ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Kορονοϊός: Αναστάτωση στα νησιά από τα κρούσματα-Ποια χτύπησε ο ιός-Ποια έμειναν αλώβητα

0

Καθημερινά ολοένα και περισσότερες νησιωτικές περιοχές μπαίνουν στο χάρτη με τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό τόσο την τοπική κοινωνία όσο και στην κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι από τον ιό σε Ζάκυνθο, Λέσβο και Κρήτη ενώ τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νησιά καταγράφονται σε Μύκονο και Κω. Χωρίς κρούσμα μέχρι στιγμής παραμένουν οι Σποράδες.

Δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών μιλώντας στο ethnos.gr ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του.

Όπως εξηγούν, δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται καθώς λόγω ου ιού οι αεροδιακομιδές γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένας φορητός θάλαμος αρνητικής πίεσης (λέγεται «κάψουλα»), όπου θα μπορούσε να νοσηλευτεί ασθενής με Covid – 19 και ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει όλη την νησιωτική χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 10 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Ηράκλειο, 8 στη Λέσβο, 5 στην Ζάκυνθο, δύο στη Ρόδο και από ένα σε Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Σάμο, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ικαρία, Χίο, Κάρπαθο, Κω και Μύκονο.

Αναστάτωση στην Μύκονο

Μια 69χρονη από την Άνω Μεριά Μυκόνου είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Μύκονο, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στο νησί των Ανέμων. Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα πριν από περίπου δέκα ημέρες. Αρχικά μπήκε σε καραντίνα σπίτι της και λίγες μέρες μετά νοσηλεύτηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο υγείας του νησιού, καθώς η κατάσταση της κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή.

Δείγματα της 69χρονης απεστάλησαν για έλεγχο στην Αθήνα με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι είναι θετική στον κορονοϊό. Αργά το βράδυ της Τετάρτης αποφασίστηκε η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Αθήνας. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών της 69χρονης και ενδεχομένως να απομονωθούν όσοι βρίσκονταν δίπλα της το τελευταίο διάστημα. Άγνωστο παραμένει πως η 69χρονη νόσησε από τον Covid-19.

Δωδεκάνησα: Κρούσματα σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο

Τέσσερα κρούσματα μετρούν μέχρι στιγμής τα Δωδεκάνησα. Τελευταίο, είναι ένας άνδρας στο νησί της Κω. Ο άνδρας ελεγχόταν καθημερινά από τις αρχές, ώστε να μη μετακινηθεί από το χώρο τον οποίο διέμενε και να μην έρθει σε επαφή με άλλους πολίτες. Τελικά, το Νοσοκομείο της Κω έλαβε το βράδυ της Τετάρτης (1.4) την απάντηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ότι ο άνδρας είναι θετικός στο νέο κορονοϊό COVID-19, ενώ το τεστ είχε σταλεί πριν 6 ημέρες.

Ρόδος: Μπέρδεψαν τα δείγματα με τα αποτελέσματα στο Παστέρ

Σε γυναίκα νεαρής ηλικίας, που ήρθε στη Ρόδο από το εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία διαμένει σε χωριό της δυτικής πλευράς της Ρόδου, αντιστοιχεί τελικά το θετικό δείγμα κορονοϊού και όχι στον σμηνίτη, όπως είχε αρχικά επιβεβαιωθεί. Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί. Την πλήρη ευθύνη για το πρωτοφανές αυτό λάθος, ανέλαβε προχθές αργά το απόγευμα με επίσημη ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο ΠΑΣΤΕΡ, εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του για την αναστάτωση που προκλήθηκε στην περιοχή μας, καθώς επίσης και στην οικογένεια του ασθενή σμηνίτη.

Έστειλαν σμηνίτη κατά λάθος στο νοσοκομείο με κορονοϊό

Όλα ξεκίνησαν, όταν στο νοσοκομείο της Ρόδου στάλθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα από το ΠΑΣΤΕΡ, το οποίο ανέφερε ως θετικό στον κορονοϊό το δείγμα που είχε σταλεί από σμηνίτη 25 ετών που υπηρετούσε στη Ρόδο και ο οποίος παρουσίασε κάποια συμπτώματα που οδήγησαν τους γιατρούς να προχωρήσουν αμέσως στην διαδικασία ελέγχου εξετάσεων.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αρχικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΤΕΡ, κινήθηκε αμέσως διαδικασία μεταφοράς του σμηνίτη στο νοσοκομείο. Η ειδική ομάδα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, έλαβε εντολή να διακομίσει από τη μονάδα όπου νοσηλεύονταν ο σμηνίτης στο νοσοκομείο της Ρόδου τον ίδιο και να τεθεί αμέσως στην προβλεπόμενη ιατρική διαδικασία, με την εισαγωγή του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Παράλληλα, ειδοποιήθηκε η οικογένειά του και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όπου μάλιστα δόθηκε εντολή να διακομιστεί άμεσα στην Αθήνα ο ασθενής (Νοσοκομείο Αεροπορίας), είτε με το ΕΚΑΒ είτε με αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ευτυχώς δεν χρειάστηκε αφού λίγη ώρα αργότερα σήμανε «λήξη συναγερμού» δεδομένου ότι το δείγμα δεν αντιστοιχούσε στον ασθενή που είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα.

Βρέφος το πρώτο κρούσμα στη Ρόδο

Λίγες μέρες πριν ένα βρέφος διαπιστώθηκε με κορονοϊό στο νησί. Το βρέφος μεταφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο της Ρόδου από τους γονείς του με συμπτώματα ίωσης και στην παιδιατρική κλινική ελήφθησαν δείγματα για να γίνει η σχετική εξέταση, η οποία έδειξε ότι ήταν θετική.

Στην οικογένεια, είχαν δοθεί εντολές από το νοσοκομείο να παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Τα συμπτώματα που είχε το παιδί ήταν ήπια, αλλά επειδή είχε ανεβάσει πυρετό, βάση του πρωτοκόλλου που τηρείται έπρεπε να ακολουθηθεί διαδικασία ελέγχου με το ειδικό τεστ για τον κορονοϊό.

Κάρπαθος: Ο κορονοϊός χτύπησε νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας

Στην Κάρπαθο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας του νησιού. Η ασθενής, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων μπήκε σε καραντίνα και αναρρώνει στο σπίτι, με ήπια συμπτώματα και με συνεχώς βελτιούμενη την κατάσταση της υγείας της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η νοσηλεύτρια δεν ταξίδεψε εκτός Καρπάθου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Χίος: Στρατιωτικός το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί

Ένας 40χρονος Έλληνας στρατιωτικός, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα και τέθηκε σε καραντίνα, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Χίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που απέστειλε στο Νοσοκοκομείο του νησιού το Ινστιτούτο Παστέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Νοσοκομείο σε συνεργασία με τις αρχές ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, προκειμένου να διαπιστωθεί πρώτον εάν ο 40χρονος είχε ταξιδέψει το τελευταίο διάστημα εκτός Χίου και δεύτερον με ποιους έχει έρθει σε επαφή.Ο 40χρονος νοσηλεύεται στον θάλαμο απομόνωσης SARS του Νοσοκομείου.

Λέσβος: 8 κρούσματα-Έχασε την μάχη μια 76χρονη στην Καλλονή

Μια 76χρονη είναι ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στη Λέσβο. Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19.

Η κόρη της 76χρονης η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου.

Οργή στην Ικαρία μετά το πρώτο κρούσμα στο νησί

Τρομοκρατημένοι είναι οι κάτοικοι στην Ικαρία με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο νησί. Πρόκειται για 25χρονο γιο επιχειρηματία, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία, ωστόσο δεν μπήκε σε οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών ως όφειλε να κάνει.

Αντιθέτως, πήρε το πλοίο της γραμμής στις 20 Μαρτίου και πήγε στην Ικαρία μαζί με φίλους του. Εκεί, νόσησε, έκανε υψηλό πυρετό και έγινε επιχείρηση αεροδιακομιδής για να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και διαγνώστηκε με κορονοϊό. Οι κάτοικοι του νησιού δήλωσαν τρομοκρατημένοι και εξοργισμένοι, καθώς ο 25χρονος γιος επιχειρηματία δεν μπήκε σε καραντίνα όπως όφειλε. Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναζήτηση όσων ταξίδεψαν στο πλοίο με τον 25χρονο γιο επιχειρηματία.

Κρήτη: Μετρά 13 κρούσματα-Στο Ηράκλειο το πρώτο θύμα

Δέκα κρούσματα στο Ηράκλειο και από ένα σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά καταγράφονται στην Κρήτη. Μια 24χρονη ειδικευόμενη γιατρός στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και ένας 58χρονος ιερέας από το Αμάρι

Ρεθύμνου είναι τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη.

Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου νοσηλεύεται η 63χρονη από την Αργεντινή. Η κατάσταση της 63χρονης έχει επιδεινωθεί το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αναπνευστική ανεπάρκεια και βρίσκεται υπό υψηλή υποστήριξη οξυγόνου.

Σε ό,τι αφορά την ειδικευόμενη γιατρό, η οποία αποτελεί το 13ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη, φέρεται να έχει τεθεί ήδη σε περιορισμό επί 10 μέρες και να απέχει από την εργασία της στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, από τη στιγμή που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

Την Κυριακή 29/3 υπεβλήθη σε τεστ για κορονοϊό το οποίο βγήκε θετικό. Την ίδια ώρα ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί ο θάνατος του 42χρονου Γερμανού καθηγητή Andreas Hilboll που αποτελεί το πρώτο θύμα του κορονοϊού στην Κρήτη

Ιόνιο: Αρνητική πρωτιά για τη Ζάκυνθο

Κρούσματα καταγράφονται και στα νησιά του Ιονίου με εξαίρεση την Κέρκυρα. Τα περισσότερα καταγράφονται στην Ζάκυνθο η οποία μετρά συνολικά 5 και έναν θάνατο από τον ιό ενώ από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα έχει η Λευκάδα και η Κεφαλονιά.

Προβληματισμός επικρατεί για το ζήτημα των μετακινήσεων μέσω λιμανιών και αεροδρομίων των κατοίκων και στα νησιά του Ιονίου. Οι δήμαρχοι συζήτησαν το θέμα κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (31.3) με την Περιφερειάρχη ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

Σε ότι αφορά τον θάνατο στην Ζάκυνθο πρόκειται πρόκειται για έναν 67χρονο που κατέληξε μετά από ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο του νησιού. Ήταν στο γκρουπ προσκυνητών που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τους Αγίους Τόπους και η υγεία του είχε επιδεινωθεί. Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν αλλά, παρά τις προσπάθειές τους, ο άνδρας υπέκυψε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ