ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αμύνεται το υπουργείο στην ειδική ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων, περί τα 32 εκατ. ευρώ η ζημιά λόγω Covid 19

0

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να παίζει άμυνα ως προς το χρόνο εξαγγελίας των όποιων αποφάσεων ληφθούν για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, προκειμένου να αξιολογηθεί, όπως λέγεται αρμοδίως, η εξέλιξη της αγοράς μέχρι την τελευταία στιγμή.

Προς το παρόν πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα ζωντανά αρνιά που έχουν μείνει πίσω είναι πολλά, αυτά που έχουν φύγει από τα χέρια των παραγωγών έχουν φύγει φθηνά και κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ αρκετά εξ αυτών βρίσκονται στα ψυγεία των εμπόρων, αφού δεν κατάφεραν να τα διώξουν στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχαν προγραμματίσει αρχικά.

Ένα επί πλέον πρόβλημα που ανακύπτει για τους παραγωγούς, είναι ότι οι επιταγές που έχουν πάρει από το εμπόριο και το «χασάπη» όπως λέγεται, πιθανότατα θα χρειασθεί να πάνε πίσω από την αναγραφόμενη σ’ αυτές ημερομηνία, λόγω του γνωστού θέματος που έχει ανακύψει με τις 75 ημέρες.

Το υπουργείο από την πλευρά του δείχνει να ευελπισθεί ότι το «μένουμε σπίτι» και «μένουμε στην πόλη» που υπαγορεύουν οι συνθήκες λόγω Covit 19, θα αυξήσουν τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής, ιδίως στο κλεινόν άστυ, επομένως τα αρνιά δεν θα μείνουν απούλητα. Από την άλλη πλευρά οι κτηνοτρόφοι βλέπουν ότι και να ζητηθούν, που αυτή τη στιγμή δεν ζητιούνται, η τιμή που θα προσφέρει το εμπόριο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να φθάσει τα 6 ευρώ με τα οποία θα έφευγαν τα αρνιά υπό κανονικές συνθήκες.

Μια πιθανή αύξηση έως και διπλασιασμός του λεγόμενου ποιοτικού πριμ που εισπράττουν οι αιγοπροβατοτρόφοι εξετάζεται ακόμη από το υπουργείο, ωστόσο, σοβαρές αντιρρήσεις επ’ αυτής εκφράζουν οι λεγόμενοι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που το εν λόγω πριμ συνδέθηκε με τις παραδόσεις γάλακτος, κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι κάτοχοι εντατικών εκμεταλλεύσεων με ξενικές κατά βάση φυλές, οι οποίοι δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή αρνιών. Άρα τα περισσότερα χρήματα θα οδηγηθούν σε λάθος εκμεταλλεύσεις και όχι σ’ αυτούς που ζημιώνονται από την χαμηλή ζήτηση της πασχαλινής αγοράς για ντόπιο αρνί.

Να αναφερθεί εδώ ότι το σύνολο του όγκου παραγωγής στα λεγόμενα πασχαλινά αρνιά (Μάρτιο – Απρίλιο) υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια κομμάτια. Με έναν μέσο όρο 8 κιλά το κάθε κομμάτι, έχουμε μια παραγωγή 16 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκια, επομένως, αν η απώλεια είναι 2 ευρώ το κιλό, η ζημιά για τους παραγωγούς ανέρχεται στα 32 εκατομμύρια ευρώ περίπου και οφείλεται καθαρά στις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Τι γίνεται με τις ντόπιες φυλές

Ζήτημα ανακύπτει αυτό τι διάστημα και με τις ντόπιες φυλές, το κρέας των οποίων απευθύνεται κατά βάση στην εστίαση μέσα από συμφωνημένες παραδόσεις των παραγωγών στα καταστήματα, τα οποία αυτό τον καιρό παραμένουν κλειστά.

Το υπουργείο έχει ζητήσει σχετικά στοιχεία, κατά βάση από την Διεπαγγελματική του Κρέατος και σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα, οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μια συνολική ζημιά των παραγωγών αυτής της κατηγορίας που φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, αυτή κατανέμεται σε 3 εκατ. ευρώ για τον μαύρο χοίρο, 1 εκατ. για την βραχυκερατική φυλή βοοειδών, 1 εκατ. ευρώ για τα Βουβάλια και περί τα 2 εκατ. ευρώ για τις ντόπιες φυλές προβάτων κρεατοπαραγωγής, όπως π.χ. το Καλαρύτικο.

Και στο θέμα αυτό υπάρχει προβληματισμός και επανεξέταση της κατάστασης από το υπουργείο, με τους επιτελείς να επικαλούνται μια αύξηση της ζήτησης για ντόπια κρέατα (έναντι των εισαγόμενων) σε όλο το φάσμα της εγχώρια αγοράς η οποία ενδεχομένως να έχει περιορίσει την αρχική ζημιά και στις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ