ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε ετοιμότητα η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας

0

Για το σχεδιασμό για τη διαχείριση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο μίλησε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου, τονίζοντας ότι το πλάνο αντιμετώπισης είναι σε πλήρη εξέλιξη και η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου είναι προετοιμασμένη για τα επόμενα πιο δύσκολα στάδια που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ»

Η κ. Άννα Ελευθεριάδου αναφερόμενη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα αυστηρότερα, καθώς όπως τόνισε μπορεί ο κόσμος κατά βάση να έχει συμμορφωθεί, όμως περνώντας οι μέρες θα αρχίσει να χαλαρώνει και θα θελήσει να βγει έξω. «Το γεγονός ότι δεν είχαμε μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, φοβάμαι μήπως παραγνωριστεί και ο κόσμος θεωρήσει ότι πέρασε ο κίνδυνος. Αυτό δεν ισχύει. Μέχρι το Μάιο πρέπει να είμαστε σε αυστηρή καραντίνα, όπως τονίζουν οι επιδημιολόγοι».  Και πρόσθεσε: «Ως αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, παρακολουθώ πολύ στενά τις εξελίξεις γιατί αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης που φέρω απέναντι στους δημότες του Ρεθύμνου».

Όσον αφορά στον κόσμο που βγαίνει για περπάτημα στην παραλία η κ. Ελευθεριάδου ανέφερε ότι μια λύση θα ήταν κάποιοι να περπατούν και στην άμμο. «Η παραλία μας είναι μεγάλη και σε πλάτος και σε βάθος. Θα μπορούσαν κάποιοι να κατέβουν για περπάτημα στην άμμο, ώστε να μη μαζεύονται όλοι στο πεζοδρόμιο και περπατούν δίπλα - δίπλα», υπογράμμισε.

Για τις 6 περιπτώσεις που μπορούν οι πολίτες να κινηθούν έξω, είτε με μήνυμα είτε με γραπτή δήλωση, η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι έπρεπε να είναι μειωμένες εξαρχής οι φορές που κάποιος θα μπορεί να βγει έξω, αλλά να ελέγχεται και το χρονικό περιθώριο. Ωστόσο όπως υπογράμμισε, δεν ξέρει κατά πόσο γίνονται αυστηροί έλεγχοι στο Ρέθυμνο: «Εγώ που δουλεύω και τώρα λόγω της κατάστασης χρειάζεται να δουλεύω ακόμα παραπάνω και κινούμαι διαρκώς, δεν είδα κανέναν να με σταματήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ανέφερε την εμπειρία της από μεγάλο μανάβικο της πόλη μας όπου υπήρχε πολύς κόσμος που πήγε για να κάνει τις αγορές του, χωρίς να κρατιούνται οι αποστάσεις. «Ήταν γεμάτο κόσμο που προσπαθούσε να κινηθεί στους στενούς διαδρόμους» είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη μοίρα από πολλά κράτη. Ήταν έξυπνη η κίνηση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν τα μέτρα νωρίς  και της οφείλουμε ένα μπράβο, γιατί πήρε πολιτικό ρίσκο το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κυριολεκτικά αυτό μας έσωσε».

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ

«Έχουμε διάφορα προβλήματα δυσλειτουργίας των υπηρεσιών εξαιτίας του ότι πολλοί υπάλληλοι είναι σε πανικό και δεν θέλουν να δουλέψουν. Το μισό μου χρόνο τον τρώω να προσπαθώ να πείσω τον κόσμο να δουλέψει, ενώ δεν έχει κανένα λόγο να μη δουλέψει» είπε η κ. Ελευθεριάδου και συμπλήρωσε:  «Δέχομαι αιτήματα από υπαλλήλους χωρίς προβλήματα υγείας που λένε: «Φοβάμαι και δεν θέλω να πάω στη δουλειά».

Η ίδια αναφερόμενη στους υπαλλήλους της «πρώτης γραμμής» είπε: «Υπάρχουν υπάλληλοι που για όλο το οκτάωρο τους είναι εκτεθειμένοι. Για παράδειγμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, που αυτές τις μέρες κάνουμε τη διανομή στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ και έχουν πάει και υπάλληλοι από Νομικά Πρόσωπα για να βοηθήσουν. Προκειμένου να τους προστατεύουμε, έχουμε βάλει πολύ αυστηρό ωράριο για τους δικαιούχους,  τους οποίους ενημερώνουμε με SMS για την ώρα ακριβώς που θα παραλάβουν, τονίζοντας ότι «αν δεν έρθετε στην ώρα σας δεν θα παραλάβετε». Αυτό γίνεται ώστε να μη συσσωρευτεί κόσμος.  Επίσης, ανάλογα εκτεθειμένες είναι οι κοπέλες από το Βοήθεια στο Σπίτι, οι κοπέλες των ΚΑΠΗ που πηγαίνουν τα φάρμακα στο σπίτι των ηλικιωμένων, αλλά και το ΚΗΦΗ που πηγαίνει το φαγητό στους ωφελούμενους. Στέλνουμε και φαγητό σε χωριά. Έχουμε δώσει γραμματειακή υποστήριξη και καθαρίστρια στο νοσοκομείο που μετέφερε το σταθμό αιμοδοσίας στο Κέντρο Νέων.  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μονίμως σε κίνδυνο και τους ευχαριστώ πολύ για τη δουλειά τους. Εννοείται βέβαια ότι όλοι φορούν γάντια, μάσκες, έχουν μαζί τους αντισηπτικό, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να είναι στο δρόμο».

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΕ  Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου μίλησε για το σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας στον τομέα ευθύνης της.

  • Έχουν δημιουργηθεί 3 σταθμοί έκτακτης βοήθειας μέσα στην πόλη (στα 2 ΚΑΠΗ, κεντρικό και Περιβολίων και στη βάση του Βοήθεια στο Σπίτι στην Παλιά Πόλη), με στελέχωση από τους υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας, του νομικού προσώπου και της ΚΕΔΗΡ, που παραλαμβάνουν και στη συνέχεια διεκπεραιώνουν αιτήματα δημοτών, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, τους χρόνια πάσχοντες, τους ηλικιωμένους χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, στα ΑΜΕΑ. Στους σταθμούς βοήθειας μπορεί να απευθυνθεί και όποιος άλλος δημότης χρειαστεί βοήθεια. Οι σταθμοί προσφέρουν βοήθεια για την διανομή φαρμάκων και τροφίμων, πληροφορίες και μεσολαβήσεις σε υπηρεσίες και ιδιώτες. Βοηθούν στη διεκπεραίωση έκδοσης εγγράφων, προσφέρουν υποστήριξη με ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική αρωγή όταν χρειάζεται.
  • Έχει δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών γιατρών που παρέχει βοήθεια στους εργαζόμενους των 3 Σταθμών στη διαχείριση ή συμβουλή που ζητά ένας πολίτης, σχετικά με την πανδημία ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Η ομάδα απαρτίζεται από παθολόγους και παιδιάτρους κι είναι τηλεφωνικά στη διάθεση των υπαλλήλων όλη τη μέρα.
  • Έχει δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών ψυχολόγων που αναλαμβάνει ατομικές συνεδρίες τηλεφωνικά, όποτε οι 3 Σταθμοί Βοήθειας το ζητήσουν.
  • Έχει δημιουργηθεί τηλεφωνικό Κέντρο «Γραμμή Βοήθειας» όπου 8π.μ-8μ.μ και τα Σαββατοκύριακα οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια, με αιτήματα όμοια με αυτά που υποδέχονται οι 3 Σταθμοί Βοήθειας. Τα αιτήματα καταγράφονται και διανέμονται στους 3 Σταθμούς, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αιτούντος και την ευχέρεια κάθε σταθμού εκείνη τη στιγμή.
  • Έχει τυπωθεί αφίσα ενημέρωσης για τη γραμμή Βοήθειας που τοποθετήθηκε σε όλα τα δημόσια κτήρια, τα φαρμακεία και σε άλλα σημεία της πόλης και θα μοιραστεί και σε όλους τους τοπικούς προέδρους κατόπιν αιτήματος τους ώστε να τοποθετηθεί και στα χωριά.
  • Έχει δημιουργηθεί πλήρες δίκτυο εθελοντών σε όλη την έκταση του δήμου, με επικεφαλής τους τοπικούς προέδρους και συνδρομή από τους κατά τόπους Πολιτιστικούς Συλλόγους, έτοιμο να ενεργοποιηθεί για τις ανάγκες του χωριού τους μόλις προκύψει ανάγκη. Ακόμα και το πιο μικρό χωριό έχει στήσει δική του τοπική ομάδα.
  • Έχει δημιουργηθεί άτυπος 4ος Σταθμός Βοήθειας στο Κέντρο Νέων, που διαχειρίζεται και συντονίζει τα αιτήματα των άλλων δημοτικών ενοτήτων σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες του Βοήθεια στο Σπίτι, τους τοπικούς προέδρους και τις εθελοντικές ομάδες τους.
  • Έχει δημιουργηθεί Κέντρο Καταγραφής Εθελοντών που εδρεύει στην ΚΕΔΗΡ και δέχεται αιτήματα εθελοντών, διαχειρίζεται την συμπλήρωση και αρχειοθέτηση της ενυπόγραφης αίτησης τους, τους ταξινομεί βάση ειδικών ή όχι προσόντων και έχει την ευθύνη να τους διαθέτει στους Σταθμούς Έκτακτης Βοήθειας όταν χρειάζεται.
  • Έχει γίνει προμήθεια ικανής ποσότητας σε εξοπλισμό γαντιών, αντισηπτικού και μασκών για τους εργαζόμενους των σταθμών αλλά και για πιθανούς εθελοντές που θα εμπλακούν όταν χρειαστεί, αλλά και για το ενδεχόμενο τα είδη αυτά να εξαφανιστούν από την αγορά.
  • Έχει γίνει προμήθεια ικανής ποσότητας φαρμάκων πρώτης ανάγκης, (αντιπυρετικών, κορτιζόνης, κτλ) για παροχή σε περιπτώσεις επείγουσας παρέμβασης ή ανέχειας εκ μέρους νοσούντων δημοτών, αλλά και για το ενδεχόμενο τα είδη αυτά να εξαφανιστούν από την αγορά.
  • Υπάρχει ετοιμότητα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για αύξηση της παροχής βοήθειας, έχοντας κάνει επαφές με επιχειρήσεις και εμπόρους τροφίμων που ήδη ανταποκρίθηκαν και προσέφεραν βοήθεια σε είδη μακράς διαρκείας.
  • Υπάρχει ετοιμότητα στη Δημοτική Δομή Παροχής Συσσιτίου για αύξηση στις μερίδες όταν αυτό χρειαστεί, αντλώντας βοήθεια από το Παντοπωλείο αλλά και με επαφές με επιχειρήσεις και εμπόρους τροφίμων.
  • Έχει ενισχυθεί ο κωδικός στον προϋπολογισμό για φάρμακα και είδη ατομικής προστασίας.
  • Έχει ενισχυθεί ο κωδικός στον προϋπολογισμό για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
  • Υπάρχει έτοιμη δεύτερη δομή συσσιτίου στις εγκαταστάσεις του ΚΗΦΗ, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο και η δυνατότητα της βασικής Δομής Παροχής συσσιτίου εξαντληθεί.
  • Υπάρχει έτοιμη όταν χρειαστεί απογευματινή βάρδια στους Σταθμούς έκτακτης Βοήθειας, ώστε να διεκπεραιώνονται αιτήματα μέχρι τις 8 μ.μ.
  • Έχουν γίνει ενέργειες προμήθειας τροφίμων, αντισηπτικών και καθαριστικών για τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ.
  • Έχει γίνει απολύμανση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ, η οποία και έχει ήδη προγραμματιστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές τους επομένους μήνες.
  • Έχει γίνει εξονυχιστικός καθαρισμός των σχολικών κτηρίων και όλων των δημοτικών κτηρίων με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως και των αύλιων χώρων των σχολείων.
  • Έχουν διατεθεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου χώροι στο Κέντρο Νέων για την φιλοξενία του Σταθμού Αιμοδοσίας και υποστηρίζεται με γραμματεία και καθαριότητα. Υπάρχει ετοιμότητα και απογευματινής βάρδιας όταν χρειαστεί.
  • Έχει γίνει συμφωνία συνεργασίας με τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό και τις Εθελοντικές Ομάδες ΣΥΝΠΟΛΙΣ και ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ που περιμένουν οδηγίες πως και που να συνδράμουν.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ