ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για μεταχειρισμένους υπολογιστές

0

Mία επιχείρηση που όχι μόνον δεν «έσβησε» μηχανές, αλλά πλέον το προσωπικό της εργάζεται ανελλιπώς, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα αυτόν τον μήνα, είναι η Alfanet. Οι εργαζόμενοί της προσπαθούν να καλύψουν την υψηλή ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ) που έχει σημειωθεί στη χώρα μας, μετά τα περιοριστικά μέτρα και την ανάγκη τηλεργασίας από το σπίτι. Η εταιρεία κατάφερε να πουλήσει πάνω από 4.000 φορητούς Η/Υ μέσα σε ένα μήνα, αριθμός τετραπλάσιος από τον συνήθη.

Πρόκειται για ανακατασκευασμένους Η/Υ οι οποίοι φτάνουν στην Alfanet ως «δεύτερο» χέρι. Πηγή προέλευσης των υπολογιστών, όπως αναφέρει ο ιδρυτής της επιχείρησης, Δημήτρης Γρηγοριάδης, είναι οι εταιρείες μίσθωσης (leasing) Η/Υ της Βόρειας Ευρώπης. Οι εταιρείες αυτές μισθώνουν δεκάδες χιλιάδες Η/Υ –όπως επίσης και άλλον ηλεκτρονικό εξοπλισμό– και σε δύο ή τρία χρόνια τους αποσύρουν από τους μεγάλους πελάτες τους, π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. φέρνοντας νέους και πιο ισχυρούς. Οι Η/Υ που αποσύρονται πωλούνται στους «ανακατασκευαστές (refurbishers)», όπως η Alfanet.

H τελευταία ανακατασκευάζει τους Η/Υ και στη συνέχεια τους μεταπωλεί σε τρίτους σε τιμή που μπορεί να είναι χαμηλότερη περισσότερο από 50% ενός νέου ή από πρώτο χέρι Η/Υ. Πρόκειται για μια αγορά αθέατη, η οποία διογκώθηκε ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2010 στη χώρα μας. Εκείνη την περίοδο, λέει ο κ. Γρηγοριάδης, η αγορά διευρύνθηκε σημαντικά, τόσο λόγω της κρίσης, όσο και από το γεγονός ότι η Alfanet, έχοντας μια οκταετία συνεχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά, έπεισε τους μεγάλους πελάτες να εμπιστευθούν τα προϊόντα τους. Μεταξύ αυτών και μια συστημική τράπεζα, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει πάνω από 10.000 refurbished H/Y Alfanet.

Στο πελατολόγιο της εταιρείας συγκαταλέγονται μεγάλοι πελάτες (Alpha Bank, ΕΤΕ, Aegean, Κρητικός, Teleperformace, υπουργεία κ.ά.), μεγάλες εταιρείες πληροφορικής (Byte, Intracom, Space Hellas) που μεταπωλούν τους Η/Υ σε δικούς τους πελάτες, όπως επίσης και αλυσίδες λιανικής (Πλαίσιο Computers, Public κ.ά.). Στους μεγάλους εταιρικούς πελάτες η εταιρεία πουλάει απευθείας, ενώ μέσω των εταιρειών πληροφορικής και των αλυσίδων λιανικής έχει μπει σε μικρότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κάθε χρόνο η εταιρεία ανακατασκευάζει και πουλάει πάνω από 70.000 Η/Υ.

Το 2019 η Alfanet είχε έσοδα 8,5 εκατ. ευρώ υπερδιπλάσια από εκείνα του 2015 (3,5 εκατ. ευρώ) και τετραπλάσια από το 2010 (2 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία λίγο πριν από την κρίση του κορωνοϊού ξεκίνησε μια στρατηγική επέκτασης στην αγορά των φορητών. Ως αποτέλεσμα, και χωρίς φυσικά να το γνωρίζει για την απότομη αύξηση της ζήτησης, έφερε 4.000 χρησιμοποιημένους φορητούς Η/Υ προκειμένου να επεκτείνει τη σχετική δραστηριότητα, καθώς μέχρι και πέρυσι αυτή επικεντρωνόταν στους επιτραπέζιους Η/Υ. «Κάθε μήνα ανακατασκευάζουμε πάνω από 5.000 επιτραπέζιους Η/Υ και περίπου 1.000 φορητούς», λέει ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Η κρίση της πανδημίας ωστόσο εξάντλησε το στοκ μέσα σε ένα μήνα. «Οι παραγγελίες έρχονταν –και έρχονται– σωρηδόν», παραδέχεται ο κ. Γρηγοριάδης, ο οποίος σημειώνει ότι ακόμη και 8.000 φορητούς Η/Υ να είχε αποκτήσει, η προσφορά αυτή πιθανώς να μην επαρκούσε για την κάλυψη της ζήτησης, καθώς οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη λάμβαναν αποφάσεις για μετάβαση στο μοντέλο της τηλεργασίας. Μάλιστα, για να καλυφθεί η ζήτηση, οι περισσότεροι από τους 50 εργαζομένους της εταιρείας στη μονάδα ανακατασκευής Η/Υ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τώρα εργάζονται κάθε Σαββατοκύριακο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ