ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγροτικές επιδοτήσεις: Χριστούγεννα χωρίς... λεφτά

0

 Μετά την τραγικά μειωμένη πρώτη δόση, η δεύτερη μπορεί να είναι... η χαριστική βολή για τους αγρότες

Μόνο ως εφιαλτικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι εκτιμήσεις για τη β’ δόση των επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο, μιας και η πανωλεθρία της πρώτης δόσης ήδη “φωτογραφίζει” μια τραγική κατάσταση, αφού και αναμένεται αρκετοί από τους παραγωγούς και συγκεκριμένα η πλειοψηφία να δει τεράστιες περικοπές, ίσως και μηδενικούς λογαριασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την τοπική αγορά που κάθε χρόνο περιμένει πώς και πώς το “ζεστό” χρήμα των επιδοτήσεων.

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για βελτίωση της κατάστασης στη β’ δόση, χαρακτηρίζοντας ως «εφιαλτική» την καταβολή που θα έρθει, μιας και πολλές περιπτώσεις ίσως είναι και μηδενική.

    Ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό την απόσυρση του monitoring

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δήμαρχοι Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην τραγική κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί στο θέμα των επιδοτήσεων. Την ίδια ώρα, στα “κάγκελα” είναι οι αγρότες της Κρήτης, μιας και κατά χιλιάδες στην πρώτη δόση των επιδοτήσεων είδαν μηδενικούς λογαριασμούς, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό όσων έλαβαν χρήματα διαπίστωσαν περικοπές ακόμα και 50%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραγωγού που πέρυσι έλαβε 1.800 ευρώ στην α’ δόση και φέτος είδε στον τραπεζικό του λογαριασμός μόλις 680 ευρώ, με τη μείωση να αγγίζει το 65%. Δυστυχώς, δεν είναι ο μοναδικός, μιας και σχεδόν στο σύνολό τους οι παραγωγοί της Κρήτης έλαβαν “ψίχουλα”.

Στα τεράστια προβλήματα που υπήρξαν λόγω του συστήματος τηλεσκοπικού ελέγχου, του λεγόμενου monitoring, όπου, εξαιτίας των λαθών, πολλά αγροτεμάχια βγήκαν εκτός, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, ο οποίος θα ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό την απόσυρση του monitoring. Μάλιστα, οι παραγωγοί της Κρήτης ζητούν ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να σταματήσει αυτή η αδικία σε βάρος της Κρήτης. Πάντως, το υπουργείο “δείχνει” τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως τον βασικό αίτιο αυτού του φιάσκου όσον αφορά στις καταβολές, προετοιμάζοντας τους παραγωγούς για ένα ανάλογο φιάσκο και λίγο πριν τις γιορτές.

Ζητούν έκτακτη ανάγκη της περιφέρειας Κρήτης για την ανομβρία

Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που κινδυνεύει λόγω της ανομβρίας να “τιναχθεί στον αέρα” η οποιαδήποτε παραγωγή στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Μάλιστα, όσο δε βρέχει, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που, πέρα από την ύδρευση, αγγίζει έντονα και την άρδευση, προκαλώντας ένα τεράστιο βραχνά σε αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και Αυτοδιοίκηση. Η παρατεταμένη ξηρασία αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο πως η Κρήτη, δυστυχώς, “φλερτάρει” με μια τεράστια καταστροφή αν δε βρέξει.

Ο εφιάλτης της ανομβρίας “γονατίζει” τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια την ελαιοκομική περίοδο, μιας και η ξηρασία έχει γίνει η αιτία που θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) επεσήμανε την ανάγκη η περιφέρεια Κρήτης να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παρατεταμένης ξηρασίας.

Το πρόβλημα αγγίζει πλέον όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα, όπως την κτηνοτροφία αλλά και την παραγωγή των κηπευτικών, που πολλές φορές βρίσκεται αντιμέτωπη με έκτακτες κρίσεις, όπως είναι τα καιρικά φαινόμενα αλλά και οι απεργίες, με τους παραγωγούς της Ιεράπετρας να εξακολουθούν να ζητούν ένα πλοίο ασφαλείας, όπως ανέφερε ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μιχάλης Βιαννιτάκης.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων μπορεί να περιορίσει την ποσότητα καρπών που παράγουν οι ελιές. Τα ελαιόδεντρα χρειάζονται νερό κατά την περίοδο άνθισης και ανάπτυξης των καρπών, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά. Όταν υπάρχει ανομβρία, η ελιά μπορεί να στρεσαριστεί και να ρίξει άνθη και καρπούς, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγής. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, η υγρασία του εδάφους συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρπών και επηρεάζει την περιεκτικότητα των ελιών σε λάδι. Όταν οι καρποί έχουν μειωμένη πρόσληψη νερού, συνήθως παράγουν μικρότερες ποσότητες λαδιού, καθώς οι ίδιοι οι καρποί είναι μικρότεροι και λιγότερο “ζουμεροί”.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους ελαιοκομικούς δήμους, με τον δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη και Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη να υπογραμμίζουν πως η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει και τη σύσταση του λαδιού, μειώνοντας τα πολύτιμα συστατικά. Αυτό επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα, καθιστώντας το λάδι λιγότερο ποιοτικό και πιθανόν πιο πικρό ή πικάντικο. Την ίδια ώρα, η επαναλαμβανόμενη ανομβρία μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία των ελαιοδέντρων, μειώνοντας τη δυνατότητα της ελιάς να ανταπεξέλθει σε περιβαλλοντικά στρες.

Οι εικόνες από ελαιόδεντρα που έχουν ξεραθεί σε πολλά σημεία της Κρήτης αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος, που εμφανίζεται πιο έντονα στις ανατολικές περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο και το Λασίθι, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και σε ελαιώνες του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.


Οι εκτιμήσεις για την ποσότητα και την τιμή του κρητικού ελαιολάδου

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, οι εκτιμήσεις προβλέπουν παραγωγή περίπου 60.000 τόνων ελαιολάδου, υψηλότερη από την περσινή, αλλά όχι κοντά στο επίπεδο των 130.000 τόνων της προπερασμένης χρονιάς. Αυτή η εκτίμηση θέτει και τις βάσεις πως, παρά την ανομβρία, θα μπορούσε να αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, χωρίς όμως αυτό να δένει ως εξέλιξη όσο η ξηρασία συνεχίζεται, κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα προς το χειρότερο. Μάλιστα, πολλοί ελαιοπαραγωγοί σκέφτονται ακόμα αν πρέπει να μπουν στη διαδικασία συγκομιδής του ελαιόκαρπου.

Η παραγωγή σε όλη την Ελλάδα αναμένεται γύρω στους 250.000-300.000 τόνους, με ενίσχυση και της παγκόσμιας παραγωγής λόγω καλύτερων συνθηκών στην Ισπανία και άλλες χώρες. Όσον αφορά στις τιμές, παρόλο που φέτος ξεκίνησαν υψηλά, οι προβλέψεις δείχνουν πιθανή μείωση. Η Ισπανία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της και να επηρεάσει τη διεθνή αγορά. Ωστόσο, οι τιμές στην Ελλάδα μπορεί να διατηρηθούν υψηλότερες εάν η ισπανική παραγωγή δε φτάσει το αναμενόμενο επίπεδο, λόγω καιρού.

Τα ανοικτά μέτωπα των παραγωγών κηπευτικών της Κρήτης

Παλεύουν για την επιβίωση και επιθυμούν τη διασφάλιση της ποιότητας των κηπευτικών της Κρήτης οι παραγωγοί της Ιεράπετρας αλλά και της Μεσαράς. Τα ακριβά και δυσεύρετα εργατικά χέρια προκαλούν ένα επιπλέον “πονοκέφαλο”, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” τόσο ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, όσο και ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης.

Το κόστος ενέργειας, ειδικά του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, έχει αυξηθεί δραματικά. Η ενέργεια είναι κρίσιμη για τη λειτουργία των θερμοκηπίων, οπότε οι παραγωγοί ζητούν είτε επιδότηση, είτε μείωση της τιμής, ειδικά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Το κόστος των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων αγροτικών εφοδίων έχει επίσης αυξηθεί. Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις και επιδοτήσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές πιέσεις και να κρατήσουν τις τιμές παραγωγής σε βιώσιμα επίπεδα. Η μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες είναι άλλο ένα αίτημα των παραγωγών, καθώς αυτό θα συμβάλλει στη συνολική μείωση του κόστους παραγωγής. Το νερό είναι βασικό στοιχείο στην παραγωγή κηπευτικών. Οι αγρότες ζητούν μέτρα για να διασφαλιστεί η επαρκής και οικονομικά προσιτή παροχή νερού, καθώς και να υποστηριχθούν έργα υποδομής για την ορθολογική διαχείρισή του.

Οι καλλιέργειες στην Ιεράπετρα είναι ευάλωτες σε ακραίες καιρικές συνθήκες, και οι παραγωγοί ζητούν μεγαλύτερη προστασία και ενισχύσεις σε περίπτωση καταστροφών.
Ζητούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσης και χρηματοδοτήσεις για να διατηρήσουν την παραγωγή τους, καθώς ορισμένοι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και βασικά έξοδα. Την ίδια ώρα, ο κ. Βιαννιτάκης “έδειξε” πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά του ΕΛΓΑ όσον αφορά στις αποζημιώσεις και μάλιστα σε βάρος της Κρήτης.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ