ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το πολύ 22.000 ΑΦΜ στα Βιολογικά, κίνητρο το πληθωρικό τριετές πριμ

0

Το πολύ 22.000 ΑΦΜ χωρούν στα Βιολογικά, κίνητρο η σιγουριά της τριετής επιδότησης έως 195 ευρώ το στρέμμα

Σε αντίθεση µε τα οικολογικά σχήµατα, στο Μέτρο αυτό η ενίσχυση παρέχεται στον αγρότη ατόφια και όπως ορίζεται στο θεσµικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν κριτήρια µοριοδότησης (θα γνωστοποιηθούν στην πρόσκληση) τα οποία ορίζουν προτεραιότητα ένταξης αναλόγως ορισµένες πτυχές της εκµετάλλευσης (π.χ τοποθεσία, είδος καλλιέργειας) και του υποψήφιου δικαιούχου (π.χ ηλικία).

Σε κάθε περίπτωση για να είναι επιλέξιµη προς ενίσχυση µία έκταση θα πρέπει:

    Πρώτον, να µην ήταν ενταγµένη µέσω σύµβασης µε Οργανισµό Πιστοποίησης από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 15η Ιουνίου 2024.
    ∆εύτερον, να έχει συναφθεί σύµβαση γι’ αυτές τις εκτάσεις από 16 Ιουνίου 2024 έως 30 Ιουνίου 2024.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε το θεσµικό πλαίσιο (ΦΕΚ 4991/Β’/2024) δικαιούχοι του Μέτρου είναι:

Κριτήρια επιλεξιµότητας δικαιούχων

Α. ∆ικαιούχοι της Παρέµβασης κρίνονται γεωργοί φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες αυτών.

Β. ∆εν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου Α του παρόντος άρθρου, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

    ∆ιάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισµού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τοµέα για δέκα έτη.
    Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό µέτρο ή δράση στη Προγραµµατική Περίοδο 2014-2022 ή από παρέµβαση της προγραµµατικής περιόδου 2023-2027, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστηµα δύο ηµερολογιακών ετών από την αποβολή. Επίσης, περιπτώσεις κατ’επανάληψη µη συµµορφώσεων από πλευράς δικαιούχου χωρίς αιτιολόγηση θεωρούνται εκ προθέσεως µη συµµορφώσεις.

Γ. Επιλέξιµοι προς ένταξη στις ∆ράσεις της Παρέµβασης Π3-70-2.1 είναι οι νεοεισερχόµενοι του σηµείου 23 του άρθρου

∆. Ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες δράσεις της Παρέµβασης Π3-70-2.1 επιθυµεί.

Κριτήρια επιλεξιµότητας εκµετάλλευσης

Προκειµένου να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέµβασης Π3-70-2.1 τα αιτούµενα προς ένταξη αγροτεµάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκµεταλλεύσεις, πρέπει, κατά περίπτωση, να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιµότητας:

    Να είναι δηλωµένα στην EAE που ορίζεται στη σχετική πρόσκληση της Παρέµβασης.
    Στην περίπτωση µόνιµων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, µικρόκαρπες/δάσους, ακτινίδιο και αµπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεµάχια θα πρέπει να είναι δηλωµένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόµενου µε επιλέξιµη για τη δέσµευση µόνιµη καλλιέργεια.
    Τα αγροτεµάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκµεταλλεύσεις δεν συµπεριλαµβάνονται σε σύµβαση µε Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2023 µέχρι και την ηµεροµηνία που θα ορίζεται από την σχετική πρόσκληση ή την προδηµοσίευση της Παρέµβασης
    Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 µηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 µηνών τα οποία έχουν σηµανθεί σύµφωνα µε την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νοµοθεσία.

Συµβατότητα µε eco-schemes

Η ένταξη στο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας µπορεί να συνδυαστεί µε τις παρακάτω δράσεις eco-schemes σε επίπεδο αγροτεµαχίου:

∆ράση 1: Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών: Ενίσχυση 31,3 ευρώ το στρέµµα για τα χειµερινά σιτηρά (13 ευρώ/στρέµµα η πληρωµή του 2023) και 62,8 ευρώ το στρέµµα (28 ευρώ
το στρέµµα η πληρωµή του 2023) για τα ψυχανθή.

∆ράση 5: Γεωργοδασικά οικοσυστήµατα: Αφορά τις αρόσιµες εκτάσεις και τα βοσκοτόπια που εµφανίζονται σε συγκεκριµένο επίπεδο πληροφορίας στο γεωχωρικό περιβάλλον του ΟΣ∆Ε.
Η ενίσχυση είναι 10 ευρώ/στρέµµα (πληρώθηκε 5,4 ευρώ/στρέµµα).

∆ράση 6: ∆ιαχείριση εισροών:

α) Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής: 3 ευρώ/στρέµµα (1,7 ευρώ η πληρωµή).

β) Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα: 21 ευρώ/στρέµµα
(7,8 ευρώ η πληρωµή).

∆ράση 8: Αναβαθµίδες: Επιδότηση 25 ευρώ (πληρώθηκε µε 13,8 ευρώ).

Στα 287 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισµός της προκήρυξης έχει οριστεί στα 287.597.058, κάτι που σηµαίνει ότι στο πρόγραµµα θα ενταχθούν το πολύ 20.000-22.000 ΑΦΜ. Τα παραπάνω νούµερα υπολογίζονται λαµβάνοντας υπόψη πως στην προκήρυξη του 2022, εντάχθηκαν περί τους 55.000 δικαιούχους µε ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Φέτος βέβαια τα πριµ είναι υψηλότερα σε σχέση µε την περασµένη προκήρυξη. Σηµειώνεται εδώ πως ο έλεγχος ένταξης γίνεται σε επίπεδο αγροτεµαχίου και εκτροφής. ∆ηλαδή ένας αγρότης µε ενταγµένη µία έκταση στα Βιολογικά του 2022, µπορεί να έχει πλέον στην κατοχή του και άλλες εκτάσεις, για τις οποίες µπορεί να αιτηθεί την ένταξή τους στο φετινό πρόγραµµα.

Εφόσον τώρα ξεπεραστεί ο διαθέσιµος προϋπολογισµός από τη ζήτηση, θα τεθούν σε εφαρµογή κριτήρια µοριοδότησης. Προς το παρόν το θεσµικό πλαίσιο που υπεγράφη, περιγράφει απλά τις αρχές κριτηρίων και όχι τα µόρια που δίνει το καθένα στον υποψήφιο. Κοιτώντας τη λίστα των κριτηρίων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ρόλο ρυθµιστή θα παίξει το κριτήριο για το είδος της καλλιέργειας, µε την προτεραιότητα να δίνεται στις καλλιέργειες µε αυξηµένες εισροές. Στην κτηνοτροφία τα κριτήρια φαίνεται να είναι τα ίδια µε εκείνα της περασµένης πρόσκλησης (2022).

Αναλυτικότερα, για τα κριτήρια επιλογής αναφέρει το θεσµικό πλαίσιο:

Οι υποψήφιοι, οι εκµεταλλεύσεις των οποίων πληρούν, τα κριτήρια επιλεξιµότητας της παραγράφου Α για κάθε δράση και σε επίπεδο πρόσκλησης, κατατάσσονται βάσει κριτηρίων επιλογής. Αν ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων στήριξης στη δράση της αντίστοιχης Πρόσκλησης της Παρέµβασης Π3-70-2.1 είναι µεγαλύτερος του ποσού που έχει προκηρυχθεί, ισχύουν οι κάτωθι αρχές κριτηρίων επιλογής:

Για τη ∆ράση 1 της Παρέµβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στη γεωργία»:

    Γεωργοί νεαρής ηλικίας.
    Εντασσόµενη έκταση, µε προτεραιότητα στη µεγαλύτερη εντασσόµενη έκταση στις ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές
    Εντασσόµενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
    Είδος καλλιέργειας, µε προτεραιότητα στις καλλιέργειες µε αυξηµένες εισροές.

Για τη ∆ράση 2 της Παρέµβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία»:

    Γεωργοί νεαρής ηλικίας.
    Μέγεθος της εκµετάλλευσης, µε προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το µεγαλύτερο δυναµικό της εκµετάλλευσής τους.
    Έδρα εκµετάλλευσης, µε προτεραιότητα σε ορεινές, µειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
    Έδρα εκµετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Η ανάλυση των κριτηρίων επιλογής καθώς και η προτεραιοποίηση των κριτηρίων επιλογής σε περίπτωση ισοβαθµίας για την κάθε ∆ράση θα περιγραφεί στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ