Στο κενό κατέληξε η πολύμηνη έρευνα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για την περιοχή της Θεσσαλονίκης,
όταν αποκαλύφτηκε ότι αγρότες εισέπρατταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ευρωπαϊκές ενισχύσεις, όμως δικαιούνταν πολύ μικρά ποσά, με βάση τα στρέμματα που κατείχαν νόμιμα. Παρ’ ότι παραπέμφθηκαν σε δίκες δεκάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα, οι υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη δεν κατέληξαν πουθενά, καθώς τα δικαστήρια διαπίστωσαν ότι δεν είχαν υποβληθεί μηνύσεις για απάτη. Ακόμη όμως και όταν εξετάστηκαν στην ουσία υποθέσεις, παρατηρήθηκαν πολλά κενά στους ελέγχους και στις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί και όσοι αγρότες δεν απηλλάγησαν ελλείψει εγκλήσεων, αθωώθηκαν στην ουσία.
Η τελευταία υπόθεση εξετάστηκε στην ουσία της και οι αγρότες αντιμετώπισαν το αδίκημα της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αγρότες της περιοχής Λαγκαδά εισέπραξαν επιδοτήσεις μέχρι και 29.000 ευρώ ο καθένας ως επιχορηγήσεις με βάση τα δηλωμένα στρέμματα καλλιεργειών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότισσας που εισέπραξε επιδότηση για το 2017 περίπου 19.000 ευρώ, όμως από τις διασταυρώσεις των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ δικαιούταν μόνον 1.730 ευρώ! «Λόγω της εσφαλμένης διασταύρωσης των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ στις εκτάσεις των πραγματικά καλλιεργούμενων εκτάσεων, διότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι και το καίριο ζήτημα που γεννά στον δικαιούχο αγρότη δικαίωμα για κοινοτική ενίσχυση, οι εντολείς μου, μεταξύ άλλων αγροτών, βρέθηκαν άδικα κατηγορούμενοι για δήθεν ανακριβείς δηλώσεις εκτάσεων», είπε στη Voria.gr ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των αγροτών, Μιχάλης Μικρού.
Συγκεκριμένα όπως αναπτύχθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης στο ακροατήριο και εφόσον εξετάστηκε στην ουσία της η υπόθεση, οι αγρότες που δήλωσαν τις εκτάσεις υποχρεούταν να αποδείξουν ότι οι εκμισθωτές τους, δηλαδή αυτοί που τις νοίκιαζαν, τις κατείχαν νόμιμα. «Ο πυρήνας της αθώωσης ήταν σύνθετος και ξεκάθαρος. Αρχικά έγινε σαφές ότι οι αγρότες καλλιεργούσαν εν τοις πράγμασι τις εκτάσεις που δηλώνανε κατ’ επέκταση δεν τελέστηκε το αδίκημα της απάτης, καθώς οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν αχρεωστήτως – αδικαιολογήτως. Κατά δεύτερον ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα έγγραφα που απαιτούσε ο ίδιος για να επιδοτήσεις και με το οργανωτικό σύστημα που είχε υιοθετήσει τηρούσε μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά προκάλεσε το πρόβλημα που «μετέθεσε» ως κατηγορία στους αγρότες», είπε από την πλευράς του ο συνήγορος υπεράσπισης Θεόδωρος Καραγιάννης. Δηλαδή οι αγρότες που δήλωναν τα χωράφια καλούνταν να αποδείξουν ότι οι ιδιοκτήτες με τους οποίους υπέγραψαν συμβόλαια ήταν πραγματικοί ιδιοκτήτες. Το πρόβλημα είχε προκληθεί καθώς πολλές αγροτικές εκτάσεις ανήκαν πριν το Κτηματολόγιο σε οικογένειες αγροτών και ελάχιστοι δήλωναν στην Εφορία τις ιδιοκτησίες αυτές, καθώς δεν είχαν ξεκαθαρίσει.
Οι μηνύσεις που δεν υποβλήθηκαν
Ουσιαστικά όμως οι υποθέσεις των επιχορηγήσεων δεν εξετάστηκαν, καθώς οι διώξεις έπαυσαν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τουλάχιστον 200 αγρότες της περιοχής Λαγκαδά που κατηγορήθηκαν για απάτη, επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπέβαλε μηνύσεις μετά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος που καταργούσε το αυτεπάγγελτο των διώξεων για το συγκεκριμένο αδίκημα.
«Παύει οριστικά την ποινική δίωξη λόγω ελλείψεως εγκλήσεως και παρέλευσης τριμήνου, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και συγκεκριμένα ότι στη Θεσσαλονίκη ο κατηγορούμενος το 2017 κατά την υποβολή του αιτήματος σε αρχή που είναι αρμόδια για την έγκριση επιχορήγησης εν γνώσει του δήλωσε μη ορθά ή ελλιπή στοιχεία, δηλαδή υπέβαλε αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνοντας μη ορθά στοιχεία ιδιοκτητών αγροτεμαχίων με αποτέλεσμα να λάβει επιδότηση μεγαλύτερη των 11.000 ευρώ», αναφέρεται στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που έχει στα χέρια της η Voria.gr. «Δηλαδή ο ίδιος ο Οργανισμός που αιτούνταν τη δίωξη των αγροτών και ζητούσε την καταδίκη τους δεν προέβη στις απαραίτητες – βασικές δικονομικές ενέργειες για να μπορέσει να κριθεί η βασιμότητα της κατηγορίας», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.
Η κίνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να αγνοήσει τη δικαστική διαδικασία μετά την αλλαγή του νόμου για το αυτεπάγγελτο της απάτης δεν επέτρεψε να εξεταστούν οι υποθέσεις στην ουσία τους και ενδεχομένως ορισμένες να κατέληγαν σε καταδικαστικές αποφάσεις και ανάγκη επιστροφής των ενισχύσεων. Άλλωστε όταν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν αποκαλύψει τις διαφορές στις δηλωμένες και επιχορηγούμενες εκτάσεις με όσες είχαν οι ιδιοκτήτες, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν δηλωθεί όσες εκτάσεις βρέθηκαν να μην έχουν ιδιοκτήτες, χωρίς τελικά να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί.
tastv.gr