ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πιθανό ένα αιφνίδιο κλείσιμο του ΟΣΔΕ για τα οικοσχήματα και τις συνδεδεμένες, θα χαθούν πάλι λεφτά

0

Πιθανή αιφνίδια διακοπή υποβολής των συμπληρωματικών στοιχείων θα αφήσει εκτεθειμένους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς που έχουν μείνει με την εντύπωση ότι οι συμπληρωματικές δηλώσεις και η υποβολή των αντίστοιχων δικαιολογητικών για τις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες ενισχύσεων θα μπορεί να γίνει και αργότερα, όπως έγινε και το 2023. Σημειωτέον ότι πέρσι οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονταν μέχρι τον Απρίλιο.

Μεγάλη ανησυχία επ’ αυτού εκφράζουν και οι διαχειριστές των ΚΥΔ καθώς βλέπουν ότι ο χρόνος και πάλι δεν επαρκεί για να γίνουν όλα σωστά και στην ώρα τους, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι από τους ιθύνοντες «κλείνουν το μάτι» στους δικούς τους ανθρώπους, παρέχοντας «εσωτερική πληροφόρηση» για το τι πρόκειται να γίνει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο αδιαφανής τρόπος λειτουργίας του συστήματος υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ που δείχνει να μεγαλουργεί εκ νέου φέτος, δημιουργεί αγρότες δύο ταχυτήτων, ενώ φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και τους διαχειριστές των ΚΥΔ που βρίσκονται «έξω από το χορό» και οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των αγροτών. Ανάλογη οργή θα εισπράξουν βέβαια και οι κυβερνώντες που δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της «μηχανής» που έχει στηθεί άλλη μια φορά γύρω από τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και η οποία, χρόνο με το χρόνο, οδηγεί σε «παράλυση» την αγροτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και φυσικά απογοητεύει τους νέους ανθρώπους που με αγνές προθέσεις και όχι με τεχνάσματα θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα.

Γνώστες πάντως της κατάστασης που επικρατεί σε όλο το φάσμα του ΟΣΔΕ και της διαχείρισης των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ, θεωρούν πολύ πιθανό, όπως τον περασμένο χρόνο (δηλώσεις 2023) χάθηκαν πολλά λεφτά γιατί δεν είχαν βγει έγκαιρα οι εφαρμοστικές αποφάσεις και οι αγρότες δεν ήξεραν τι έπρεπε να δηλώσουν (ανεξάρτητα αν η υποβολή πήγε μέχρι τον Απρίλιο του 2024), έτσι φέτος θα χαθούν πολλά λεφτά γιατί, το σχέδιο αυτών που κρατούν… και το μαχαίρι και το πεπόνι, είναι να κλείσουν αιφνιδιαστικά τη διαδικασία και να περάσουν μόνο εκείνους που είναι… μυημένοι στο κόλπο.     

Την ίδια στιγμή, μείζον θέμα ανακύπτει και σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί φέτος η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Οι πληροφορίες θέλουν τις πρώτες απόπειρες διασταύρωσης των στοιχείων και απασφαλμάτωσης των μέχρι σήμερα οριστικών δηλώσεων να πέφτουν στο κενό και να μη δίνουν κανένα αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, η πολιτική βούληση για πίστωση της προκαταβολής του τσεκ πριν βγει ο Οκτώβριος είναι δεδομένη και δεν αλλάζει, γιατί θα δημιουργούσε θύελλα στις τάξεις των αγροτών και προβλήματα στην κυβέρνηση.

Πώς λοιπόν θα γίνουν οι πληρωμές χωρίς διασταυρωτικούς ελέγχους και απασφαλμάτωση; Τι ξέρει για όλα αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας που επέλεξε τον «σίγουρο δρόμο» της αδράνειας απέναντι στις προκλήσεις; Το πιθανότερο είναι ότι η προκαταβολή θα δοθεί στο περίπου, με βάση την εικόνα δραστηριότητας των αγροτών από τις δηλώσεις του 2023… και όποιος αντέξει. Σίγουρα οι αντοχές των αγροτών που θα αδικηθούν είναι περιορισμένες και η οικονομική ζημιά και ταλαιπωρία που θα υποστεί ένα σημαντικό μέρος αυτών, ενδεχομένως να τους οδηγήσει και στο φάσμα της χρεοκοπίας. Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα από τι φθάνει στο φως.

Εκτός όμως από το βάρος που επωμίζονται οι ίδιοι οι αγρότες, σε καινούργιες περιπέτειες μπαίνει και η εθνική αρχή. Υπενθυμίζεται για μια ακόμα φορά ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση, το τι θα πληρώσει και πως θα πληρώσει ελέγχεται την ίδια στιγμή από τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές (κι ας λέει ο Τσιάρας ότι ανέλαβε αυτός την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ), επομένως, αν το τσεκ προκαταβάλλεται… αλα ελληνικά, αυτό δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο και τα πρόστιμα που θα ακολουθήσουν θα είναι δυσβάστακτα. Το αντέχει αυτό η δημοσιονομική θέση της χώρας. Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνονται όλα αυτά εν έτη 2024; Είναι απλά τα ιδιωτικά συμφέρονται που έχουν εισχωρήσει βαθιά στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων ή είναι και στελέχη της διοίκησης (ενδεχομένως και την κυβέρνησης) που κάνουν πλάτες σε μια τέτοια δυστοπία;

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ