ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Καραντίνα για δεύτερη εβδομάδα – Οι ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ στους ελέγχους

0

Σε καραντίνα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μπαίνει ο πρωτογενής τομέας της χώρας εξαιτίας της μετάδοσης της ζωονόσου της πανώλης στα αιγοπρόβατα, με την αγωνία χιλιάδων κτηνοτρόφων να κορυφώνεται για το μέγεθος της καταστροφής, που θα αφήσει πίσω της.

Από τις 11 Ιουλίου όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα μέχρι και σήμερα μετρά 13.000 απώλειες παραγωγικών ζώων. Σήμερα μετά την εξάπλωση της νόσου στη Λάρισα, την Κόρινθο, την Αττική, την Κρήτη και εν αναμονή της επιβεβαίωσης κρούσματος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τα ερωτήματα για το πώς πραγματικά έφτασε η πανώλη στη χώρα μας και κατά πόσο τηρήθηκαν όλα τα μέτρα και αν διενεργήθηκαν όλοι προβλεπόμενοι έλεγχοι παραμένουν αναπάντητα.

Πανώλη αιγοπροβάτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας έδωσε σήμερα 1 Αυγούστου το πρωί συνένευξη Τύπου για την πορεία της ζωονόσου και τα επόμενα βήματα για την εκρίζωσή της.

Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του ίδιου, το όλο θέμα παραπέμπεται σε μία ακόμη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ελέγξει, θα μελετήσει, θα συλλέξει στοιχεία και θα εντοπίσει παραλείψεις ή έκνομες πράξεις που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.

Περίπου 13.000 αιγοπρόβατα έχουν χαθεί από την πανώλη

«Εμείς ακολουθήσαμε τη νομιμότητα και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν», επισήμανε ο κ. Τσιάρας, επαναλαμβάνοντας ότι ακολουθούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τη μετακίνηση των ζώων, δείχνοντας σίγουρος ότι «ζώα παράτυπα από την ΕΕ δεν εισάγονται στη χώρα μας».
Προβληματικό το σύστημα καταγραφής του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αν και σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχείρησε να δώσει στοιχεία για την πορεία της ζωονόσου στη χώρα μας και να ενημερώσει για τα μέτρα που ελήφθησαν εντούτοις κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει ακόμα την έκταση της νόσου, το μέγεθος της ζημιάς και της οικονομικής καταστροφής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά οι παραγωγοί της χώρας μας βάλλονται από συμφέροντα που εκμεταλλεύονται κενά στους ελέγχους και το σύστημα καταγραφής (ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ) και προχωρούν σε παράνομες εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής.

Το διάτρητο πάντως του συστήματος άφησε να εννοηθεί απαντώντας ο κ. Τσιάρας σε σχετική ερώτηση για την προβληματική καταγραφή του ζωϊκού κεφαλαίου στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το θέμα αυτό έχει τεθεί από την αρχή της παρουσίας μου στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, σε συζητήσεις με τον ευρωπαίο Επίτροπο. Η πρόθεσή μου είναι να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο και θα τον κλείσουμε. Θα τον κλείσουμε με την πραγματική καταγραφή, που δεν θα αφήνει καμία αμφιβολία. Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή κατεύθυνση. Πρέπει να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο αμφισβήτησης και το επόμενο χρονικό διάστημα αυτός ο κύκλος θα κλείσει».

Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, θα κλείσει ο κύκλος με την προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πότε θα ληφθούν μέτρα στήριξης

Σε πρώτη φάση παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα, ενώ ολοκληρώνεται και η ιχνηλάτηση, ο έλεγχος και η αναφορά εκδήλωσης συμπτωμάτων στις 97 εκμεταλλεύσεις ανά την Ελλάδα όπου υπήρξε πώληση από έμπορο των αιγοπροβάτων, που εισήχθησαν από τη Ρουμανία. Ήδη, στη Ρουμανία, όπου εκδηλώθηκε μαζικά η πανώλη των αιγοπροβάτων έχουν θανατωθεί περίπου 213.000 ζώα.

Οι 97 αυτές εκμεταλλεύσεις είναι διάσπαρτες στις 11 από τις 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και μια τυχόν ραγδαία εξάπλωση της πανώλης θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες .

Μετά την ιχνηλάτηση, σε δεύτερο χρόνο και αφού περιοριστεί και εκριζωθεί η ζωονόσος, τότε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς τους κτηνοτρόφους.

Μέχρι τότε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επιστολή προς τους  υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα  της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.

Επίσης, αναμένεται να ενεργοποιηθούν δύο επιπλέον κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας, θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. «Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων», επισήμανε.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ