ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Moody's: Έρχεται άνευ προηγουμένου σοκ για την παγκόσμια οικονομία

0

Η έκρηξη του νέου κορονοϊού Covid-19 θα προκαλέσει ένα άνευ προηγούμενου σοκ στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο αμερικανικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

Ο οργανισμός έριξε την πρόβλεψη της παγκόσμιας ανάπτυξης για το τρέχον έτος από 2,6% σε μείον -0,5% λόγω του κορωνοϊού. Ειδικότερα για την Τουρκία, ο Moody’s, προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης από 3% σε 1.4%.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, «ανάμεσα στις χώρες των G20, θεωρούμε ότι η οικονομία που θα επηρεαστεί πιο σοβαρά είναι της Τουρκίας. Η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αναμένουμε να φτάσει το 7%. Το μεγαλύτερο σοκ αναμένεται στον τομέα του τουρισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου πιθανότατα θα καταγραφεί μεγάλη ζημία».

Μάριο Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, δράστε αναλόγως

Με τον τίτλο «Αντιμετωπίζουμε πόλεμο και πρέπει να δράσουμε αναλόγως» ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των 27 ηγετών της ΕΕ που προμηνύεται θυελλώδης με αναλυτές να εκτιμούν πως θα μπορούσε να εξελιχθεί στη πρώτη πολιτική κρίση στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Μιλώντας για την ευρωπαϊκή οικονομία, κάνει λόγο για αναπόφευκτη ύφεση, και πρέπει να αποτραπεί η εξέλιξη της σε συστημική κρίση, με συντονισμένες παρεμβάσεις, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, ακόμη και εάν απαιτηθεί διαγραφή χρεών για κάποιες επιχειρήσεις που χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν στήριξη για να κρατήσουν τους εργαζομένους τους.

Μιλώντας στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζει πως η πανδημία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία δυνητικά βιβλικών αναλογιών. Πολλοί σήμερα ζουν με το φόβο της ζωής τους ή με το πένθος των αγαπημένων τους.

Οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν τον ιό μέσω των συστημάτων υγείας είναι γενναία και αναγκαία. Πρέπει να υποστηριχθούν. Αλλά αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε ένα τεράστιο και αναπόφευκτο οικονομικό κόστος. Ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν την απώλεια μιας ζωής, πολλοί περισσότεροι αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή. Κάθε μέρα, οι οικονομικές ειδήσεις δείχνουν επιδείνωση. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν απώλειες εισοδήματος διεθνώς. Πολλοί ήδη μειώνουν και απολύουν εργαζόμενους. Μια βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να δράσουμε με αρκετή δύναμη και ταχύτητα για να αποτρέψουμε την ύφεση για να μην εξελιχθεί σε συστημικό πρόβλημα. Ο κίνδυνος χρεοκοπιών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Είναι ήδη σαφές ότι η απάντηση πρέπει να συνεπάγεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους. Η απώλεια εισοδήματος από τον ιδιωτικό τομέα – και κάθε οφειλόμενο χρέος για την κάλυψη του χάσματος – πρέπει τελικά να απορροφηθεί, συνολικά ή μερικώς, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Πολύ υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αποτελέσουν μόνιμο χαρακτηριστικό των οικονομιών μας και θα συνοδεύονται από υψηλό ιδιωτικό χρέος. Είναι ο σωστός ρόλος του κράτους να δανειστεί και να αυξήσει το χρέος για να προστατεύσει τους πολίτες και την οικονομία από κραδασμούς που ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπεύθυνος και δεν μπορεί να απορροφήσει. Τα κράτη πάντα έτσι δρούσαν σε περιπτώσεις εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Οι πόλεμοι πάντα χρηματοδοτούνταν από την αύξηση του δημόσιου χρέους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 6 έως 15% των πραγματικών δαπανών για πόλεμο χρηματοδοτήθηκε από φόρους. Στην Αυστρία-Ουγγαρία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, κανένα από τα έξοδα του πολέμου δεν καταβλήθηκε από φόρους. Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν αλλά το πώς το κράτος πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του για βέλτιστο σκοπό.

Η προτεραιότητα δεν πρέπει να αποτελεί μόνο η αναπλήρωση των εισοδημάτων για όσους χάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους από το να χάσουν την εργασία τους πρωτογενώς, να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Εάν δεν το κάνουμε, θα βγούμε από αυτή την κρίση με μόνιμα χαμηλότερη απασχόληση και παραγωγική ικανότητα. Τα επιδόματα απασχόλησης και ανεργίας και η αναβολή των φόρων είναι σημαντικά βήματα που έχουν ήδη εισαχθεί από πολλές κυβερνήσεις.

Αλλά η προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής ικανότητας σε μια περίοδο δραματικής απώλειας εισοδήματος απαιτεί άμεση υποστήριξη της ρευστότητας. Αυτό είναι απαραίτητο για όλες τις επιχειρήσεις να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, είτε πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις είτε για ακόμη μικρότερες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες.

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη εισαγάγει ευπρόσδεκτα μέτρα για τη διοχέτευση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις που αγωνίζονται. Ωστόσο, χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Ενώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικές οικονομικές και βιομηχανικές δομές, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουμε αμέσως σε κάθε πρόβλημα της οικονομίας είναι να κινητοποιήσουμε πλήρως το σύνολο των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους: αγορές ομολόγων, κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις, τραπεζικά συστήματα και σε ορισμένες χώρες, σύστημα για όλους τους άλλους.

Και πρέπει να γίνει αμέσως, αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Ειδικότερα, οι τράπεζες επεκτείνονται σε ολόκληρη την οικονομία και μπορούν να δημιουργήσουν χρήματα άμεσα επιτρέποντας το άνοιγμα πιστωτικών διευκολύνσεων.

Οι τράπεζες πρέπει να δανείζουν γρήγορα κεφάλαια με μηδενικό κόστος εταιρείες που είναι έτοιμες να διασώσουν θέσεις εργασίας. Το κεφάλαιο που χρειάζονται για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος πρέπει να παρέχεται από την κυβέρνηση με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων. Επιπλέον, το κόστος αυτών των εγγυήσεων δεν θα πρέπει να βασίζεται στον πιστωτικό κίνδυνο της εταιρείας που τις λαμβάνει, αλλά θα πρέπει να είναι μηδενικό, ανεξάρτητα από το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης που τις εκδίδει.

Οι εταιρείες, ωστόσο, δεν θα βασίζονται στη στήριξη της ρευστότητας απλά επειδή ο δανεισμός είναι φθηνός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις με ανεκτέλεστες παραγγελίες, οι ζημίες τους μπορεί να είναι ανακτήσιμες και στη συνέχεια θα αποπληρώσουν το χρέος. Σε άλλους τομείς, αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί. Τέτοιες εταιρείες ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτήν την κρίση για σύντομο χρονικό διάστημα και να αυξήσουν το χρέος για να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Ωστόσο, οι συσσωρευμένες ζημίες τους ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητά τους να επενδύσουν στη συνέχεια.

Και, αν η επιδημία του ιού και οι σχετιζόμενες καραντίνες διαρκέσουν, θα μπορούσαν να παραμείνουν ρεαλιστικά στην επιχείρηση μόνο εάν τελικά διαγραφεί το χρέος που αυξήθηκε για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι εκείνη τη στιγμή. Είτε οι κυβερνήσεις αποζημιώνουν τους δανειολήπτες για τις δαπάνες τους, είτε αυτοί οι δανειολήπτες θα αποτύχουν και η εγγύηση θα καταπέσεις εις βάρος της κυβέρνησης.

Εάν ο ηθικός κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί, η πρώτη περίπτωση είναι καλύτερη για την οικονομία. Η δεύτερη διαδρομή είναι πιθανό να είναι λιγότερο δαπανηρή για τον προϋπολογισμό. Και οι δύο περιπτώσεις θα οδηγήσουν τις κυβερνήσεις να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος που προκαλείται από το κλείσιμο των οικονομιών, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους θα αυξηθούν.

Αλλά η εναλλακτική λύση – μόνιμη καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας και κατά συνέπεια της φορολογικής βάσης – θα ήταν πολύ πιο επιζήμια για την οικονομία. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δεδομένου του σημερινού και πιθανού μελλοντικού επιπέδου των επιτοκίων, μια αύξηση του δημόσιου χρέους δεν θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του.

Από ορισμένες απόψεις, η Ευρώπη είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει αυτό το εξαιρετικό σοκ. Έχει μια ισχυρή χρηματοπιστωτική δομή ικανή να διοχετεύει κεφάλαια σε κάθε τμήμα της οικονομίας. Έχει έναν ισχυρό δημόσιο τομέα ικανό να συντονίσει δράσεις πολιτικής. Η ταχύτητα είναι απολύτως απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα.

Αντιμέτωπη με απρόβλεπτες περιστάσεις, η αλλαγή νοοτροπίας είναι απαραίτητη σε αυτή την κρίση όπως θα ήταν σε περιόδους πολέμου. Η μνήμη των παθών των Ευρωπαίων στη δεκαετία του 1920 είναι αρκετή.

Η ταχύτητα της υποβάθμισης των ιδιωτικών προυπολογισμών – που προκαλείται από το lockdown πρέπει να ισοσκελιστεί με την ίδια ταχύτητα στην ανάπτυξη των δημοσιονομικών ισολογισμών, στην κινητοποίηση των τραπεζών και ως Ευρωπαίοι, στην αλληλοϋποστήριξη για την αντιμετώπιση ενός, προφανούς κοινού σκοπού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ