ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ευλογιά των προβάτων: Εξετάζεται κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα για 10 μέρες!

0

 Αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Συναγερμός έχει σημάνει σε όλους τους φορείς

 Η εξάπλωση κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων έχει θέσει σε εγρήγορση τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς τα πρόσφατα περιστατικά στην Κορινθία και τη Μαγνησία προκαλούν ανησυχία και εκπέμπουν «SOS».

Συγκεκριμένα, στη Μαγνησία, κρούσμα εντοπίστηκε σε μονάδα στα Κανάλια, όπου δείγμα που ελήφθη χθες επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού. Παράλληλα, ένα δεύτερο κρούσμα αναφέρθηκε στην Κορινθία, ενισχύοντας την ανάγκη για άμεσες ενέργειες. Τα ζώα μπορεί να προσληφθούν από τον ιό έως και 72 ώρες μετά από τον εντοπισμό κρούσματος κοντά τους ενώ στην ευλογιά, το διάστημα αυτό φτάνει έως και τους έξι μήνες. Παράλληλα η νόσος μεταδίδεται και μέσω των πτηνών. Σημειώνεται πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τους περιφερειάρχες της χώρας, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, καθώς και εκπροσώπους από την κτηνοτροφία.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και ο σχεδιασμός κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με δεδομένο ότι η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ πιο μεταδοτική εν συγκρίσει με την πανώλη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν μέτρα που στοχεύουν όχι μόνο στην αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης, αλλά και στην έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων για τουλάχιστον 10 ημέρες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σφαγείων σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων εντός των νησιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, ειδικά σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από την επιδημία. Κάτι που αφορά φυσικά και την Κρήτη, με τις συνέπειες από το πιθανό κλείσιμο των σφαγείων στο νησί, να δημιουργεί τραγικές συνέπειες στους κτηνοτρόφους.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ