ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για Daniel 60 εκατ. μέχρι την Τρίτη, σιγή ασυρμάτου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για πολλά

0

Οι τελευταίες πληροφορίες του Agronews κάνουν λόγο για έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μιας και αυτοί που έχουν επιφορτισθεί με την ευθύνη των πληρωμών, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά, επιχειρούν να αποσπάσουν άλλου είδους εξυπηρετήσεις που έχουν να κάνουν με την «εργολαβία» του ΟΣΔΕ.

Μέσα σ΄ αυτό το νοσηρό κλίμα, οι πληροφορίες θέλουν να εξαντλείται όλος ο διαθέσιμος χρόνος και οι κρίσιμες εντολές των πληρωμών να κλείσουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου (τελευταία προθεσμία με βάση του κοινοτικούς κανόνες) και οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των αγροτών να τρέξουν τα επόμενα 24ωρα και μέχρι την προσεχή Τετάρτη 3 Ιουλίου.

Ως γνωστόν, οι εκκρεμότητες προς τους αγρότες σ’ αυτή τη φάση αφορούν 54 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, 64 εκατ. ευρώ για τη βασική ενίσχυση, 9 εκατ. ευρώ για την αναδιανεμητική, 3,2 εκατ. ευρώ για νεαρούς αγρότες, 33,3 εκατ. ευρώ για τα eco-schemes και 86 εκατ. ευρώ για τα Βιολογικά.

Σε ότι αφορά στον ΕΛΓΑ, η ενημέρωση θέλει, την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκέπτεται τον Οργανισμό, από όπου θα κάνει και τις ανακοινώσεις για μια ακόμα μεγάλη πληρωμή ύψους 60 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή θα ακολουθήσει άμεσα, ενδεχομένως και μία ημέρα μετά (Τρίτη 2 Ιουλίου). Σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Λυκουρέτζου στο Agronews, δεν θα αργήσει πολύ η εξόφληση των αποζημιώσεων για το σύνολο των πληγέντων (υπόλοιπο 30% των δικαιούχων), καθώς η καθυστέρηση, όπως είπε, οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη συμβατότητα των συστημάτων καταχώρησης των αιτήσεων.

Επίσης, όσον αφορά ένα τελευταίο ποσό αποζημιώσεων του 2023 της τάξης των 15 εκατ. ευρώ (περσινές εκκρεμότητες), όπως ανέφερε στο Agronews ο κ. Λυκουρέντζος, αναμένεται να πιστωθούν και αυτές πολύ σύνοτομα.

Επί τους θέματος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μιλώντας σε εκπομπή του ΕΡΤNews το απόγευμα της 27ης Ιουνίου, ανέφερε ότι «εντός των ημερών και όχι εκτός του χρονοδιαγράμματος θα υπάρξει μία μεγάλη πληρωμή πορισμάτων λόγω της κακοκαιρίας Daniel και πάντως όλα τα πορίσματα θα εξοφληθούν σε ορατό χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα είναι μία πολύ σημαντική πληρωμή, αυτή των επομένων ημερών που θα αγγίξει το 70% των πορισμάτων», επισημαίνοντας την πρωθυπουργική δέσμευση ότι στις 30 Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί με 110 εκατ. ευρώ οι περίπου 32.500 δηλώσεις ζημιάς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πριν λίγες μέρες ότι «τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα, ήδη έχει μεριμνήσει γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών και οι εν λόγω εξοφλήσεις αφορούν 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου, για τις οποίες έχουν δοθεί αντίστοιχα προκαταβολές 133 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε επίσης ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έδωσε τέσσερα χρόνια. Μόνοι μας, η κυβέρνηση κι εμείς ως διοίκηση δεσμευτήκαμε να εξοφλήσουμε στο δεκάμηνο. Εντός των ημερών έχουμε επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα στον Οργανισμό να κάνει τις ανακοινώσεις. Εντός των ημερών και όχι εκτός του χρονοδιαγράμματος θα υπάρξει μία μεγάλη πληρωμή πορισμάτων και πάντως όλα τα πορίσματα θα εξοφληθούν σε ορατό χρονικό διάστημα. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη. Καταλαβαίνουμε τις αγωνίες, έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να επισπεύσουμε.

Και θα είναι μία πολύ σημαντική πληρωμή, αυτή των επομένων ημερών που θα αγγίξει το 70% των πορισμάτων. Άρα δηλαδή και σε αυτή την πορεία μην ξεχνάτε ότι αντιμετωπίζουμε και τεχνικής φύσεως προβλήματα. Διότι το άλλο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στη Θεσσαλία για τις αποζημιώσεις, απαίτησε ένα νέο λογισμικό να εφαρμόσουμε στα πληροφοριακά μας συστήματα, γιατί οι ρυθμίσεις αποζημιώσεων είναι ευνοϊκότερες από τις ρυθμίσεις αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ (…)».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ