ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αιμοδοσία

0

Αξίζει να βγούμε από το σπίτι για να προσφέρουμε αίμα. Η εθελοντική προσφορά έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση, την ώρα που οι ανάγκες παραμένουν ίδιες.

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της μετάδοσης του ιού σε διεθνές επίπεδο, είναι οι ελλείψεις αίματος. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι πολίτες φοβούνται την απρόβλεπτη και εξαιρετικά επιθετική αυτής λοίμωξη, που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, με μοιραία κατάληξη σε ποσοστό 2% - 3% των κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα, η προσέλευση αιμοδοτών στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αίματος μειώθηκε σταδιακά, σε ποσοστό από 25% έως 60%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκών αίματος για χειρουργικές, ορθοπεδικές, καρδιοχειρουργικές και άλλες επεμβάσεις, καθώς και για τις μεταγγίσεις ογκολογικών και αιματολογικών περιστατικών συμπεριλαμβανομένων των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

Πληροφορίες για την ασφάλεια της αιμοδοσίας παρέχονται σε ειδικό φυλλάδιο, που παρατίθεται πιο κάτω, με το οποίο οι υποψήφιοι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να πληροφορηθούν όσα πρέπει για την ασφάλεια της διαδικασίας.

Με σκοπό την αύξηση της προσφοράς, ο ΕΟΔΥ έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το "Όλοι Μαζί Μπορούμε" του Σκάι, την Περιφέρεια Αττικής και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

Στόχος της συνεργασίας των φορέων είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν σε δράσεις αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί η διασφάλιση αποθέματος αίματος για συμπολίτες μας που ενδέχεται να νοσήσουν και να χρειαστούν μετάγγιση αίματος.

Από τις 14 Μαρτίου, που ξεκίνησαν οι δράσεις, έως τις 2 Απριλίου, έχουν συλλεχθεί 3.914 μονάδες αίματος από συνολικά 77 αιμοληψίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 47 Δήμους και Φορείς.

Ασφάλεια

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, ούτε άλλου αναπνευστικού ιού με μετάγγιση αίματος.

Επομένως, το μήνυμα αυτό για την ασφάλεια του μεταγγιζομένου προϊόντος αίματος όσο αφορά την COVID-19 δεν θα πρέπει να ανησυχεί τον μεταγγιζόμενο ασθενή.

Με σκοπό να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της μετάγγισης, υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση μέτρων επαγρύπνησης και επάρκειας αίματος.

Ενθαρρύνεται, παράλληλα, η οργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός των χώρων των νοσοκομείων.

Χαρτογραφούνται οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας που πληρούν διευκολυντικά κριτήρια προσέλευσης, όπως απομονωμένες υπηρεσίες, με ξεχωριστή πρόσβαση εντός νοσοκομείου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Δήμους και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, που διαθέτουν κατάλληλους, εύκολα προσβάσιμους χώρους για την υλοποίηση εθελοντικών αιμοδοσιών.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ