ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΕΛΜΕΠΑ: Σχεδιάζουν φορητούς αναπνευστήρες που μπορούν να σώσουν ζωές!

0

Εξοπλισμός που μελλοντικά μπορεί να σώσει ζωές, η πρώτη έκδοση ενός πλήρους εκτυπώσιμου μηχανικού ιατρικού αναπνευστήρα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας σε 3D εκτυπωτή, ολοκληρώθηκε από το ΕΛΜΕΠΑ όπως αναφέρουν ο Γιώργος και ο Σωτήρης. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει ένας μεγάλος στόλος φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν.

«Πραγματοποιήθηκε δοκιμή του πρωτότυπου σε συνεχή λειτουργία για 48 ώρες ώστε να διασφαλίσουμε μια ομαλή και σταθερή λειτουργία.

Ο στόχος είναι να δοθεί βοήθεια στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων ιατρικών αναπνευστήρων λόγω της τρέχουσας κρίσης του ιού covid-19.

Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό με τη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Από τις δαγκάνες, το AMBU airbag εώς και τις βαλβίδες, όλα τα μέρη μπορούν να εκτυπωθούν από έναν 3d εκτυπωτή που χρησιμοποιεί βιο-συμβατά θερμοπλαστικά PLA (πολυγαλακτικό οξύ) και TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη), χωρίς τη βοήθεια πρόσθετων στηριγμάτων. Δεν χρειάζονται βίδες καθώς τα εξαρτήματα συγκρατούνται στη θέση τους με δεματικά. Η τρέχουσα έκδοση έχει διαστάσεις 210 x 180 x 220 mm ενώ εμπεριέχεται μια μπαταρία 12V καθιστώντας την συσκευή πλήρως φορητή, ιδανική για μεταφορά ασθενών. Υποστηρίζει ένα AMBU airbag των 2000ml. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον όγκο του αέρα που δίνεται στον ασθενή καθώς και τις αναπνοές ανά δευτερόλεπτο και τον λόγο εισπνοής προς εκπνοής.

Η επόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει την ικανότητα ελέγχου της ροής και της πίεσης, καθώς και της πίεσης και πλάτους αιχμής για εφαρμογή AC και PEEP.Ενθαρρύνουμε όλους όσους έχουν εμπειρία στον τομέα της μηχανικής ή του ιατρικού τομέα να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο, είτε δίνοντάς μας feedback είτε με συνεργασία, καθώς αυτό το μηχάνημα θα μπορούσε τελικά στο άμεσο μέλλον να βοηθήσει να σωθούν ζωές».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ