ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

7 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Υγείας – Μέρα πανελλαδικής δράσης

0

Σπάμε τη σιωπή μας - Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για την υγεία του λαού!

Την Τρίτη 7 Απρίλη, παγκόσμια ημέρα Υγείας, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω απο την είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Στην ανακοίνωση – κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Ρεθύμνου ανταποκρίθηκαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Το Συνδικάτο Οικοδόμων , η επιτροπή αγώνα Ξενοδοχουπαλλήλων και εργαζομένων στον επισιτισμό, η επιτροπή αγώνα ιδιωτικών υπαλλήλων και το παράρτημα Κρήτης του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

Ο λόγος δόθηκε στους μαχόμενους υγειονομικούς με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών κ. Σαμιώτη Ηλία να δηλώνει μεταξύ άλλων “ Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας καλά οργανωμένο , καλά εξοπλισμένο και καλά επανδρωνένο για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες”. Στη συνέχεια ο κ.Γιωργιακάκης Γίωργος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήλωσε ότι “ ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων με τις διάφορες συμβάσεις εργασίας καθώς και την ένταξη μας στα ΒΑΕ”  Εκ μέρους του  Συνδικάτου Οικοδόμων , ο Πρόεδρος  δήλωσε ότι “ η υγεία των εργαζομένων κινδυνέυει και απο την κατάσταση στους χώρους δουλειάς , που ειδικά εν μέσω πανδημίας έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στις οικοδομές”. Τέλος ο Ανδρέας Βρακίδης απο την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχουπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό δήλωσε ότι “ οι εργαζόμενοι έχουμε αναλάβει την ατομική μας ευθύνη και καλούμε την Κυβένρηση να αναλάβει την δική της, επιτάσσοντας άμεσα τις υποδομές και το προσωπικό της ιδιωτικής Υγείας”.

Μέσα σε χειροκροτήματα , οι παρευρισκόμενοι υγειονομικοί επέστρεψαν στα πόστα τους, συνεχίζοντας της καθημερινή μάχη υπεράσπιστης της δημόσιας υγείας , με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό παραϊατρικό προσωπικό), σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε υποδομές, σε Μέσα Ατομικής Προστασίας .

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου υπογραμμίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

 Aπαιτoύμε - Διεκδικούμε:

  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά και εξοπλισμός και να εξασφαλισθεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων Υγείας, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Να επιταχθούν άμεσα άνευ όρων όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας που απαιτούνται, όπως για παράδειγμα τα 3 μεγάλα διαγνωστικά κέντρα του Ρεθύμνου, μικροβιολογικά εργαστήρια και ιδιώτες γιατροί που επι το πλείστον είναι επιστήμονες έμπειροι και μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, υπό τον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς.
  • Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ του νοσοκομείου με την απαραίτητη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αυτή την στιγμή τα 2 από τα 9 κρεβάτια ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι κλειστά και αυτά είναι για να εξυπηρετήσουν όλο το πληθυσμό του νομού.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να καλυφθούν τα κενά χρειάζονται τουλάχιστον 30 νοσηλευτές και δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι από άλλες ειδικότητες. Τα κενά στους γιατρούς ήταν εκρηκτικά και πριν την πανδημία (πχ στην Παθολογική Κλινική, δεν έχουν έρθει ακόμα οι γιατροί από την προκήρυξη που “έτρεχε” πριν την πανδημία) πόσο μάλλον σήμερα. Ακόμα και τώρα κάποια κενά καλύπτονται με γιατρούς που έχουν έρθει από άλλα νοσοκομεία του νησιού.
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού και προμήθεια των απαραίτητων υλικών ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση το ΚΥ αστικού τύπου και η ΤΟΜΥ στο κέντρο της πόλης ώστε να μπορέσουν να αποσυμφορήσουν το νοσοκομείο, αλλά και τα υπόλοιπα ΚΥ σε Σπήλι, Αγιά Φωτεινή, Πέραμα και Ανώγεια που είναι υποστελεχωμένα ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την πόλη.
  • Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας (συστηματική επίβλεψη της υγείας και έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση συμπτωματικών ή και ασυμπτωματικών - προσυμπτωματικών εργαζομένων).
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.
  • Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Να αποκατασταθούν πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας. Να καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους και στους εργαζόμενους των μονάδων υγείας στην ώρα του.
  • Λήψη των αναγκαίων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που παραμένουν ανοιχτοί (οικοδομές, διανομείς, super market), δωρεάν παροχή των μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους, να ενταθούν οι έλεγχοι από επόπτες υγείας για την υλοποίηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για την υγεία του λαού!

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ