις Βρυξέλλες για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας.

Σημειωτέον ότι σε ό,τι αφορά στα κοινοτικά κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, ήδη γίνεται μεγάλη διερεύνηση για ανακατανομή και ανακατεύθυνση κονδυλίων, εκεί όπου αυτό είναι εφικτό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα και ευέλικτα προγράμματα τα οποία θα έρθουν να στηρίξουν ειδικές ενισχύσεις πληττόμενων από τον κορωνοϊό.

Το Agronews συνομίλησε ήδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και περιέγραψε την παραπάνω στρατηγική, μετά τις διαδοχικές επαφές του Σαββατοκύριακου, τόσο με το Μαξίμου όσο και με τους οικονομικούς επιτελείς.

Σε ό,τι αφορά στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων, οι πληροφορίες θέλουν:

- Τα σπαράγγια, τις φράουλες και κάποια ακόμη οπωροκηπευτικά, να μπαίνουν στο πρώτο πακέτο. Εδώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους παραγωγούς που παραδίδουν προϊόντα στις λαϊκές αγορές και έχουν πρόβλημα.

- Τους αιγοπροβατοτρόφους που διαθέτουν αρνιά για το Πάσχα να συγκεντρώνουν επίσης πολύ μεγάλες πιθανότητες (έχουν αναφερθεί επανηλειμμένα σ’ αυτό η Agrenda και το Agronews), όπως επίσης και οι παραγωγοί κρέατος ντόπιων φυλών οι οποίοι συνεργάζονται κατ’ αποκλειστικότητα με συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης. Δεν αποκλείεται μάλιστα η λίστα των κρεατοπαραγωγών να διευρυνθεί.

- Τους αλιείς, όπως και οι ιχθυοκαλλιέργειες, να εντάσσονται επίσης με βεβαιότητα στο σχετικό πακέτο. Το Agronews θα αναρτήσει σε λίγες ώρες ειδικό ρεπορτάζ με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στα μέτρα για τους αλιείς.

Ο κ. Βορίδης επιμένει ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστούν και να ανακοινώσουν άμεσα την κατανομή του ποσού. Οι επιπτώσεις από την κατάσταση στην αγορά, τονίζει, είναι κλιμακούμενες, κάποιοι που δεν έχουν θιγεί σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αύριο, επομένως, καλό είναι η ανάπτυξη της «βεντάλιας προστασίας» να γίνει σταδιακά.

Βοήθεια τριών επιπέδων στα εθνικά μέτρα διαχείρισης κορωνοϊού

Παρέμβαση Μητσοτάκη ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, και να αναζητηθούν λύσεις εισοδηματικού χαρακτήρα για μικρές κατηγορίες που πλήττονται άμεσα και διευκολυντικές για τους έμμεσα ζημιωθέντες, ζητάει ο αγροτικός κόσμος.

Εκλογικευµένη διαχείριση και εστίαση σε ειδικότερες κατηγορίες αγροτών που θα επωφεληθούν των µέτρων ανακούφισης από τα προβλήµατα που προκαλεί στην οικονοµία ο κορωνοϊός, επιδιώκει τα τελευταία24ωρα η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες θέλουν την δυσαρέσκεια των αγροτών για τον µέχρι στιγµής αποκλεισµό από τα έκτακτα µέτρα ανακούφισης να φθάνει στο µέγαρο Μαξίµου, απ’ όπου και επαναδροµολογείται η διεύρυνση της λίστας µε τα ΚΑ∆ των ελευθέρων επαγγελµατιών που πρόκειται να τύχουν ειδικότερης µεταχείρισης.

Το παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση κρατά ανοικτό τόσο ο υπουργός Οικονοµικών Χρ. Σταϊκούρας (η λίστα είναι δυναµική), όσο και άλλα στελέχη, όπως ο εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Έτσι, κάποιοι παραγωγοί θα πρέπει να προστεθούν στις ρυθµίσεις για τα 800 ευρώ, οι οποίες προς το παρόν αναφέρονται σε µισθωτούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγελµατίες.

Όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda πιο κοντά στο συγκεκριµένο µέτρο είναι οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι παραγωγοί αµνοεριφίων, οι οποίοι ήδη ζηµιώνονται από το «πάγωµα» της συγκεκριµένης αγοράς λίγο πριν το Πάσχα. Εδώ το θέµα είναι να ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν απούλητα αρνιά και πόσα, να εκτιµηθεί η απώλειά τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτηµα στην ηλεκτρονική πλατφόρµα που άνοιξε γι’ αυτό το λόγο.

Για τους υπόλοιπους αγρότες, µε δεδοµένες τις δύσκολες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας που έχουν διαµορφωθεί, ειδικά το τελευταίο διάστηµα, είναι να ενταχθούν όπως και οι άλλες επιχειρήσεις στη ρύθµιση που προβλέπει τετράµηνη παράταση στην τακτοποίηση φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεµοτήτων που καθίστανται ληξιπρόθεσµες από τον Μάρτιο και µετά. Μια τέτοια λύση, εκτός του ότι θα απελευθέρωνε ρευστότητα -εν όψει εαρινών σπορών και άλλων αγροτικών εργασιών- θα διευκόλυνε σε µεγάλο βαθµό και την υλοποίηση των επενδυτικών φακέλων που έχουν πάρει έγκριση και κολλάνε στην κάλυψη ενός µέρους της ίδιας συµµετοχής.

Η ανάγκη λήψης µέτρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας κρίνεται επιτακτική, καθώς η µεγάλη αναστάτωση στην αγορά τείνει να αποδιοργανώσει πλήρως χιλιάδες αγροτικές µονάδες, απειλώντας ευθέως τη βιωσιµότητά τους και τη δυνατότητά τους να παράγουν προϊόντα.

Σαν πρώτο αναγκαίο βήµα από την πλευρά της κυβέρνησης προβάλλεται η ένταξη στο ειδικό καθεστώς των 800 ευρώ αλλά και στα ειδικότερα µέτρα φορολογικής, ασφαλιστικής και χρηµατοδοτικής ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελµατιών, όπως είναι:

οι παραγωγοί υπαίθριων λαχανικών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και των οποίων η λειτουργία τελεί τις τελευταίες εβδοµάδες υπό αυστηρότατους περιορισµούς

οι κτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης που συνεργάζονται αποκλειστικά µε συγκεκριµένα καταστήµατα µαζικής εστίασης και παραµένουν σταθερά χωρίς λύσεις διάθεσης

οι εκτροφείς αµνοεριφίων που πλήττονται από τις υπό διαµόρφωση συνθήκες της πασχαλινής αγοράς και έχουν ήδη σοβαρά πρόβληµα στη διάθεση της φετινής παραγωγής τους

οι καλλιεργητές σπαραγγιών και φράουλας που βλέπουν τη αγορά των προϊόντων τους να καταρρέει και τις φετινέ εξαγωγές να χάνονται

Παράλληλα βέβαια, ο αγροτικός χώρος έχει σήµερα ανάγκη από άµεσες και ευρύτερου χαρακτήρα παρεµβάσεις οι οποίες θα άρουν εµπόδια και παράλληλα θα διευκολύνουν την καλύτερη οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, εν όψει της νέας σεζόν.

Μεταξύ αυτών είναι:

η απρόσκοπτη χρηµατοδότηση από τις τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας

η χαλάρωση των ασφυκτικών χρονοδιαγραµµάτων για την υλοποίηση εγκεκριµένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγµένων στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης

η ταχεία διαµόρφωση των χρηµατοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κάλυψη της ίδιας συµµετοχής γι’ αυτές τις επενδύσεις

η επιτάχυνση, µε ταµειακή διευκόλυνση του ΕΛΓΑ από το κράτος, των αποζηµιώσεων που εκκρεµούν και στερούν από τους αγρότες ρευστότητα

η απλούστευση των διαδικασιών υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, η πλήρως µηχανογραφική υποστήριξη της όλης διαδικασίας, η αξιοποίηση της βάσης δεδοµένων για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής και η απαλλαγή των αγροτών από περιττά έξοδα για την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης

η διευκόλυνση των αγροτών µε οφειλές προς τη ∆ΕΗ και τους ΤΟΕΒ και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της χρήσης νερού την νέα περίοδο, µε παροχή είτε εγγυήσεων από την πλευρά των υπόχρεων είτε µε συµψηφισµό σηµερινών και µελλοντικών απαιτήσεων µε οφειλές

Σηµεωτέον την ανάγκη ειδικής υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίας υποστηρίζει και ο FAO, εστιάζοντας στο θέµα της διατροφικής επάρκειας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ