ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στις 200.000 έφθασαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024, καλό Οκτώβριο η πρόβλεψη

0

 Στις 200.000 έφθασαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 δεν έχουν πάει σε ΚΥΔ 150.000 αγρότες, Οκτώβριο η πρόβλεψη

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης που υπάρχει φέτος είναι και το γεγονός ότι περισσότεροι από 150.000 αγρότες δεν έχουν προσέλθει στα ΚΥΔ ούτε για πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης κάθε δήλωσης από τα Κέντρα Υποδοχής με τα οποία οι αγρότες συνεργάζονται.

Η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει ότι μόνο το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου άρχισαν να λύνονται κάποια από τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν μετά τις επιλογές του Ιουλίου στο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης των φετινών δηλώσεων αλλά και πάλι δεν έχουν λείψει η δυσλειτουργίες στο γεωχωρικό επιλογής αγροτεμαχίων με τα μεγάλα προβλήματα να εντοπίζονται στον εντοπισμό των αροτραίων (ετήσιων καλλιεργειών).

Στο μεταξύ, τις επίσημες απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο εξώδικο που απέστειλε πριν από λίγες μέρες περιμένει η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), προκειμένου να προχωρήσει, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για διαφυγόντα κέρδη, λόγω των ατελέσφορων διαδικασιών και της πλημμελούς υποστήριξης που καταγράφεται φέτος στα θέματα του ΟΣΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το δρόμο που θα πάρουν οι νομικές διαδικασίες, οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των ΚΥΔ να δηλώνουν βέβαιοι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να παρατείνει το χρόνο υποβολής των δηλώσεων (χωρίς ποινή) πέραν της 12ης Σεπτεμβρίου που είναι σήμερα η καταληκτική ημερομηνία. Τονίζουν μάλιστα ότι μια αξιόπιστη προθεσμία για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων (χωρίς ποινή) θα μπορούσε να είναι η 7η Οκτωβρίου.

Εκτός αν για μια ακόμη φορά υπάρξει διαχωρισμός στη συμπλήρωση των πεδίων που αφορούν στα οικολογικά προγράμματα (eco-schemes), μιας και σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και αναμένονται νέες εφαρμοστικές αποφάσεις που θα λύνουν επί μέρους ζητήματα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις που υπάρχουν φέτος στο θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, θα μεταφέρουν σειρά

προβλημάτων τόσο στους χρόνους πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων όσο και στην ποιότητα αυτών των πληρωμών. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι κοινοτικοί ελεγκτές καραδοκούν και ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται επί της ουσίας σε επιτήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πληρωμές χωρίς να έχουν γίνει προηγούμενα οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ θα κληθούν να επιλέξουν σε λίγο καιρό ανάμεσα στο να πληρώσουν όπως – όπως την προκαταβολή του τσεκ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, διακινδυνεύοντας νέους καταλογισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να αφήσουν για πρώτη φορά τους αγρότες απλήρωτους την 28η Οκτωβρίου, εισπράττοντας το ανάλογο πολιτικό κόστος.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ