ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κώστας Τσιάρας: Η συζήτηση για αποζημιώσεις θα ξεκινήσει με το τέλος της πανώλης των αιγοπροβάτων

0

Οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των αιγοπροβάτων, θα είναι τέτοιες που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 687/20, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του.

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, η συζήτηση για τις αποζημιώσεις θα έπρεπε να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του κύκλου της πανώλης, ο οποίος, όπως εκτιμάται – αν δεν υπάρξει άλλο κρούσμα- θα κλείσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο θα ξεκινήσει από τις επόμενες ημέρες.

«Θα σταθούμε στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Θα είναι σε θέση με τις αποζημιώσεις που θα πάρουν να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν», είπε στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1 FM».

Το ζήτημα των αποζημιώσεων, όπως επισήμανε, θα το θέσει και ο ίδιος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια των επιστολών που έχει στείλει στους ομολόγους του της ΕΕ και στους αρμοδίους Επιτρόπους Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι και Στέλλα Κυριακίδου (Επίτροποι Γεωργίας και Αλιείας και Υγείας των Τροφίμων, αντιστοίχως), με τους οποίους παράλληλα, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία.

    «Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων λόγω αυτών των ασθενειών», είπε ο Κώστας Τσιάρας

Πανώλη κι ευλογιά

Ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι ήδη η χώρα μας έχει λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον δραστικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και θύμισε ότι η Τουρκία ταλαιπωρείται με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών από το 1996 και η Ινδία από το 1984. Ενδεικτικό του αποτελεσματικού τρόπου αντίδρασης της χώρας μας, είναι και το γεγονός ότι, ενώ η Ελλάδα με 14 εκατ. πληθυσμό αιγοπροβάτων έχει θανατώσει περί τα 25.000 ζώα, η Ρουμανία που έχει αντίστοιχο πληθυσμό ζώων, έχει θανατώσει περισσότερα από 250.000 ζώα.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον περιορισμό και την εκρίζωση της ευλογιάς που εμφανίσθηκε σε πρόβατα στον Έβρο, αναφέρθηκε στην έγκαιρη αντίδραση του ΥπΑΑΤ και των υπηρεσιών των εποπτευομένων φορέων και της Περιφέρειας και τόνισε ότι ο χρόνος που απαιτείται στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ζωονόσου είναι μεγαλύτερος, καθώς πρόκειται για ιό DNA με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ενώ η πανώλη είναι ιός RNA. Υπενθύμισε δε, ότι η ευλογιά εκριζώθηκε από τη Φθιώτιδα μετά από ένα εξάμηνο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της στα τέλη Ιουνίου 2024. «Ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί στον Έβρο», σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή» και πως οι ζωονόσοι αυτές «δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο».

«Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων λόγω αυτών των ασθενειών», είπε ο Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τα κόκκινα δάνεια

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών είπε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό θέμα που συζητείται και βρίσκεται κοντά στη ρύθμισή του, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, εντάσσονται στο μόνιμο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε επίσης πως «τέλη Σεπτεμβρίου κλείνουν οι εκκρεμότητες» για τις εξοφλήσεις των αποζημιώσεων των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν καταβληθεί 270 εκατ. ευρώ από τα περίπου 310 που αφορούν σε αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ