ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στους αγρότες τα «απόνερα» από τη ρύθμιση 75 ημερών για τις επιταγές, ορατός κίνδυνος για χρεοκοπίες

0

Τα μηνύματα που παίρνει το Agronews από όλη τη χώρα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να διευρυνθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και να συμπεριλάβει στους πληττόμενους, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις επιταγές και τους αγρότες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της και η Agrenda του Σαββάτου, τα μέτρα αναστολής 75 ημερών στις πληρωμές επιταγών, μεταφέρουν πρόσθετες αγωνίες και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάστακτο ταμειακό βάρος στον κόσμο της αγροτικής παραγωγής, χωρίς, την ίδια στιγμή, οι ίδιοι να αποδέκτες των ευνοϊκών διατάξεων.

Έτσι, ενώ οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους έχουν στην κατοχή τους επιταγές από εμπόρους, τυροκόμους και μεταποιητικές μονάδες, επιταγές οι οποίες δεν πρόκειται να πληρωθούν το κρίσιμο διάστημα των 75 ημερών, την ίδια στιγμή, δεν μπορούν να τύχουν προστασίας για τις επιταγές που οι ίδιοι έχουν εκδώσει και υποχρεώνονται να τις πληρώσουν με τη λήξη τους.

Αντίστοιχο ζήτημα γεννάται και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ που δεν τυγχάνουν προς το παρόν προστασίας, επομένως θα πληρωθούν με καθυστέρηση 2,5 μηνών, ενώ οι ίδιες πληρώνουν αμέσως. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της ΕΑΣ Νάξου η οποία, λόγω αυξημένου τζίρου το 2018 και 2019 σε άλλο από το κύριο ΚΑΔ, χάνει τη δυνατότητα ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και ενώ βλέπει τη δραστηριότητά της αυτό τον καιρό να μειώνεται ραγδαία δεν έχει διεξόδους από πλευράς ρευστότητας, με αποτέλεσμα να δέχεται τεράστια πίεση.

Αγρότες και εκπρώσωποί τους σε όλη τη χώρα κρούουν τον κόδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη, αν μη τι άλλο, να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης τουλάχιστον στο θέμα των επιταγών.

Διευκρινήσεις από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Λεπτομέρειες για το πως θα «τρέξει» το ειδικό καθεστώς των επιταγών, έδωσε το πρωί του Σαββάτου σε επικοινωνία του με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της οποίας τόνισε επιγραμματικά τα εξής:

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7 Απριλίου θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές που θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν, αυτές θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 ημέρες. Από την Τετάρτη 8 Απριλίου όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί, νοούνται ότι θα πληρωθούν. Και θα μπορεί ο κομιστής να πηγαίνει να την εισπράξει ή να τη σφραγίσει, αν δεν πληρώνεται.

Έχουμε μιλήσει με τις τράπεζες και οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν «τρύπα» στις ταμειακές ροές λόγω της αναβολής 75 ημερών στις επιταγές, θα προσέλθουν στην τράπεζά τους, θα ζητήσουν κατά προτεραιότητα προεξόφληση αυτών των επιταγών και, εφ’ όσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προεξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές στο εξωτερικό και να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στον εφοδιαστικό κύκλο.

«Είμαστε η πρώτη χώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιό μας για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Υπήρξε μάλιστα και μία επαινετική δήλωση για την Ελλάδα και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων δήλωση της εκτελεστική αντιπροέδρου, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδιας για την πολιτική ανταγωνισμού.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε με 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ να φτιάξουμε το εγγυοδοτικό ταμείο προκειμένου να μοχλεύσουμε στην αγορά δάνεια έως 7 δις ευρώ. Από τις αρχές Μαΐου το αργότερο, αν όχι νωρίτερα, γιατί έχουμε έρθει ήδη σε συμφωνία με τις τράπεζες, θα μπορούν οι επιχειρήσεις, εφ’ όσον ήταν ενήμερες μέχρι 31/12/2019, πλήρωναν δηλαδή τα δάνειά τους, να ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους ή και περισσότερο αν το χρειάζονται αλλά με τεκμηρίωση. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από εμάς, άρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%. Κατά συνέπεια θα διοχετευθεί σημαντική ρευστότητα στην αγορά ώστε, όταν με το καλό τελειώσει αυτή η καραντίνα, να μπορέσουμε γρήγορα να βάλουμε μπρος τις μηχανές. Έχουμε ορίσει ότι το 70% των δανείων θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% σε μεγάλες.

Έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε εντός του μήνα όλοι να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Διότι πολλοί που πήγαν στην τράπεζα να πληρώσουν την περασμένη εβδομάδα και στήθηκαν στην ουρά, δεν μπορούσαν να πληρώσουν αλλιώς. Μην τους κατηγορούμε κι από πάνω. Και για τις τράπεζες, όμως, η τόσο γρήγορη μετάβαση σε έναν ολοκληρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό, ήταν σχετική δύσκολη. Αυτήν την εποχή πρέπει να στραφούμε όλοι στο webbanking, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Μέσα στην κρίση δε νοούνται αυξήσεις παρά μόνο εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Για παράδειγμα, αν ένα είδος είναι εισαγόμενο κι αν δεν αυξήσεις την τιμή, να μην μπορείς να το προμηθευτείς. Εκεί να το καταλάβω. Αλλά μέσα στην κρίση κάθε εταιρεία θα πρέπει να βάλει πλάτη στον ελληνικό λαό. Όποιος δεν το καταλαβαίνει με το καλό, θα το καταλάβει με το ζόρι, θα πληρώνει πρόστιμα.

Είναι παράλογο - δεν πιστεύω να υπάρξει αντίρρηση από πλευράς θεσμών - μέσα σ’ αυτήν την κρίση να προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Άρα, θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο, όσο περισσότερο γίνεται και όσο πρέπει, για να προλάβει η οικονομία μας να συνέλθει από την καραντίνα».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ