ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Kορωνοϊός: Έως και 8 μέτρα μπορεί να «ταξιδέψει» ο ιός, προειδοποιεί καθηγήτρια του ΜΙΤ

0

Προειδοποίηση καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Μασαχουσέτης για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού - Mε τον βήχα και το φτέρνισμα «ταξιδεύουν» τα σταγονίδια

Οι οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση από 1,5 έως δύο μέτρα προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον Covid- 19 είναι ανεπαρκείς, προειδοποιεί επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) προειδοποιώντας ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει έως και 8 μέτρα και να παραμείνει στο αέρα επί ώρες.

Σε συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today», η αναπληρώτρια καθηγήτρια του MIT, Λίντια Μπουρουίμπα, η οποία έχει μελετήσει για μεγάλο διάστημα την δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος, προειδοποιεί σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνά της ότι, οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930.

Αντί για την υποτιθέμενη ασφάλεια που θα πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας, από 1,5 έως 2 μέτρα, η καθηγήτρια Μπουρουίμπα προειδοποιεί ότι «τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα όλων των μεγεθών μπορούν να εκτοξευτούν σε απόσταση έως και 8,2 μέτρων».

Στην έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» προειδοποιεί επίσης ότι «σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες» και τα «υπολείμματα τους» μπορούν να μείνουν στον αέρα.

Η ίδια εκφράζει φόβους, ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι «υπερβολικά απλοποιημένες» και «μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τέλος, κρούει τον κώδωνα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή της, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό ενώ θεραπεύουν ασθενείς με Covid- 19.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών που εκδίδονται σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ σχετικά με τις ανάγκες για τον εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», υπογράμμισε η Αμερικανίδα καθηγήτρια στην εφημερίδα «USA Today».

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με προσοχή τα νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και θα ανανεώσει την επιστημονική ενημέρωση καθώς προκύπτουν περισσότερες πληροφορίες», επισημαίνει εκπρόσωπός του στην αμερικανική εφημερίδα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ