ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός-Ιαπωνία: Ξεκινά το τελικό στάδιο δοκιμών αντιγριπικού σε ασθενείς της Covid-19

0

Την έναρξη της τελικής φάσης των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους ενός αντιγριπικού φαρμάκου για την θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε μια εταιρεία στην Ιαπωνία.

Θυγατρική της Fujifilm παρασκευάζει το φάρμακο Favipiravir, γνωστό και ως Avigan, που σταματά την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης στον οργανισμού. Οι ερευνητές της εταιρείας πιστεύουν ότι το εν λόγω φάρμακο πιθανώς έχει τα ίδια αποτελέσματα και κατά του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19.

To Avigan, παρτίδες του οποίου έχει παραγγείλει και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τα έχει ήδη πάει καλά στις πρώτες δύο φάσεις των κλινικών δοκιμών και η Fujifilm εντείνει την παραγωγή του ευελπιστώντας ότι θα είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού.

Τα αντι-ιικά φάρμακα σταματούν τον πολλαπλασιασμό των ιών μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σωματίδια των ιών δεν έχουν την περίπλοκη δομή των ανθρώπινων ή ζωικών κυττάρων, που επιτρέπει στα τελευταία να παράγουν δική τους ενέργεια. Αντίθετα μολύνουν τα δικά μας κύτταρα και χρησιμοποιούν την ενέργειά τους για να αναπαράγουν το δικό τους γενετικό υλικό. Καθώς ο ιός πολλαπλασιάζεται, η λοίμωξη εξαπλώνεται σ’ ολόκληρο τον οργανισμό και καταλαμβάνει τον ξενιστή.

Το Avigan λειτουργεί με παρεμβολή σε ένα ένζυμο που ονομάζεται πολυμεράση RNA και το οποίο δρα ως καταλύτης για αυτή τη διαδικασία παραγωγής αντιγράφων ιών. Μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση της γρίπης, που προκαλεί ετησίως τον θάνατο κάπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στον πλανήτη. Οι ερευνητές δοκίμασαν τη δραστική ουσία του Avigan κατά του ιού Έμπολα και αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποντίκια, ενώ οι ασθενείς που μετείχαν στις σχετικές δοκιμές τα πήγαν καλύτερα από εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο. Τώρα η Fujifilm ελπίζει ότι το Avigan μπορεί, όπως στην περίπτωση του ιού της γρίπης, να δράσει ανάλογα και κατά του νέου κορωνοϊού.

Η τρίτη φάση των δοκιμών

Μέχρι στιγμής το Avigan αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον είναι ασφαλές και μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς της Covid-19, ενώ στην τρίτη φάση των δοκιμών του, που ξεκίνησαν χθες, αναμένεται να μετάσχουν χιλιάδες άνθρωποι, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Από τα αποτελέσματα αυτής της φάσης θα κριθεί αν το φάρμακο θα εγκριθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης του κορωνοϊού.

Όπως και η χλωροκίνη που δρα κατά της ελονοσίας, το Avigan έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ήδη εγκριθεί για άλλες χρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορα διαθέσιμα από ένα νέο, στοχευμένο φάρμακο κατά του κορωνοϊού. Προσβλέποντας σ’ αυτή την πιθανότητα η Fujifilm αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του Avigan από τις αρχές Μαρτίου κι ότι το φάρμακο θα διανεμηθεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων των δοκιμών όχι μόνον στην Ιαπωνία, αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Συνήθως οι δοκιμές αυτές μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, αλλά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού οι αρμόδιες κρατικές εποπτικές Αρχές ανά την υφήλιο επιταχύνουν τις διαδικασίες αναφορικά με παλαιότερα φάρμακα, όπως το Avigan όπως έχει κάνει και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ