ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τουρισμό από Ιούλιο και βλέπουμε…

0

«Οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου μπορούν να αρχίσουν να προετοιμάζονται λαμβάνοντας μέτρα, που μπορούν να βοηθήσουν τους παραθεριστές να ταξιδέψουν» αναφέρει σε έκθεσή της η Deutsche Bank και εκτιμά ότι η περίοδος των διακοπών ,θα αρχίσει σε περίπου 3 μήνες.

Ωστόσο οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης λένε ότι ακόμη και όταν ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία τον Ιούλιο, κανείς δεν γνωρίζει τις πληρότητές τους κι αν θα μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης είπε στην “Π”:

“Ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Η Emirates αρχίζει να πετάει σε 6 ευρωπαϊκές πόλεις, η TUI συζητά να γίνονται γρήγορα τεστ στους πελάτες της πριν ταξιδέψουν στα αεροδρόμια, υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες.

Βλέπω άνοιγμα τον Ιούλιο και ελπίζουμε η σεζόν να πάει μέχρι Νοέμβρη και γιατί όχι Δεκέμβρη”.

“Τα πράγματα δεν είναι εύκολα” σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης σημειώνοντας:

“Όταν αρχίσει το άνοιγμα των ξενοδοχείων δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθεί η αγορά, δεν γνωρίζουμε τίποτε αυτή τη στιγμή. Κάνουμε θεωρητικές συζητήσεις. Αγωνιούμε όλοι για πολλά πράγματα, τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία, με τους πελάτες, με το προσωπικό»

“Αν έχουμε κρούσματα στα ξενοδοχεία τι θα κάνουμε, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά” τόνισε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι τα πρώτα ξενοδοχεία να αρχίσουν να ανοίγουν τον Ιούλιο, ωστόσο υπογράμμισε ότι αν δεν υποστηριχθεί με ουσιαστικά μέτρα η αγορά (πάγωμα δανείων για 1 χρόνο, χαμηλότοκα δάνεια κίνησης κ..α) δεν θα τα καταφέρει».

Η έκθεση της Deutsche Bank

Σε περίπου τρεις μήνες εκτιμά η Deutsche Bank θα ξεκινήσει η κύρια περίοδος διακοπών στο βόρειο ημισφαίριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή πότε και σε ποιο βαθμό οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ε.Ε. μπορεί να χαλαρώσουν ή να αρθούν πλήρως.

Μολονότι αυτήν την εποχή η προτεραιότητα δίνεται στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζεται στην έκθεση της Deutsche Bank, οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μεσόγειος, μπορούν να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται, λαμβάνοντας μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους παραθεριστές να ταξιδεύουν με αποδεκτούς κινδύνους ακόμη και κατά τη διάρκεια του κοροναϊού, όταν η “καμπύλη έχει πεπλατυσθεί”.

Ποια είναι τα μέτρα, που μπορούν να λάβουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές

Αρχές, σύμφωνα με την έκθεση:

Να ακυρωθούν οι μαζικές εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες που συγκεντρώνουν χιλιάδες άτομα. Μια τέτοια εκδήλωση ενέχει υψηλότερους κινδύνους από μια οικογένεια που πηγαίνει σε ορεινή πεζοπορία ή ποδηλασία.

Οι τουριστικές εγκαταστάσεις πρέπει να απολυμαίνουν όλους τους χώρους τους και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επαρκή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών τους.

Ο περιορισμός της πρόσβασης σε ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα βοηθούσε στη μείωση του πλήθους.

Μπορεί να τεθεί ένα όριο επισκεπτών ανάλογα με τη χωρητικότητα.

Αυτές οι προετοιμασίες, τονίζεται στην έκθεση, θα αυξήσουν σίγουρα την προθυμία των παραθεριστών να επισκεφθούν περιοχές που επί του παρόντος πλήττονται σκληρά από τον ιό. Παράλληλα, οι παραθεριστές ενδέχεται να κληθούν να παρουσιάσουν ειδικά ιατρικά πιστοποιητικά ή πιστοποιητικά υγείας για να επιβεβαιώσουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης εστίας στους προορισμούς. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει δοκιμές.

Για πολλούς, οι διακοπές είναι η «καλύτερη εποχή του χρόνου», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Deutsche Bank. Ωστόσο, τα ταξίδια διακοπών διαδραματίζουν επίσης σημαντικό οικονομικό ρόλο.

Το καλοκαίρι του 2020, οι κυβερνήσεις (ως ρυθμιστικές αρχές), οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παραθεριστές θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για την υγεία, αφενός, και του μετριασμού των οικονομικών ζημιών και της επαναφόρτισης των «μπαταριών» μας, από την άλλη, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της έκθεσης επισημαίνεται ότι ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού παράγει σημαντικό μερίδιο του συνολικού ΑΕΠ σε πολλές μεσογειακές χώρες. Στην Ιταλία και την Ισπανία, το μερίδιο αυτό ανήλθε στο 13% (μέσος όρος σε εθνικό επίπεδο) και στο 14,6%, αντίστοιχα, το 2018. Στην Ελλάδα, ο τουρισμός αποφέρει το 20,6% του συνολικού ΑΕΠ.

Το κλείσιμο των ξενοδοχείων και οι ακυρώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και διασκέψεων έχουν ήδη οδηγήσει σε αμετάκλητες απώλειες εσόδων σε όλους τους τομείς που πλήττονται (ταξιδιωτικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων, διοργανωτές εμπορικών εκθέσεων, εταιρείες μεταφορών κ.λπ.), αναφέρει η έκθεση. Οι κίνδυνοι αφερεγγυότητας έχουν διογκωθεί για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις.

Παρά ταύτα, μεγάλο μέρος των συνολικών τουριστικών εσόδων δημιουργείται κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου διακοπών, όταν τόσο οι τιμές όσο και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών είναι σημαντικά υψηλότερες από τον ετήσιο μέσο όρο. Εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμείνουν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τοπικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, ακόμη και οι εθνικές οικονομίες των πληγεισών χωρών θα έχουν δραματικά προβλήματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ