ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τηλεδιάσκεψη Α. Ξανθού με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα: Ειδική μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης και τη στήριξη των κτηνοτρόφων

0

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μανώλης Χνάρης, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου κ. Κωστής Καμηλάκης και ο κ. Βασίλης Σμπώκος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη ειδικής μέριμνας από την Πολιτεία για τον πρωτογενή τομέα, λόγω των αδιαμφισβήτητων παρενεργειών των περιοριστικών μέτρων - ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα- στην αγορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο κ. Χνάρης και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων επεσήμαναν τον κίνδυνο χαμηλών τιμών αποζημίωσης στους παραγωγούς για τα αμνοερίφια που θα διατεθούν στην αγορά και την ανάγκη οριζόντιας ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της Κρήτης. Τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να ενταχθούν οι αγρότες και ειδικά οι κτηνοτρόφοι στους πληττόμενους κλάδους από την πανδημία, με δεδομένο το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη μειωμένη ζήτηση κρέατος και γαλακτοκομικών αυτή την περίοδο. Θεωρούν σημαντικό να ισχύσουν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για έλεγχο των εισαγωγών και την αποτροπή κερδοσκοπικών παιγνιδιών στην πασχαλινή αγορά. Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα του Ρεθύμνου παρουσίασαν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο ΥΠΑΑΤ για τη διάθεση οπωροκηπευτικών της Κρήτης σε λαϊκές αγορές της Αθήνας, την απορρόφηση τοπικών προϊόντων ανθρώπους από δομές του Κράτους ή της Αυτοδιοίκησης (νοσοκομεία, στρατόπεδα, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικοί καταυλισμοί, κοινωνικά παντοπωλεία, κλπ).

Ο κ. Ξανθός ανέφερε στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τον Τομέα Αγροτικής Πολιτικής και την πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για στήριξη εντός του 2020 της αγροτικής παραγωγής με 0,3 δις ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Συμφώνησε επίσης ότι οι προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) τις οποίες παρουσίασε ο κ. Σμπώκος, αποτελούν μια καλή βάση διεκδίκησης άμεσων και δραστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών. Τέλος, αναγνώρισε την ανάγκη να ξαναδούμε, με ευκαιρία την πανδημία και την κρίση, από την αρχή την οργάνωση και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα και να προετοιμαστούμε σε επίπεδο Κρήτης για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ενός ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης του ελαιολάδου. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο, τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από τοπικά αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ